Koľko stojí inteligentný dom? Cena mnohých prekvapí

Daniel Gahleitner
01/04/2023 in Know How

Možno ste to tiež niekedy počuli: Cena inteligentného domu spôsobuje, že nie je pre bežného človeka. Inteligentnú domácnosť si môže dovoliť len hŕstka vyvolených. Náklady na inteligentný dom sa nikdy nevrátia 

Predstavu inteligentného bývania máme často tendenciu podvedome zavrhnúť. Otázka koľko stojí inteligentný dom pri tom zohráva zásadnú úlohu. Pretože prečo strácať čas s niečím, čo je pekelne drahé?

Alebo je to inak?

Inteligentný dom bungalow, ktorého cena nebola vysoká

Aj toto je inteligentný dom. Rozhodne žiadne sci-fi ani luxus. Podobne na tom je aj jeho cena.

Tie časy, kedy tomu tak bolo, sú vďaka bohu za nami. Napríklad len inštalačním partnerom systému Loxone sa v Česku a na Slovensku podarilo realizovať viac ako 8 000 inteligentných domov od roku 2010 a tempo stále rastie. Ak by inteligentný dom bol niečo nedostupné, nevyskúšané alebo nepotrebné, bavili by sme sa o najviac nižších stovkách inštalácií.

Ako je teda možné, že si inteligentná elektroinštalácia nachádza cestu do čoraz viac obyčajných domov? Cena inteligentného domu totiž nie je zďaleka tak desivá, ako si bohužiaľ stále veľa z nás myslí.

Je ale treba si otvorene priznať, že inteligentný dom naozaj nie je pre každého. Ak niekto bude stavať nový dom, bude mať metrové kamenné múry s miniatúrnymi okienkami, ako mali naši predkovia, a kúriť bude v kachliach, inteligentná elektroinštalácia ťažko nájde opodstatnenie a jej cena bude skutočne oveľa vyššia ako tá tradičná.

 

Zmena bývania v obyčajných domov

Takýchto domácností v poslednej dobe ale príliš veľa nevzniká. Skôr sa stretávame s novostavbami, ktoré sú masívne zateplené, majú perfektné okná (zvyčajne veľmi veľké) a celkovo na ne máme úplne iné nároky.

Pohľad do interiéru inteligentnej domácnosti

Dnešné domácnosti obvykle vyzerajú inak, ako napríklad pred 20 rokmi. S tým súvisí aj cena elektroinštalácie. 

Architektúra 21. storočia zmenila spôsob bývania aj v obyčajných domoch. Donútila nás spoločne s legislatívou (energetický štítok) na to, aby sme do svojich domácností začlenili množstvo technológií, ktoré tu predtým neboli: predokenné žalúzie, komplexné zdroje tepla, rekuperácia, zabezpečovacie systémy, viac zdrojov osvetlenia (nie iba jednu žiarovku uprostred miestnosti), a pod.

Akonáhle už máme tieto technológie, tak vlastne chtiac-nechtiac máme taký pseudointeligentný dom alebo byt.

 

Z čoho sa skladá cena inteligentného domu?

Každý z týchto prvkov je potrebné ovládať, aby robil to, čo chceme. Jedna technológia má termostat, druhá vypínač, ďalší zase diaľkový ovládač, dotykový displej či inú krabičku. Momentálne tiež veľmi „letia všemožné appky.

Skrátka počet „ovládaní“ sa nám množí. Na stene to potom nezriedka vyzerá napríklad takto:

Dva rady tlačidiel pre ovládanie jednej miestnosti ako ukážka toho, kde inteligentná domácnosť ušetrí peniaze aj starosti.

(Za) Tohto sa v inteligentnom dome môžete ušetriť..

Stena zaplnená mnohými tradičnými ovládacími prvkami pre technológie v dome.

(Za) Tohto sa v inteligentnom dome môžete ušetriť.

Vo výsledku nám technológie, z ktorých sme sa mali tešiť a mať úžitok, pridávajú pokojne cez 50 000 úkonov (starostí) ročne.

 

Prečo je inteligentný dom správna voľba?

Vo väčšine prípadov totiž tieto technológie nedokážu urobiť nič samé a čakajú na náš povel – práve cez spomínané ovládania, v ktorých aby sa čert vyznal. Navyše spolu nekomunikujú, a tak celý domznie“ ako rozladený orchester: Každá technológia si žije svojím životom a mnohokrát ide jedna proti druhej (kúrenie vs. žalúzie a pod.).

Teraz, keď už máme rovnicu dom 21. storočia = technológia, môžeme pridať ešte jedno rovná sa: = „inteligentný dom“. A to z 2 dôvodov:

1. Pragmatický dôvod

Vyššie spomínaných 50 000 úkonov ročne nie je vôbec nadsadené číslo. to drobné úkony, ktoré je človek zvyknutý robiť každý deň od rozsvecovania, cez ovládanie kúrenia, napríklad po zatiahnutie žalúzií.

Na malom priestore štartovacieho bytu si možno týchto komplikácií ani nevšimneme. A to najmä preto, že mnohé zo spomínaných technológií ani nie je potrebné využívať.

Na väčšom priestore nového bývania, ktoré väčšinou plánujeme na celý život, sa mení na peklo. Vtedy buď sa vzdávame snov o pohodlí a efektivite, alebo začíname s úpravami a zmenami v spôsobe ovládania svojho domu.

Infografika: technológie v (inteligentnom) dome.

O aké technológie sa v dome (ne)musíme neustále starať?

Týchto 50 000 úkonov časovo znamená skoro 6 dní života, ktoré môžeme stráviť príjemnejšími vecami. Práve o tieto úkony sa z väčšej časti postará inteligentný dom.

Technológie zrazu robia to, čo majú. Napriek tomu môžeme kedykoľvek zasiahnuť. Teraz ale nemám na mysli výber z 10 rôznych tlačidiel alebo kontrolérov. Nehovorím ani o 30 sekundách čakania, než sa cez Cloud pripojíme v jednej z mnohých aplikácií. Použijeme len jedno jediné tlačidlo tak, ako sme boli doteraz zvyknutí.

2. Finančný dôvod

Elektroinštalácia stojí približne 2 000 – 4 000 €. Taká je často predstava ľudí, než začnú stavať (u priemerného domu cca 4 + 1). Táto suma vychádza z obvyklej predstavy o tom, čo dnes do elektroinštalácie patrí. Zahŕňa káble, sekanie, zakončenie prvkov a prácu. Niekedy obsahuje aj zásuvky alebo vypínače základnej rady.

Musíme ale pripočítať rozvádzač, výbavu rozvádzača, hromozvod, projekt, revíziu a cena pokojne rastie niekam ku 8 000. Doteraz je celkom jedno, či chcete inteligentné alebo tradičné ovládanie.

Potom zistíme, že potrebujeme pridať všetky tie ovládania. A tu začína byť zaujímavé pozrieť na porovnanie ceny.

Keďže Loxone nahrádza jednoúčelové ovládania jedným univerzálnym, nemusí stáť nič navyše. Či dokonca môžeme vďaka nemu ušetriť.

Rolu samozrejme hrajú aj očakávania. Ako nemožno porovnávať cenu bicykla a automobilu, nie je možné porovnávať napríklad cenu ovládania žalúzií na šnúrku (relatívne zadarmo) a riadenie žalúziových motorov. Porovnávame iba cenu za ovládanie rovnakej techniky.

Porovnanie ceny

Loxone ponúka takmer neobmedzené možnosti. Výška investície záleží na množstve techniky (v byte jej bude menej ako vo veľkom dome), ktorú chcete riadiť, a požadovaných funkciách. Pre predstavu sme pre vzorový rodinný dom (120 m²) pripravili dve obvyklé konfigurácie. Tie môžete ľahko porovnať s nákladmi na jednoúčelové ovládanie s výrazne nižším komfortom. Pre inteligentný byt cena bude o niečo nižšia, pomerovo bude vychádzať porovnanie rovnako.

  Tradičné ovládanie*2  Inteligentné ovládanie Loxone 
Elektroinštalácia 2 400 € 2 400 €
Kúrenie 800 € 0 €
Alarm 1 000 € 0 €
Rekuperácia 480 € 0 €
Systém Loxone 0 € 3 000 €
Celkom  4 680 € 
(5 616 € s 20% DPH) 
5 400 €  
(‭6 400 €‬ s 20% DPH) 
 
Tablet ako alternatíva pre zložité ovládanie, ktoré pozitívne ovplyvní koľko stojí inteligentný dom.

Skutočne potrebujeme mať na všetko tlačidlá, ovládače, termostaty a ďalšie jednoúčelové prvky? Aj to ovplyvňuje cenu.

Áno, rozdiel je nezanedbateľných 700 Eur. Táto investícia vám prinesie 33 funkcií. Úplne navyše získate inteligentné ovládanie svetiel na základe prítomnosti a jasu, aplikáciu pre celý dom (vzdialená kontrola, rozšírené nastavenia, štatistiky ), centrálne ovládanie, automatické pravidlá, pokročilé zabezpečenie, monitoring vlhkosti v každej miestnosti, dizajnové dotykové tlačidlá a ďalšie .

Poďme sa pozrieť na príklad náročnejšieho projektu, ktorý počíta s ovládaním vonkajšieho tienenia, stmievateľnými svetlami či klimatizáciou.

  Tradičné ovládanie*2  Inteligentné ovládanie Loxone 
Elektroinštalácia 3 400 € 3 200 €
Kúrenie 850 € 0 €
Alarm 1 000 € 0 €
Rekuperácia 480 € 0 €
Tienenie 1 800 € 0 €
Stmievateľné osvetlenie 240 € 0 €
Klimatizácia 240 € 0 €
Systém Loxone 0 € 5 200 €
Celkom  8 000 €
(9 600 € s 20% DPH)  
8 400 €
(10 000 €‬ s 20% DPH) 

V tomto prípade získate vďaka Loxone za príplatok iba 400 € ešte oveľa viac: všetko uvedené vyššie a ešte inteligentné tienenie na základe polohy slnka a teploty, spoluprácu kúrenia, klimatizácie a tienenia, nočný režim osvetlenia, varovanie pred dažďom či prémiové svetlá s životnosťou 25 rokov. V tomto variante Loxone ponúkne celkom 52 funkcií.

Poznámka: Uvedené ceny nezahŕňajú montáž komponentov, ktoré sa môžu líšiť podľa podmienok každého projektu. U Loxone sa o všetko postará skúsený elektrikár vyškolený od Loxone (Loxone Partner). U tradičného poňatia sa zvyčajne o každú oblasť stará iný dodávateľ a cena za prácu bude pravdepodobne v súčte vyššia. Loxone Partnerov vo svojom okolí môžete nájsť na www.loxone.com/partner.

Mladý pár konzultuje projekt svojho budúceho domu

Môžete mať inteligentný dom práve vy?


Bola by škoda nedozvedieť sa o inteligentnom bývaní viac a odsúdiť sa k desiatkám rokov života pod súčasným štandardom len z dôvodu predsudkov. Odporúčame minimálne pozrieť sa do vzorového domu. Jedine na vlastnej koži je totiž možné overiť, či vám inteligentný dom dáva zmysel.

Potom si môžete nechať naceniť svoj projekt. Ideálnu inštalačnú firmu vo vašom okolí vám radi odporučíme. Prípadne s vami zadarmo preberieme možnosti vášho budúceho domu. 

Tiež si môžete stiahnuť brožúru s popisom možných konfigurácií vrátanie cien a rozpisom funkcií.

*1 Číslo reprezentuje priemerný dom štvorčlennej domácnosti v strednej Európe.

*2 Pre možnosť porovnania s tradičným poňatím sme požiadali niekoľko firiem o kalkuláciu rovnakého projektu a ich ponuky spriemerovali. 

Chcem byť informovaný o novinkách