Úspora energií v Loxone Office v Bratislave vďaka energetickému managementu

Michal Pažitný
08/11/2023 in Zákulisie

Energetický management kombinuje opatrenia, ktoré dosahujú požadovaný výkon pri čo najnižšej spotrebe energie. Keď sa zavedie správne, dokážeme ním ušetriť stovky až tisícky eur ročne. Príkladom môže byť aj Loxone Office v Bratislave.

Kľúčom k úspechu je nástroj Monitor toku energie od Loxone. Po jeho aplikovaní v Loxone Office v Bratislave, sme po približne dvoch týždňoch sledovania štatistických údajov zaznamenali niekoľko potenciálnych možností úspor.

Spínanie ohrevu teplej úžitkovej vody

Úspory pri vypínaní ohrevu teplej úžitkovej vody sa reálne prejavia na znížení odberu elektrickej energie až v prípade, že nedochádza k jej použitiu dlhšie ako 2-3 dni. Preto malo toto spínanie zmysel iba pri víkendoch, predĺžených víkendoch a celofiremných dovolenkách. V bratislavskom Loxone Office sa nachádza elektrický bojler s objemom 100 L. Jeho spínanie je zabezpečené pomocou zariadenia Smart Socket Air . Programovo túto funkcionalitu zabezpečuje funkčný blok Časovač v kombinácii s užívateľskými režimami.

Vypnutý ohrev TÚV počas víkendu.

Vypnutý ohrev TÚV počas víkendu.

Ohrev TÚV počas pracovnej doby od 7:00 - 17:00 hod.

Ohrev TÚV počas pracovnej doby od 7:00 – 17:00 hod.

Redukcia výkonu rekuperácie na základe reálnej hodnoty CO2

Štatistiky nameraných hodnôt sme získali vďaka Komfortnému senzoru Tree a Touch Pure CO2. Tie nám jasne ukázali, že približne hodinu až dve po skončení pracovnej doby je už hodnota CO2 natoľko nízka (pod 450ppm), že už nemá význam držať otáčky rekuperácie vyššie, než je požadované hygienické minimum stanovené výrobcom. Komunikácia s rekuperačnou jednotkou Komfovent je v našom prípade zabezpečené prostredníctvom Modbus TCP , ktorým disponuje samotný Miniserver (všetky verzie). Viac o Inteligentnej rekuperácii a ventilácii od Loxone sa dočítate aj v tomto článku.

Hodnoty CO2 počas týždňového školenia v Loxone Office v Bratislave.

Hodnoty CO2 počas týždňového školenia v Loxone Office v Bratislave.

Redukcia svetelného výkonu (jasu) svietidiel

Aj mierne zníženie jasu ma za následok dramatický pokles spotreby energie daného svietidla (v SK Loxone pobočke sú to primárne RGBW Spoty Tree). Pre zabezpečenie dostatočného množstva svetla potrebného pre prácu bolo možné zredukovať jas o približne 20 %.

Primárnou výhodou Loxone svietidiel, je okrem zbernicového zapojenia hlavne to, že pre dimmovanie (stmievanie) nie je nutné použiť Dimmer ako externé zariadenie, ale všetky naše Tree zbernicové svietidlá ho majú zabudovaný v sebe. Vďaka tomu je možné kedykoľvek prispôsobiť jas v celom rozsahu od 0 až po 100 %. Či už na základe vopred zadefinovaných svetelných nálad, alebo na základe manuálnej požiadavky na udržanie konštantného jasu.

Dramatický pokles spotreby energie aj pri miernom znížení jasu svietidla

Dramatický pokles spotreby energie aj pri miernom znížení jasu svietidla.

Vypínanie a zapínanie svetla koriguje snímač pohybu

Rozsvietenie a zhasnutie svetla v závislosti od toho, či sa niekto v danej miestnosti nachádza, sme používali v pobočke už od jej otvorenia. Táto funkcionalita so sebou nesie aj určité časové dobehy, čiže úseky, počas ktorých je svetlo ešte zapnuté, ale v miestnosti už nie je zaznamenaný pohyb. Toto časové predĺženie je nevyhnutné pre udržanie určitého komfortu, občas sa totiž stane, že sa v miestnosti nachádzame aj napriek tomu, že nás už čidlo „nevidí”. Znížením tohto času je možné dosiahnuť určité drobné úspory.

Vypínanie klimatizačných a vykurovacích jednotiek pomocou trojkliku

Veľmi častým problémom pri komerčných nehnuteľnostiach, s ktorým sa často stretávame, je chod klimatizačných a vykurovacích zariadení aj v čase, keď to už nie je nutné. Vyhodnotiť správny moment na ich vypnutie bez dodatočnej automatizácie je častým problémom napríklad kancelárií, obchodov, verejných priestorov a podobne. Nechávať vypnutie týchto zariadení na samotných zamestnancoch sa v praxi ukázalo ako vysoko neefektívne a nespoľahlivé.

Vďaka prepojeniu funkcie zabezpečenia budovy, vieme deaktivovať všetky zadefinované zariadenia úplne automaticky. Na našej pobočke je to moment, kedy posledný zamestnanec, ktorý opúšťa budovu ľudovo povedané „zakóduje” čiže uvedie Alarm do režimu stráženia. Na základe tejto automatizačnej funkcie máme istotu, že všetko čo má byť vypnuté (svetlo, audio, chladenie atď…) sa skutočne aj vypne.

Komunikácia s klimatizačnými jednotkami je v našom prípade zabezpečená modulmi AC Control Air. Tieto moduly sú bezdrôtové, vďaka čomu je možné ich zakomponovať aj v prípade, že nemáme predpripravenú žiadnu komunikačnú kabeláž.

Zamestnanec vypína Office pomocou trojkliku

Porovnanie spotreby pred a po zavedení smart meteringu v číslach:

Pred zavedením smart meteringu bola priemerná spotreba energií v budove 57 kWh. (v čase trvania pracovnej doby od 7:00 do 17:00 hod.)

Spotreba energie 57 kWh SK pobočky bez energetického managementu.

Spotreba energie 57 kWh SK pobočky bez energetického managementu.

Po zavedení smart meteringu sa nám priemernú spotrebu podarilo znížiť na 36 kWh. (v čase trvania pracovnej doby od 7:00 do 17:00 hod.)

Spotreba energie 36 kWh SK pobočky s energetickým managementom.

Spotreba energie 36 kWh SK pobočky s energetickým managementom.

Výkon budovy sa nám tak po zavedení energetického managementu podarilo zredukovať o 21 kWh!

Koľko eur to je za jeden rok?

Úspora 21 kWh v prepočte na jeden kalendárny rok číní spolu 7 665 kWh. Priemerná sadzba pobočky Loxone Bratislava za 1 kWh je v prepočte 0.19 € (0.19 € x 7665 = 1456,35). Vďaka smart meteringu sme tak ušetrili až 1 456,35 € ročne!

Čo všetko sme zaviedli? Pozrite si krátke zhrnutie:

  • Vypnutie ohrevu teplej úžitkovej vody počas víkendov či celofiremných dovolenkách.
  • Zníženie výkonu rekuperácie na základe hodnôt CO2.
  • Zníženie jasu svietidiel o približne 20 % počas prítomnosti na pobočke.
  • Vypnutie klimatizačných a vykurovacích jednotiek po pracovnej dobe pomocou trojkliku na tlačidlo pri východe z budovy.

Opýtajte sa zdarma

Chcete poradiť s meraním a redukciou energií alebo ponúkať podobné riešenia svojim klientom ako inštalačná firma?

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách