Spolupráca Loxone s Vaillantom ďalej otvára svet MaR


06/09/2021 in Technológie

Tepelné čerpadlá, kotly, rekuperácia, akumulačné zásobníky, solárne systémy pre ohrev vody, regulátory, termostaty a ďalšie. Spoločnosť Vaillant je jedným z popredných hráčov na trhu s týmito produktmi. Vyniká taktiež kvalitným a efektívnym riešením pre HVAC a MaR budovy. Výbornou správou je, že aktuálne je možné zariadenia od tejto výnimočnej značky integrovať do Loxone. Čo si pod tým teda môžeme predstaviť?

Aj tu zostáva jednoduchosť

Integrácia je možná vďaka sieťovému protokolu EEBUS, ktorý naša riadiaca jednotka – Miniserver hravo zvládne. V prípade integrácie Vaillantu viete vyhľadať dané zariadenie priamo v Loxone Configu. Po pripojení je následne možné použiť dostupné vstupy a výstupy k ovládaniu, rovnako ako u akéhokoľvek iného zariadenia od Loxone. Najskôr je však pre periférie Vaillant potrebné povoliť EEBUS, jednoduchý návod nájdete tu.

Vaillant VR 920 použitie v Configu
Schéma zapojenia produktov Vaillant do inteligentnej domácnosti Loxone

EEBUS

Sieťový protokol EEBUS taktiež umožňuje komunikáciu s elektromermi, striedačmi pre FVE a ďalšími zariadeniami. Vízia EEBUS iniciatívy je jednoduchá: Všetky zariadenia spolu komunikují pomocou jednoduchého protokolu a vďaka tomu šetria energiu a môžu navzájom spolupracovať.

Prínosy tejto kombinácie

Na príklade, kde použijeme FVE a tepelné čerpadlo si vysvetlíme nasledujúce: Správne riešená automatizácia umožňuje (mimo iného) vykurovať a ohrievať vodu zadarmo. Akonáhle má FVE dostatočný výkon, Loxone spustí ohrev vody alebo napríklad aj nabíjanie elektromobilu. Váš domov sa tak stane výhodným setričom energie vďaka ktorému budete mať ohriatu vodu alebo jazdu do práce úplne zadarmo.

 

Samozrejme takto kriticky dôležitá technológia sa nemôže spoliehať len na počasie, preto umožňuje jednoduchým spôsobom nastaviť čas, do kedy majú byť jednotlivé úlohy dokončené a Loxone sa o to postará. Kúri sa iba tak, aby zdroj tepla vyhovel vašim požiadavkám na teplú vodu. Toto je možné vďaka pripravenému funkčnému bloku Ovládania klímy, ktorý presne vie, kedy kúriť a kedy nie.

Príklad: Mám nastavené, že o 18tej hodine musí byť ohriata voda (systém sa naučí, ako dlho trvá vodu zohriať). Pokiaľ bude mať FVE dostatočný výkon v priebehu dňa, voda sa ohreje už skôr. Ak však FVE dostatočný výkon nedosiahne, ohrev sa spustí v správnu chvíľu, aby aj tak bola voda o 18tej teplá. Toto je práca bloku Energetický manažér.

Technológie ako FVE panel a tepelné čerpadlo ale samé o sebe nestačia. Pokiaľ chceme efektivitu, vzniká jednoznačná nutnosť ich ovládať pomocou inteligentných systémov. Každý si teda určite pokladá otázku, aký systém a podľa čoho by ho mal zvoliť?

Spoluprácu medzi našimi spoločnosťami Loxone s.r.o. a Vaillant Group Czech s.r.o. hodnotím veľmi pozitívne. Kombinácia výrobkov Vaillant a inteligentného ovládania so systémom Loxone dokáže priniesť užívateľom nesporné výhody, akými sú napr.:

  • Úspora energií vďaka sofistikovanej regulačnej technike
  • Komfortné ovládanie všetkých komponentov inteligentného domu/bytu vrátane kúrenia a prípravy teplej vody pomocou mobilnej aplikácie

Verím, že spolupráca medzi oboma firmami sa bude len naďalej prehlbovať, keďže určite přináša úžitok obom stranám, ale taktiež aj inštalačným firmám a koncovým zákazníkom.

Ing. Libor Hrabačka

Technický riaditeľ, Vaillant Group Czech s.r.o.

S Loxone nie sú pri riadení teploty nutné termostaty a tak ani ich zložité nastavovanie. Systém sám stanoví, kedy a ako kúriť. Užívateľ si len zvolí časy, kedy miestnosť užíva a akú tam chce teplotu. Samozrejme pokiaľ chcete, máte vždy plnú kontrolu v prehľadnej aplikácii, ktorá nie je závislá od vzdialeného servera a nikam neposiela žiadne dáta.

Okrem merania a regulácie systém integruje aj riadenie inteligentných žalúzií, vetrania a rekuperácie. Všetko potom nájdete na jednom mieste v aplikácii. Tieniaca technika napomáha chladeniu alebo sa z dôvodu najefektívnejšieho kúrenia vôbec ani nezatiahne. Vďaka tomu zmiznú zo stien aj ovládacie prvky pre žalúzie, vetranie atď. a presunú sa do aplikácie.

Inteligentný systém Loxone však nekončí len pri ovládání MaR systémov, je tu obrovské množstvo možností. Akonáhle raz niekto vlastní Miniserver, môže systém prakticky neobmedzene rozširovať a konfigurovať.

Funkcie v aplikácii Loxone
Funkcie v aplikácii Loxone

Zaujalo vás to?

Elektrikár Loxone spolupráca

Ste elektrikár?

Chcete zákazníkom ponúkať efektívne riešenie MaR systémov? Chcete byť schopní naprogramovať zónovú ekvitermickú reguláciu za pár hodín? Vyplňte formulár a dozviete sa viac o pridanej hodnote systému a o našom partnerskom programe. Kontaktujeme vás a môžeme spolu prebrať všetko, čo vás bude zaujímať.

Lopata Loxone vlastný projekt

Máte vlastný projekt?

Chcete zariadenia Vaillant s inteligentným ovládaním Loxone? Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách