Rekuperácia vzduchu: Prinášame fakty, mýty a čo vám obvykle nikto nepovie

Lucia Pavkova
27/04/2023 in Know How

Rekuperácia je dnes často skloňovaná téma a úplne oprávnene. Veľa ľudí sa na ňu pozerá cez nízkoenergetické alebo pasívne domy a berú ju ako súčasť energetického štítku, pretože by bez nej nedostali „Áčko“. Tento pohľad je tiež možný, ale poďme sa na výhody a nevýhody bližšie pozrieť z pohľadu žitia v dome.

„Zásadná pre kvalitu bývania nie je rekuperácia tepla, ale skôr vetranie.“

Rekuperačné vetranie je to správne slovo pre funkciu týchto zariadení, pretože nám pomáhajú v dnes hermeticky uzavretých a utesnených domoch privádzať čerstvý vzduch do miestností a tým pádom zdravo dýchať.

Úspora je vedľajší efekt.

Paralela auta a inteligentného domu platí aj v tejto oblasti. Skúste nasadnúť do auta a vypnúť vetranie vo vozidle. Do niekoľkých minút o tom budete vedieť. Nedostatok čerstvého vzduchu sa prejaví zívaním, zvýšenou únavou, bolesťou hlavy… Rovnako o vetraní uvažujeme aj v dome.

Prívod čerstvého vzduchu potrebujeme v každej oblasti života. Je jedno, či pri oslave, keď je v domácnosti viac ľudí, pri hraní s deťmi, práci alebo spánku.

Práve kvalita spánku je v poslednom čase často diskutovaná. Nemožnosť zaspať, budenie sa, únava, bolesti hlavy… Márne sa sami seba pýtame „Čo to so mnou je?“. Odpoveď je pritom väčšinou jednoduchá: zlá kvalita vzduchu.

Rodinná večera

Fakty a mýty o rekuperáciách:

Zanesené rúrky

Prach, baktérie, vlhkosť, …): Áno, ale v autách je to často ešte horšie. Má to jednoduché riešenie, ktoré by malo byť samozrejmé: pravidelná údržba.

Rekuperácia a hluk

Áno, rekuperácia je hlučná – ak človek šetrí a kúpi si lacné rúrky s mnohými ostrými záhybmi a má systém zle nastavený.

Údržba nie je zadarmo

Vzduch zvonku je potrebné v jednotke filtrovať. To isté platí o nasávanom „špinavom“ vzduchu z interiéru. Celkovo sa bavíme minimálne o 2 filtroch, o ktoré je nutné sa starať. Pravidelné vysávanie a výmena cca 4 × do roka je tiež vec, s ktorou treba počítať. Početnosť záleží na výrobcovi a priamo ovplyvňuje kvalitu vzduchu vháňaného do miestností.

Rekuperačná jednotka na stene

Nikto to za mňa ovládať nebude

U vetracej jednotky sa najčastejšie stretneme so 4 základnými stupňami: 1, 2, 3 a „absencia mode“. Na začiatku dôjde k výpočtu a vybalansovaniu vháňaného a odsávaného vzduchu. To by malo tak akurát stačiť pre normálnu prevádzku domácnosti na stupeň 1. Domácnosť naozaj najviac času beží v pokoji na stupeň 1. Sú ale chvíle, kedy sa kvalita vzduchu zhorší. V tú chvíľu je nutné väčšinou zvýšiť intenzitu vetrania na 2. stupeň. Ten 3. sa používa výnimočne, a to prevažne na rýchle vyvetranie, ktoré sa spúšťa tlačidlom.

Ovládanie rekuperácie je do istej miery autonómne (beží sama). Ak chcete, môžete do nej zasiahnuť cez tlačidlo rýchleho vyvetrania alebo nástennú jednotku. Zvlášť trendy sú dnes mobilné aplikácie. Za tie si ale zvyčajne priplatíme.

Rekuperácia áno alebo nie? 

Aké sú sú najčastejšie mýty o rekuperácii, aký komfort prináša alebo ako je to s inštaláciou či už v novostavbách alebo rekonštrukciách, bytoch či domoch? O tom všetkom a ďalších dôležitých bodoch týkajúcich sa rekuperácie sme sa rozprávali s hosťom nášho podcastu. 

Mal by som ovládanie vetrania nechať na „počítači“ od výrobcu alebo na inteligentnom dome?

V tradičnom poňatí má rekuperácia s vetraním samostatný ovládací prvok vo forme tlačidla, displeja či spomínanej aplikácie. Vy ako užívateľ si nastavíte dobu prítomnosti v dome a podľa toho rekuperácia vie, kedy najskôr bude potrebné vetrať. To ale nerieši skutočnú kvalitu vzduchu. Tú je potrebné poznať pomocou čidla (minimálne CO2). To je ale obvykle iba jedno v celom dome, to ale nie je optimálne riešenie. Čidlo v obývačke je prakticky k ničomu, keď spíte v spálni a máte tam vydýchaný vzduch.

V každej miestnosti môže byť navyše v rôzne časy iná potreba. Čo keď varíte? Čo keď sa sprchujete? Čo keď prídete domov skôr? Čo keď otvoríte okná? So všetkými týmito situáciami sa obvykle viaže nutnosť zdvihnúť sa a ísť k manuálnemu ovládaniu. A po chvíli zase späť a vrátiť späť automatiku.

Inteligentný dom má centrálny mozog, ktorý je schopný vyhodnocovať všetky informácie dohromady. Ak ste doma, akú máte kvalitu vzduchu, či sa práve sprchujete alebo dokonca či práve nehorí. Inteligentný dom vám dokáže v krajnom prípade zachrániť život, pretože rekuperáciu včas vypne, aby nevháňal jedovatý dym do miestnosti, kde spíte. Vy sa tak nemusíte o nič starať a vždy máte optimálnu kvalitu vzduchu.

Štatistiky hodnôt CO2 v miestnosti zobrazenej v aplikácii Loxone

Na čo si dať pri výbere rekuperácie pozor?

Pokiaľ to s bývaním myslíte vážne, ušetrite za jednotlivé riadiace jednotky, ovládacie prvky a aplikácie. Sú síce módne a „cool“, ale prvých 14 dní. Za zhruba túto dobu zistíte, že ste si priplatili iba za iný spôsob ovládania a nie za to, že sa veci budú robiť presne tak, ako by ste chceli – samy. Domácnosť sa vám napríklad dokáže v lete predchladiť nočným vzduchom za predpokladu, že je vonku teplota dostatočne nízko. Alebo sa vám izby predvetrajú, ešte než sa vrátite domov z práce.

Vyberajte teda rekuperáciu tak, aby ju bolo možné napojiť na systém inteligentnej domácnosti, ktorý zaisťuje oveľa komplexnejšie automatické ovládanie a funkcie. To je záruka skutočnej inteligencie.

*Za predpokladu, že systém rekuperácie tepla je vybavený obtokom (môže vetrať bez rekuperácie tepla). Závisí to aj od kapacity jednotky, t. j. koľko vzduchu dokáže vymeniť, a od typu a veľkosti budovy.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách