Youless: eenvoudige koppeling met digitale meter

Steffi De Graaf
september 8, 2020 in Voor Partners
Heb jij een idee wanneer en waar er bij jou thuis het meeste elektriciteit verbruikt wordt? Waarschijnlijk is het antwoord hierop negatief. Ons elektriciteitsverbruik lijkt vaak iets ontastbaar te zijn, terwijl je heel eenvoudig altijd en overal actuele informatie over je energieverbruik beschikbaar kan hebben. Zo kan sluipverbruik snel ontdekt worden en krijg je een algemeen beeld van jouw elektriciteitsverbruik. Dit leidt dan weer tot het meer bewust omgaan met deze elektriciteit waardoor aanzienlijke besparingen kunnen ontstaan.

Youless LS120

De Youless LS120 is een eenvoudig te installeren energiemeter voor slimme, digitale of analoge elektriciteitsmeters. Deze meter zal ervoor zorgen dat je energieverbruik zichtbaar wordt.

Goed nieuws: vanaf nu kan Youless eenvoudig gekoppeld worden aan onze Loxone oplossing. Voortaan heb je altijd en overal inzicht in je actuele energieverbruik! Belangrijker nog, je kan met de Youless je energieverbruik uit het verleden analyseren. De Youless energiemeter slaat intern tot een jaar aan data op en online kun je onbeperkt terug gaan in de tijd.

Deze gegevens worden opgenomen in onze Loxone Config en gevisualiseerd in onze Loxone App. Extra applicaties of schermpjes tegen de muur zijn hierdoor overbodig.

Voorbeeldconfiguraties: integratie Youless LS120 met Loxone

Onze Loxone Partners vroegen al even naar een koppeling met de slimme/digitale meter. Dankzij Youless LS120 kunnen we de P1 poort uitlezen en gebruikmaken van de data om deze te integreren in de Loxone installatie.
Onze trainer geeft jullie graag meer info in onderstaande video:

Hieronder hebben we enkele voorbeeldprogrammaties uitgewerkt. Hierbij benadrukken we graag het verschil in templates tussen België en Nederland. We hebben wel een oplossing voor uitlezen van de slimme/digitale meter voor beide landen.

We hebben voor onze Loxone Partners enkele templates voorbereid die eenvoudig gedownload kunnen worden. Deze vinden jullie terug in jullie partnerbereik onder ‘Partner tools’. Scrol dan naar beneden tot ‘verdere downloads’, druk daar op de download-knop om de map met de templates te openen.

Optie 1: Youless op analoge/digitale meter zonder PV-systeem

Youless meet de energie die verbruikt wordt in de woning. Hier is geen teruglevering van energie. Hierbij kunnen we dus alleen ons verbruik monitoren en bekijken in de app.

Optie 2: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem achter de meter voor de verbruikers, met 2 S0 tellers

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken zijn 2 S0 tellers gebruikt, die op de digitale ingangen van de Miniserver kunnen aangesloten worden (of 1 teller op de S0 poort van de Youless).

Optie 3: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem achter de meter voor de verbruikers, S0 teller en RS485

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken is er een S0 teller gebruikt voor het verbruik van de woning te meten, die kan op de digitale ingang van de Miniserver aangesloten worden (of op de S0 poort van de Youless). De waarden van de omvormer worden door een RS485 interface uitgelezen.

Als Fronius of Kostal gebruikt worden, kunnen deze geselecteerd worden op de bouwsteen.

Optie 4: Youless op analoge/digitale meter met PV-systeem en batterij, S0 teller en RS485

Youless is een teller interface waardoor voor analoge en digitale meters geen onderscheid gemaakt kan worden tussen leveren en verbruiken. Hierdoor wordt de energieproductie ook opgeteld als verbruik in de Youless. Daardoor wordt de waarde netto verbruik waardeloos voor gebruik. Ook moet extra logica gemaakt worden om over te schakelen van verbruik naar leveren voor het actuele verbruik. Het wordt niet aangeraden om de Youless op een analoge/digitale meter aan te sluiten met het PV-systeem. Om dit goed te laten werken is er een S0 teller gebruikt voor het verbruik van de woning te meten, die kan op de digitale ingang van de Miniserver aangesloten worden (of op de S0 poort van de Youless). De waardes van de omvormer waar de PV-installatie en batterij opzitten worden door een RS485 interface uitgelezen.

Als Fronius of Kostal gebruikt worden, kunnen deze geselecteerd worden op de bouwsteen. In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van Kostal.

Optie 5: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem via S0 teller

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort, de S0 poort is verbonden met de S0 teller. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. De S0 teller meet de stroomproductie van de PV installatie.

Optie 6: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem met batterij via RS485

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. Via een RS485 interface lezen we de waarde van het PV systeem met batterij pakket uit. Koppeling is in de bouwsteen mogelijk voor Fronius en Kostal.

Voorbeeld maakt gebruik van een Fronius installatie.

Optie 7: Youless via P1 op slimme meter en PV-systeem via S0 en batterij via RS485

Youless is verbonden met de slimme meter via de P1 poort, de S0 poort is verbonden met de S0 teller. Door de koppeling met de slimme meter kan er een onderscheid gemaakt worden tussen leveren en verbruik, ook is er een onderscheid tussen dal en piek verbruik. Hierdoor kunnen we een eenvoudige installatie realiseren. S0 meter meet de productie van zonne-energie en de batterij waarden worden via RS485 uitgelezen.

Extra: verbruiksteller: verschil tussen piek- en daluren

Tracking van pieken

Veel praktische toepassingen zijn al heel lang geïntegreerd in onze programmatie software, zo ook onze functiebouwsteen “Min – max periode“. Het is altijd leuk om bewoners bewust te kunnen maken van hun verbruik, maar belangrijker is het dat de woning ervoor kan zorgen dat het piekverbruik geminimaliseerd wordt. Dit kan heel eenvoudig door het automatisch uitschakelen van verbruikers, overschakelen op batterij …

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner worden


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering bieden met de Loxone Miniserver? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten