Apartmány Opatov: Pohodlie a udržateľnosť rekreačných objektov s Loxone


02/06/2022 in Referencie
Neďaleko Opatova na Morave vyrastie areál s modernými mezonetovými apartmánmi. Rekreačné domy na dosah prírody vybaví inteligentná automatizácia Loxone. Dočkajú sa inteligentnej regulácie kúrenia a chladenia, vzduchotechniky, motorických okien, komplexného zabezpečenia a množstva ďalších funkcií vrátane energetického manažmentu so zapojením FVE.

Inteligentné apartmány pre relax a rekreáciu

Celkom 21 objektov nahradí bývalé rekreačné stredisko neďaleko rybníka Vidlák. Nadštandardné apartmány developer postaví podľa najnovších trendov a požiadaviek na moderné bývanie, preto domy vybavia aj množstvom technológií.

Inteligentného riadenia Loxone sa ujme Loxone Gold Partner – spoločnosť Evora Smart. Tá sa zameriava na udržateľnosť stavieb a riadenia technológií pri Apartmánoch Opatov. Je vzorom rekreačných objektov s nízkou energetickou náročnosťou.

Fakty

Názov projektu: Apartmány Opatov


Lokalita: Opatov (kraj Vysočina)


Web projektu: apartmany-opatov.cz


Developer: S-Universal stavby


Loxone Partner: Evora Smart

Komplexná regulácia teploty a čerstvého vzduchu

V prvom rade – v apartmánoch bude ideálna teplota aj kvalita vzduchu. A to len v čase, keď budú využívané, čo prospieva úsporám. Loxone totiž bude riadiť kombinovanú rekuperačnú jednotku PKOM4 Classic, ktorá sa postará o vetranie, kúrenie, chladenie aj ohrev TÚV. Teplota aj vzduch tak budú riadené a maximálne efektívne s úplne minimálnymi nárokmi na obsluhu.

A ako ešte povýšiť automatickú reguláciu vnútornej teploty? Systém pojme aj bioklimatickú pergolu, ktorá pomáha tieniť hlavnú presklenú časť objektov a zamedzuje tak prehrievaniu. Ďalej bude Loxone ovládať aj okná Velux, ktoré je možné do systému ľahko integrovať. Okná sa môžu samy otvárať a zatieňovať, a to aj v neprítomnosti obyvateľov. Zaistí tak napríklad včasné vychladenie interiéru pred príchodom bez toho, aby sa musela spúšťať klimatizácia.
Apartmán s bioklimatickou pergolou
Všetky spomínané technológie domu fungujú v dokonalej súhre práve vďaka tomu, že ich riadi jediná jednotka, Loxone Miniserver. Ten bude čerpať dáta o počasí z Meteostanice. V areáli bude umiestnená iba jedna centrálna jednotka Miniserver, ktorý získa dáta z každého objektu. Vďaka tomu sa okná samé zatvoria, pokiaľ má začať pršať, aby nenatieklo dovnútra. Aj bioklimatická pergola sa v prípade divokého počasia včas na základe predpovede stiahne, aby nedošlo k jej poškodeniu.

Zabezpečenie proti zlodejom, potope i požiaru

Touto automatickou ochranou zariadenia sa dostávame na zabezpečenie objektov. Na ochrane pred požiarom sa podieľa okrem Detektora dymu aj Komfortné senzory alebo 1-wire senzory (podľa ktorých sa riadi aj vykurovanie). Na unikajúcu vodu včas majiteľa upozornia záplavové senzory. A prípadných zlodejov vyženie Alarmová siréna, ktorá získava podnety z okenných kontaktov či senzorov pohybu. V prípade narušenia sa rozbliká aj svetlo v spoločných častiach, aby upozornilo celý areál.

Loxone ďalej riadi aj stmievateľné LED pásiky v pergole, ktoré pri večerných posedeniach udržia príjemnú svetelnú atmosféru. Automaticky sa na základe pohybových senzorov spúšťa aj osvetlenie schodov a nesvieti sa tak zbytočne, navyše je možné nastaviť aj nočný režim tlmeného svetla pre nočné vychádzky po apartmáne.

V jednom objekte Loxone navyše vyrieši zónovú reguláciu vzduchotechniky podľa hodnôt CO2 v každej izbe. Na základe koncentrácie CO2 sa budú otvárať a zatvárať klapky prívodu vzduchu. Ďalej bude mať tento objekt inštalovanú fotovoltiku, s Loxone tak bude energetický manažment inteligentný a maximálne efektívny. Energia odtiaľ navyše bude zdieľaná aj do spoločných častí a zaistí maximálnu možnú úsporu. S jedným riadiacim systémom tak areál získa množstvo možností a funkcií vrátane monitoringu čističky, čerpadiel a podobne. Na základe spotreby sa potom budú riadiť technológie v jednotlivých častiach.

Čo hovorí Loxone Partner?

Pomáhame klientom vytvárať zdravé, bezpečné, komfortné a udržateľné prostredie s použitím správne a zmysluplne navrhnutej automatizácie. Tá prepojí všetky technológie v jeden funkčný a efektívny celok s nadväznosťou na energetický manažment prevádzky všetkých typov budov. Klienti tak získajú viac času na život a zároveň si znížia spotreby. Naše riešenie skrátka umožní klientom venovať svoj čas rodine alebo práci bez zbytočných starostí.
Filip Kubín

Evora Smart

Apartmány Opatov ďalej získajú:

Tablet s aplikáciou Loxone – Umiestnený na nástennom držiaku. Obyvatelia majú na jednom mieste možnosti ovládania a perfektný prehľad o vlastnom apartmáne vrátane štatistík o spotrebe. Rovnakú aplikáciu však budú mať aj v mobile, s ktorou majú k svojmu objektu vzdialený prístup kedykoľvek a odkiaľkoľvek.

NFC Code Touch – Kódové klávesnice pre ľahký prístup do objektu. Prístupové kódy môžu obyvatelia ľubovoľne a ľahko meniť, rovnako ako prístupové NFC prívesky.

Intercom – Pri príjazdovej bráne do areálu bude umiestnený Loxone Intercom v kombinácii s kódovou klávesnicou. S návštevou môžu obyvatelia komunikovať cez spomínaný tablet alebo mobilnú aplikáciu.

Bezpečnostné kamery Milesight – Plne integrované do Loxone. Ide o ďalšie posilnenie zabezpečenia. Majitelia sa môžu kedykoľvek pozrieť na dianie pri ich apartmáne.

Poznajte plány:

Pohľad na projekt z výšky
Apartmány so spoločnou rekreačnou časťou
Rad apartmánov
Vchod do apartmánov
Jeden z objektov v areáli
Samostatný apartmán
(c) Video a vizualizácia: S-universal stavby

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár? Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.
Ikona lopata
Máte vlastný projekt? Chcete tiež využiť Loxone vo vašom špecifickom projekte? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách