Mám zvoliť predokenné žalúzie alebo rolety

Lucia Pavkova
27/04/2023 in Know How

Súčasný trend veľkých okien môže bez funkčnej tieniacej techniky spôsobiť prehriatie interiéru ako v lete, tak aj za slnečných dní v zimnom období. Predokenné tienenie sa stáva v dnešnej dobe nutnosťou, pokiaľ chcete v domácnosti udržať rozumnú teplotu po celý rok. Riešením je teda správna voľba tienenia – vonkajšie žalúzie alebo rolety, ktoré sa samy prispôsobujú aktuálnym podmienkam.

Vnútorné alebo vonkajšie tienenie?

Prvý veľký rozdiel je medzi vnútorným a vonkajším tienením. Predokenné rolety alebo žalúzie zachytia oproti vnútornému tieneniu podstatnú časť tepelného žiarenia ešte predtým, než vnikne do interiéru.

Z toho pohľadu je teda voľba jasná.

No áno, ale zvoliť si skôr vonkajšie rolety alebo žalúzie? Pozrite sa na prehľad plusov a mínusov oboch variantov.

Ukážka tienenia

Predokenné (vonkajšie) žalúzie vs. rolety

Vonkajšie žalúzie

Predokenné vonkajšie žalúzie sú spoločne s vonkajšími roletami najobľúbenejším typom tienenia. Oproti roletám umožňujú ľubovoľné naklápanie lamiel, ktoré tak zamedzia prieniku priamych slnečných lúčov, zároveň však v miestnosti zostane dostatok svetla.

 

+ Optimálna regulácia svetelných podmienok v miestnosti

+ Naklápanie lamiel (možnosť regulácie tienenia)

+ Ochrana súkromia

+ Väčšia úspora energie (v prípade automatizácie)

+ Možnosť manuálneho aj inteligentného ovládania

 Nevytvorí absolútnu tmu

 Nižšia odolnosť proti vetru

Vonkajšie rolety

Predokenné vonkajšie rolety dokážu na rozdiel od vonkajších žalúzií vytvoriť absolútnu tmu. Vďaka Loxone však zvládnu oveľa viac, než len chrániť dom pred slnečným svitom.

 

+ Vytvoria absolutnu tmu

+ Vysoká miera bezpečnosti

+ Skvelá hluková izolácia

+ Ochrana súkromia

+ Odolnosť voči vetru

+ Možnosť manuálneho aj inteligentného ovládania

 Nemožno regulovať priepustnosť svetla

 Nepriehľadnosť (existujú výnimky)

Predokenné žalúzie alebo rolety teda plnia svoj účel podobne, líšia sa však v kľúčových detailoch. Zásadnú funkciu tepelnej ochrany plnia oba vonkajšie tieniace prvky veľmi dobre. Žalúzie sa však lepšie prispôsobujú aktuálnemu počasiu. Táto variabilita sa naplno prejaví pri využití inteligentnej automatizácie, ktorá pri žalúziách navyše prispôsobuje aj naklopenie lamiel, čo oceníte predovšetkým v obytných miestnostiach počas dňa. Žalúzie odtieni slnečné žiarenie, zároveň ale prepustia do miestnosti dostatok svetla.

Rolety sú oproti tomu odolnejšie proti silnému vetru a proti násilnému vniknutiu. Dokážu vytvoriť absolútnu tmu a aj z hľadiska zvukovej izolácie fungujú o niečo lepšie ako žalúzie.

Ako využiť vonkajšie žalúzie alebo rolety na maximum?

Ideálnym riešením sa teda javí kombinácia predokenných žalúzií a roliet.

Rolety sú skvelým riešením pre spálne, v ktorých chcete vytvoriť absolútnu tmu. Ak je pre vás zabezpečenie jednou z priorít, môžete ich umiestniť na okná na prízemí. Vonkajšie žalúzie je vhodné použiť pre obytné miestnosti, ktoré dokážu tepelne chrániť, ale pustia dovnútra prirodzené svetlo.

ikona tienenia

Predokenné rolety alebo žalúzie sú teda nutnosť, ale…

 Žalúzie a rolety sa v určitých funkciách zásadne líšia. Ideálnym riešením je teda ich kombinácia a vhodné rozmiestnenie podľa účelu miestnosti, ktorú zatieňujú. Ovládanie všetkých žalúzií sa ale v tomto prípade môže stať obtiažnym. Akékoľvek ovládanie či už manuálne, alebo diaľkové vyžaduje aktívnu účasť obyvateľov domu. To je samozrejme starosť navyše, ktorá znižuje celkový komfort. V prípade neprítomnosti zostáva tienenie v rovnakej polohe po celú dobu, čo môže byť signál pre potenciálnych zlodejov. Aké je teda riešenie?

Z tohto dôvodu vznikli systémy, ktoré umožňujú technológie v dome (vrátane tienenia) automatizovať. Využívajú dáta zo senzorov a dokážu sa prispôsobovať aktuálnej situácii. Loxone posunul inteligentnú automatizáciu na najvyššiu možnú úroveň, pretože dokáže vzájomne prepojiť jednotlivé technológie, ktoré tak spolu perfektne spolupracujú. Tienenie tak automaticky spolupracuje napríklad s vykurovaním, chladením aj zabezpečením. Vďaka tomu je zaistená maximálna efektivita a vy sa o tieto technológie nemusíte starať.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách