10 chýb pri stavbe domu: Čo by som urobil inak, keby som znovu staval


29/10/2020 in Know How

Stavba domu a jej výsledok – 1. vlastný dom: To nie je len strecha a tehly pod ňou. Je to výsledok veľkého odhodlania, driny, starostí, času i peňazí a tvorí centrum nového života. O to viac zamrzia pochybnosti o správnosti rozhodnutia alebo poznania, ktorá sme mali vedieť, než sme začali stavať.

Znie to ako niečo, čomu sa nedá predísť. Nebolo by však skvelé, keby to išlo

Aby ste si ušetrili tieto nepríjemné pocity, spísal Bernhard príspevok o 10 veciach, ktoré by urobil inak, keby znova staval dom. Iste v ňom nájdete mnoho inšpirácií, ak vás stavba domu tiež čaká.

Bernhard

O autorovi

Bernhard a jeho priateľka začali v roku 2015 výstavbu veľkého domu s rozlohou 230 m². Prvýkrát mohli v novom dome prenocovať už rok potom, teda v auguste 2016. Medzitým sa ich rodina rozrástla o 3. člena – narodila sa im dcéra Emily. Od začiatku chceli, aby s domom nemali zbytočné starosti a mali ho pod kontrolou – aby bol šikovný.

Určiť si priority hneď na začiatku výstavby

Zažívam tento fenomén čoraz častejšie – nielen u seba, ale aj u susedov, priateľov a známych. My ľudia často inklinujeme investovať veľa prostriedkov do nezmyslov. Napríklad si dovolíme predražené dlaždice, ale šetríme na tom, čo nás ovplyvní oveľa viac, a mohlo by nám zjednodušiť život. Napríklad detektor pohybu, ktorý je jedným z pilierov inteligentného bývania.

Dôverovať stavebným odborníkom

Poznáte to: Chcete získať najlepšiu ponuku, dopytujete mnoho rôznych dodávateľov. Ale viete čo? Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Keď sa obzriem späť, môžem povedať, že som mal radšej dôverovať profesionálom a nebrať všetko do vlastných rúk. Ušetril by som si tým veľa času a predovšetkým mnoho nervov! Jednoduchá rada: Zaobchádzajte so svojím časom ako s peniazmi. Ušetríte oveľa viac a dostanete lepší výsledok.

Práve tak by bolo skvelé, aby sa o celú stavbu od začiatku až do konca postarala jedna zodpovedná osoba. Či už výhradný dodávateľ alebo architekt. Nemal som túto osobu k dispozícii a bol som doslova „zabitý“ úlohami spojenými so stavbou.

Nechať viesť kabeláž formou vetiev Tree miesto klasickej hviezdice

Keď sme začali v roku 2015 s výstavbou, nebola ešte technológia Loxone Tree na trhu. Takže kabeláž bola vykonaná do hviezdice, čo v tej dobe bola najlepšia varianta.

Keby sme už vtedy mali k dispozícii technológiu Tree, mohli by sme ušetriť mnoho káblov, peniaze za inštaláciu a rozvádzač by bol menší. Navyše plánovanie aj prípadné zmeny v inštalácii, najmä rozšírenie funkcií, sú s Tree omnoho jednoduchšie.

Dokončiť dizajn záhrady ešte pred zahájením výstavby

V tomto prípade sa ešte dnes chytám za hlavu. Keď sa obzriem späť, dokončil by som plánovanie záhrady ešte pred začatím výstavby. Prečo? Pretože by som presne vedel, či bude nejaká prístavba na záhrade, kde bude umiestnený bazén atď. Podľa toho, by bolo jasné, kam treba viesť kabeláž. Potom by sa elektrikár postaral o to, aby bolo vyvedené svetlo na terasu alebo do záhradného domčeka. A keď už by bol raz pristavený báger na záhrade, mohol rovno vykopať aj dieru na bazén. Zabil by som tak dve muchy jednou ranou. Teraz po nejakom čase po nasťahovaní to znie logicky. Ale predtým ma to vôbec nenapadlo.

Myslieť na budúcnosť využitia domu

Dnes je naša dievčatko ešte malé a páči sa jej, že môže spinkať a hrať sa vo svojej izbičke. Ale skôr alebo neskôr vyrastie a čo sa stane s jej miestnosti až opustí svoje hniezdo? Túto otázku som si položil príliš neskoro.

Takže jedného dňa budem musieť použiť bezdrôtovú technológiu Air, až budem chcieť izbu rozšíriť o ďalšie tlačidlá a pod. Keby som na to myslel skôr, mohol som tomu rovno prispôsobiť kabeláž a zaobísť sa bez bezdrôtov.

Okrem toho by som naplánoval izbu väčšiu ako len 16 m². Naša malá strávi v izbe viac času, ako sme si mysleli. Bolo by pekné, keby sme jej mohli venovať viac priestoru.

Venovať viac pozornosti osvetleniu

„Svetlo má veľký vplyv na to, ako sa cítime, akým dojmom priestor pôsobí a ako sme produktívni.“ Pre mňa znamenala táto veta len výkrik marketingové brandže. Akonáhle prišlo na rad plánovanie osvetlenia, bolo pre mňa dôležité, len aby sa v miestnosti dalo rozsvietiť – inak nič.

O tom, že svetlo vie oveľa viac, som sa presvedčil až u svojho kamaráta. Hrdo mi prezentoval rôzne svetelné nálady, a pre každú situáciu mal samozrejme to správne osvetlenie. Takto naživo to bolo úplne niečo iné ako nejaké obrázky v katalógu.

Bol som jednoducho fascinovaný, ako sa dokáže atmosféra zmeniť a ako môže celá miestnosť pôsobiť inak len vďaka zmene osvetlenia. Najprv vyzerala obývačka ako oddychová zóna s tlmeným svetlom a hneď v ďalšom momente sa zmenila izbu na žiarivú, farebnú a perfektne pripravenú na večierok. Sledovať večer televíziu jemne podsvietenú LED pásom či ísť v noci na toaletu pri automatickom tlmenom svetle, sú potom veci, ktoré si veľmi rýchlo zamilujete.

Navrhnúť samostatnú kuchyňu

Viem, že umiestnenie kuchyňe je sporné. Samozrejme to tak bolo aj u nás. Moja priateľka nechcela kuchyňu oddelenú, ja naopak áno. Ako to už vo vzťahoch býva, urobili sme kompromis a rozhodli sa pre otvorenú.

Žarty bokom. Teraz by aj moja priateľka volila radšej oddelenú kuchyňu. Podľa mňa je tu veľa dôvodov. Ale tým hlavným je, že pri varení je vôňa rozptýlená po celom dome, napriek zapnutému odsávaču pár.

Keby som bol presvedčivejší, nemuseli by sme teraz špekulovať nad skleneným oddelením kuchyne. Ale podľa mojich skúseností by som rovnako nemal šancu.

Nezabúdať na bezpečnosť

Auto je štandardne vybavené Airbagmi a bezpečnostnými pásmi, aby vás ochránilo pred zranením. A teraz sa vás spýtam, ako vás chráni vaša domácnosť? Je napríklad vybavená požiarnym hlásičom. Nie? Potom nie ste jediní. Keď som sa však dozvedel, koľko požiarov skončilo zbytočne tragédiou, dodatočne som umiestnil detektory dymu v celom dome.

Koniec koncov, prečo by sme sa nemali chrániť tam, kde trávime oveľa viac času, než napríklad práve v aute? Rovnako ako ostatné, som úplne zanedbal bezpečnosť domácnosti. To je elementárny bod, o ktorom by som uvažoval od začiatku pri stavbe domu.

Dokumenty uchovávať usporiadané a vždy po ruke

O tom, aký je rozsah „papierovania“ počas výstavby, sa mi nikdy nesnívalo. A áno, chybné alebo chýbajúce dokumenty môžu pre vás znamenať ďalšie náklady. Z tohto dôvodu vám môžem odporučiť, aby ste všetky záznamy uchovávali usporiadané a prístupné po celý čas výstavby.

To najlepšie nakoniec: môj osobný tip

Dlho predtým, než sme položili základný stavebný kameň, som hľadal inšpiráciu. Prirodzene, najviac na internete, ktorý sa vďaka diskusným fóram zdal dokonalým nástrojom hľadania. On-line diskusie sú úžasne jednoduché, ale v porovnaní s názorom skúseného odborníka vo vás môžu vyvolať skôr neistotu. Často sú len zbierkami netaktných komentárov a nikdy nekončiacich diskusií napísaných ľuďmi, ktorí vlastne nevedia o nič viac, než vy. Len sa každý snaží dokázať svoj názor.

Bohužiaľ som strávil až príliš času vkladaním nových príspevkov a dúfal v odpoveď. Namiesto toho, aby som zbieral seriózne zdroje tipov, trikov a inšpirácií, som sa zaoberal množstvom nedôležitých detailov. Výsledok? Nula. Nie nadarmo sú tam vonku naozajstní profesionáli!

Extra bonusový tip:
Nenechajte osud svojho projektu náhode!

Čaká vás stavba domu či rekonštrukcie a chcete mať istotu, že váš dom bude zodpovedať súčasným štandardom a nepripravíte sa o komfort, ktorý môžete mať? Využite bezplatné konzultácie s našimi odborníkmi, nech viete, čo chcieť od dnešnej elektroinštalácie.

Chcem byť informovaný o novinkách