Okná a ďalšie produkty Veluxu umožňujú bezproblémovú integráciu do Loxone


22/07/2021 in Technológie

Produkty od značky Velux sú na našom trhu mimoriadne známe. Z tohto dôvodu je nám priam poctou spolupracovať s výrobcom takéhoto formátu, a to prostredníctvom integrácie jeho kvalitných produktov do nášho systému Loxone. Tú ocenia jednak zákazníci v oblasti komerčnej výstavby, no taktiež aj tí priamo v domácnostiach. Medzi jej prednosti patrí napríklad možnosť automatického vetrania miestnosti v závislosti od koncentrácie CO2, vlhkosti vzduchu a to všetko dokonca aj s ohľadom na kúrenie a mnoho ďalších vopred stanovených kritérií.

Aké výhody má integrácia VELUX technológie od Loxone?

V súčasnej dobe sa elektrické ovládanie strešných okien a automatizované tienenie postupne stáva priam štandardom. V prípade horšie dostupných miest, je to často jediná relevantná možnosť. Najmä ak sa jedná o časti, kde sú strešné okná alebo tieniace prvky príliš vysoko či ďaleko a ich manuálne ovládanie by bolo veľmi ťažké a nepraktické. O kvalite produktov od značky Velux svedčí aj fakt, že sú implementované vo väčšine projektov s elektricky ovládanými oknami.

Ťažko dostupné, vysoko umiestnené okná v telocvični

Možnosť integrácie Velux produktov do systému Loxone je pre Loxone partnerov aj investorov skutočne veľkou príležitosťou. Je možné implementovať napríklad našu Meteostanicu a následne z nej na základe príslušných dát optimalizovať pohyb okien a tienenie. K dispozícii je taktiež využitie komfortných senzorov (CO2, vlhkosti, teploty) za účelom automatizácie vetrania pre optimálnu kvalitu vzduchu. Možností je naozaj veľa a náš systém nemá (takmer) žiadne obmedzenia.

Loxone zohľadňuje každú jednu technológiu a informáciu, ktorú má k dispozícii. Funguje totiž ako jeden celistvý sofistikovaný orchester riadený presným dirigentom (Miniserverom) a to dokonca aj v prípade integrácie produktov tretích strán.

Video od nášho partnera, pána Smutného, Resident control s.r.o.

Príklady využitia

Je potrebné vyvetrať?

Na základe nastavených kritérií týkajúcich sa koncentrácie CO2 v miestnosti, vlhkosti, teploty a počasia sa elektrické okná samé inteligentne otvoria.

Vonku vyčínajú živly?

Žiadne strachy, nemusíte sa báť dažďa a ani vetra! Loxone sa totiž podľa predpovede aktuálneho počasia postará o to, aby ste zostali v suchu a včas okná zavrie. Môžete sa spoľahnúť, že keby mala prísť dokonca aj víchrica, okná budú zatvorené presne v ten pravý čas.

Starosti s tienením?

Rolety a žalúzie sa vám budú zaťahovať tak, aby zabránili prehriatiu miestnosti a súčasne pritom využili slnečné svetlo zvonka na maximum. Všetko je ale podmienené tým, či kúrite, chladíte a taktiež od vašej samotnej prítomnosti. Viac o inteligentnom tienení tu.

Jednotné ovládanie:

V miestnosti vám bohato stačí len jedno magické tlačidlo, ktoré vám zaručí také jednoduché ovládanie, ako mali kedysi naše drahé babičky. Vďaka Loxone totiž nie je potrebné mať na každú jednu vec samostatné zložité ovládanie, ktorého obsluha vám každý deň zaberie zbytočne veľa času. V jednoduchosti je predsa krása!

Kontrola a prehľad kedykoľvek a kdekoľvek pomocou jednej mocnej aplikácie určenej úplne na všetko. Na dotyk jedného prsta máte pod správou celú vašu domácnosť a kedykoľvek môžete sledovať, čo sa deje s jednotlivými oknami. V prípade potreby môžete zasiahnuť a okamžite ich zavrieť „ľavou zadnou”.

A veľa veľa ďalších funkcií, ktoré vám dokopy ušetria množstvo času, peňazí a zabezpečia pohodlie.

Žena používa aplikáciu
Tip

Náš tip:
Vychytávkou je, že s Loxone Miniserverom je možné spätne integrovať ovládanie strešných okien Velux typu GGL, GGU alebo GPU. Vďaka nemu si môžete váš systém ľubovoľne rozširovať podľa chuti. Napríklad kúrenie či osvetlenie je otázkou len relátok alebo PMW dimmerov a zároveň získavate všetky funkcie, ktoré náš systém ponúka.

Integrácia VELUX do systému Loxone

Do nášho systému je možné integrovať ľubovoľné produkty Velux, ktoré využívajú technológiu Velux io. Rozhranie KLF 200 dovoľuje pridať až 200 výrobkov a rozdeliť ich do 5 samostatne ovládaných skupín. Rozhranie KLF 050 tiež umožňuje pridať až 200 výrobkov, ale ovládané sú len ako jedna skupina (jeden príkaz pre všetky).

Zapojenie Miniservera a rozhrania KLF 200

Princíp ovládania

Pre ovládanie používame jedno z vyššie spomínaných rozhraní, ktoré následne komunikuje s výrobkami Velux. V prípade KLF 200 sú jednotlivé skupiny popísané písmenami (A) a každá skupina má 4 vstupy (hore, dole a 2x GND). Pre ovládanie používame bezpotenciálové relé, ktoré spojí obvod napr. medzi vstupom hore a GND. Výstupy na rozhraní KLF potom slúžia ako spätná väzba, či daná skupina splnila príkaz. Počet ovládaných skupín je možné zvýšiť pridaním ďalšieho rozhrania KLF. To môže byť ovládané ľubovoľným Loxone prvkom s bezpotenciálovými relé výstupmi (napr. Relay Extension). Viac k zapojeniu a ovládaniu rozhrania tu.

Zaujalo vás to?

Ako profesionál ponúknete s Loxone viac!

Pre vyskúšanie nášho systému si môžete stiahnuť bezplatný softvér Loxone Config, v ktorom nájdete hotové funkčné bloky ako napríklad strešné okno alebo ovládanie vetrania. To šetrí elektrikárom obrovské množstvo času a umožňuje im ponúknuť spoľahlivý a dostupný systém každému. Ak patríte medzi nich, radi vám ukážeme, ako sa s naším systémom pracuje.

Budete potrebovať ovládať okná a ďalšie zariadenia?

Či už elektrické strešné okná, tieniaca technika, vykurovacie systémy alebo napríklad zabezpečenie a svetlá: Všetky technológie potrebujú nejaké ovládanie. Môžete zvoliť zložitejšie cestu a pripraviť sa o rad funkcií a možností, alebo za podobné peniaze zvoliť systém Loxone. Čo vám to prinesie navyše a čo si naopak ušetríte vám radi vysvetlíme v rámci bezplatnej konzultácie vášho projektu.

Chcem byť informovaný o novinkách