Aké žalúzie? Aké rolety? Prinášame tipy, podľa čoho si vybrať


10/05/2021 in Know How

Keď hovoríme o tieniacej technike, nemyslíme tým len ochranu pred slnkom, ale aj prvky dotvárajúce výraz modernej architektúry a interiéru. Pridala sa jej významná úloha pri úspore energií, bezpečnosti a zvyšovaní komfortu bývania z hľadiska redukcie hluku a zabezpečenia súkromia. Pozrime sa na všetky možnosti a priblížme si, ako vybrať žalúzie alebo rolety.

Tienenie zohráva dôležitú úlohu v každom ročnom období. Váš dom v lete chráni pred prehriatím. Na jeseň alebo v zime dokáže slnko nahradiť klasické vykurovanie a je škoda, keď sa mu tienenie mýli do cesty. Pri využití inteligentného ovládania sa o tienenie navyše nemusíte vôbec starať, pretože tienenie spolupracuje s vykurovaním. Riadiaca jednotka, napríklad Loxone Miniserver, zaistí perfektnú kooperáciu jednotlivých technológií a prispôsobí ich funkciu aktuálnym vnútorným aj vonkajším podmienkam.

žalúzie a rolety

Zvoliť žalúzie alebo rolety?

Žalúzie sa od roliet odlišujú tým, že sa svetlo dá regulovať a smerovať podľa potreby. Interiérové žalúzie snáď pozná každý a má ich doma. Podobné vonkajším roletám sú potom žalúzie predokenné. Môžu sa regulovať podľa intenzity denného svetla, ale dajú sa aj úplne zatiahnuť. Tepelnú a hlukovú izoláciu však čoraz viac zaisťujú rolety. Viac o tejto téme nájdete v našom článku žalúzie alebo rolety.

Ako vybrať žalúzie

Ak hľadáte spôsob, ktorý zabráni prehriatiu vášho interiéru alebo je vaša stavba vybavená veľkými presklenými plochami prípadne je orientovaná na juh, juhozápad či juhovýchod, je pre vás voľba  exteriérových žalúzií tá správna.

Potrebujete do svojej domácnosti tieniacu techniku, ktorý zabráni priamemu oslneniu interiéru, ale nemáte problém s jeho prehrievaním? Zároveň chcete, aby ladil k interiéru a pôsobil netradične, útulne a príjemné? Potom by bola vhodná voľba interiérových žalúzií. Vďaka otočným lamelom, ktoré pomáhajú udržiavať teplo mimo miestnosti a súčasne poskytovať dostatok svetla, sú žalúzie ideálne pre optimálne využitie slnečnej energie. V závislosti od polohy slnka umožňujú riadenie denného svetla. Úplným uzavretím lamiel je interiér v lete chránený a v zime tak dochádza k zníženiu tepelných strát. Nevýhodou žalúzií je, že sú citlivé na vietor a preto sa doporučuje pri prekročení určitej rýchlosti vetra zvýšiť ich ochranu. Zabráni sa tak ich poškodeniu.

vonkajžie žalúzie

Typy žalúzií

Jedálenská časť v dome

Vertikálne žalúzie sú moderným doplnkom vhodným do každého interiéru. S možnosťou naklápania lamely o 180 ° vás vertikálne žalúzie spoľahlivo ochránia pred nežiaducimi pohľadmi do vášho súkromia a zabezpečia vám tak pocit pohody.

Lobby

Horizontálne žalúzie sú využívané nielen v komerčných priestoroch, ale aj v bytoch a rodinných domoch. Ich veľkou výhodou je nenáročnosť na stavebnú predprípravu, ich jednoduché ovládanie, ale aj nenáročná údržba.

Vonkajšie rolety sa delia na rôzne typy. Podľa tvaru lamiel, ktoré majú základné tvary C, Z, S. Podľa nich sa označujú aj žalúzie v kombinácii so šírkou danej lamely. Lamely majú šírku od 50 mm až po 93 mm. Avšak existujú aj atypické širšie žalúzie napr. 120 mm.

Najpoužívanejším typom vonkajších žalúzií bol kedysi typ C (šírka lamely 80 mm), ale dnes sa už čoraz častejšie používa typ Z (šírka lamely 70 až 90 mm), ktorý má vyššiu odolnosť proti vetru a integrované tesnenie, takže sa lamely dokážu dokonale zatemniť. Novým typom vonkajších žalúzií je typ S (šírka lamely 65 alebo 90 mm), ktorý je svojimi vlastnosťami a funkciami podobným žalúziám typu Z, ale ich tvar je viac zaoblený a podobá sa vlnke v podobe písmena S, podľa ktorého nesie názov.

Väčšina dnešných vonkajších žalúzií je už vybavená elektromotorom, prípadne elektromotorom s prijímačom. Vďaka tomu je ovládanie komfortnejšie a žalúzie sú potom väčšinou napojené na riadiaci systém domu. Tým zlepšujú tepelnú pohodu a redukujú tepelné straty alebo prehrievanie interiéru.

Ako vybrať rolety

Ak chcete zabrániť priamemu oslneniu vášho interiéru a prehriatiu, hľadáte cenovo prijateľný spôsob na zatienenie či hľadáte výrobok, ktorý nevyžaduje žiadnu stavebnú predprípravu, neurobíte chybu, ak zvolíte exteriérové rolety.

Vonkajšie rolety oproti vonkajším žalúziám umožnia dosiahnuť úplnej tmy a fungujú lepšie ako tepelný izolant (často obsahujú špeciálnu výplň). Nespornou výhodou je aj ich vyššia odolnosť proti vetru a menšiu náchylnosť na iné mechanické poškodenie.

Ovládanie žalúzií

Aké predokenné rolety zvoliť? Základné delenie je podľa materiálu. Najčastejšie sa využívajú plastové (lacnejšie) a hliníkové (odolnejšie). V oboch prípadoch je možné vybrať si v podstate ľubovoľnú farbu. Menej časté sú vonkajšie rolety z dreva, ktoré môžu vyzerať úchvatne, ale sú ťažké a vyžadujú pravidelnú údržbu.

Existujú aj špeciálne prevedenia exteriérových roliet. Môže ísť napr. o rolety priehľadné (izolácia proti hluku) alebo rolety do strešných okien.

 

ikona žárovky

Extra tip: Odporúčame voliť rolety, ktoré majú viac polôh. Teda môžu byť dole, ale zároveň budú medzi lamelami priestory na prúdenie vzduchu a dostatok svetla. Až po úplnom stiahnutí sa tieto otvory uzavrú. Do takýchto roliet je možné integrovať aj sieť proti hmyzu.

Ďalšie typy roliet

Typy tienenia

Interiérové látkové rolety   

Ak dbáte skôr na štýl prevedenia a očakávate od tienenia, že bude ladiť s celkovou koncepciou miestnosti, potom stavte na látkovú roletu. Oproti horizontálnym žalúziám sa u nich lepšie reguluje spustená výška, viac si tak pohráte s priepustnosťou svetla.

Japonské steny

Celistvé tieniace steny hojne využívané na vzdialenom východe pripomínajú kombináciu rolety a vertikálnych závesov. Sú nevyhnutné v jednoducho zariadených a vzdušných priestoroch a v prípade veľkých okenných plôch siahajúcich až k zemi (francúzske okná, presklené steny, dvere).

Plisé

Významnú vlastnosť predstavuje možnosť súčasného stiahnutia či vytiahnutia hornej alebo dolnej časti, veľmi presne tak určíte priezor, kam do miestnosti preniká svetlo. Plissé sa tiež spravidla montuje na atypické okná, pretože je k dostaniu v mnohých kombináciách, strihoch a farbách.

Náš tip: Zaujalo vás inteligentne riadené tienenie ale premýšľate nad tým, ako by sa riešili prípadné problémy? Prečítajte si náš článok o diagnostike tienenia.

Poďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívať produkty Loxone?

Radi vám ako výrobcovia zadarmo predstavíme možnosti inteligentnej elektroinštalácie aj možnosti riešenia konkrétnych potrieb v rámci individuálnej konzultácie. Pripravíme aj kalkuláciu potrebných produktov. V prípade záujmu vám tiež nájdeme ideálnu realizačnú firmu.

Ikona elektrikára

Chcete realizovať inteligentné elektroinštalácie?

Využite bohatý sortiment produktov vrátane koncových prvkov od jedného výrobcu. K dispozícii budete mať unikátny softvér bez licencií, s ktorým zvládnete špičkové funkcie aj bez znalosti programovania. Váš úspech podporíme špičkovou individuálnou podporou.

Chcem byť informovaný o novinkách