Praktijkvoorbeeld: Loxone eigenaar vermindert stookkosten met 50%
Wees eerlijk: ook in uw woning zijn er waarschijnlijk nog verschillende manieren om energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de verwarmingskosten. Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek gaat bijna 80% van het energieverbruik naar de verwarming van woonruimtes en sanitair water.
Met dit praktijkvoorbeeld laten we zien hoe u energie kan besparen en uw verwarmingskosten met 50% kan laten dalen.
De woning
Het onderwerp van ons praktijkvoorbeeld is een woning in het oosten van Zwitserland van 192m² groot met drie verdiepingen. De bouwheer toverde deze Dumb Home stap voor stap om in een Smart Home. Hierbij was energiebesparing een belangrijk aspect. Daarom lag de focus aanvankelijk op de verwarming.
Deze woning wordt verwarmd d.m.v gas. De stookkosten lagen in 2013 rond de 2700 euro.
Gemiddeld wordt zo’n 80% hiervan gebruikt voor de verwarming. De overige 20% gaat naar de warmwaterproductie voor de keuken, de douche, het bad, …
Op basis van deze veronderstelling komen we op volgende waarden:
- Totale kostprijs gas: 2700 euro
- waarvan 80% verwarming: 2160 euro
- en 20% warm water: 540 euro
Deze bedragen moesten worden geminimaliseerd.
Weinig kosten – Grote besparingen
Op het vlak van verwarmingsregeling kan de bewoner reeds aanzienlijke kostenbesparingen realiseren met zeer eenvoudige middelen.
De lijst met benodigde hardware voor individuele ruimteregeling is verrassend kort:
- Een Stelventiel op alle radiatoren
- Raamcontacten om de stand van vensters te controleren
- Deurcontacten op alle binnendeuren
Daarnaast werden enkele functies gedefinieerd:
- Het huis heeft een grote, open trappenhal. Deurcontacten registeren wanneer de binnendeuren van deze ruimte langer dan 15 minuten open staan, waarna de verwarming in deze kamer automatisch wordt uitgeschakeld. Deze traphal verwarmen zou teveel energie kosten.
- Staat er een raam open? Dan gaat de verwarming in die kamer automatisch uit.
- Waarschijnlijk het belangrijkste aspect: voor elke kamer wordt een gepersonaliseerde comforttemperatuur ingesteld. Wanneer er niemand thuis is, wordt er niet verwarmt. Daarom blijft de verwarming uit van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 17:00u.
Al deze functies leiden tot een vermindering van de verwarmingskosten. De intelligente verwarmingsregeling van Loxone doet echter veel meer dan stookkosten besparen. Er wordt bijvoorbeeld gezorgd dat elke kamer steeds de gewenste temperatuur heeft, en dit zo zuinig mogelijk. Het systeem weet precies wanneer de verwarming moet starten om de juiste temperatuur op het juiste moment te hebben. Er wordt voortdurend geleerd en bijgestuurd.
Is de gewenste temperatuur bereikt, dan wordt deze constant gehouden. Zo wordt de zogenaamde hysterese geminimaliseerd. Grote temperatuurschommelingen corrigeren is namelijk erg energie-intensief.
Dit wordt bespaard
Dankzij deze ingrepen zijn de stookkosten gedaald tot ca. 1500 euro per jaar. Omdat Loxone geen invloed had op de warmwaterproductie, kunnen we ervan uitgaan dat deze besparing te danken is aan een efficiëntere ruimteverwarming.
We hebben volgende onderverdeling:
- Totale verwarmingskost 2013: 2160 euro
- Besparing verwarmingskost 2014: 1460 euro
- Totale verwarmingskost 2014: 700 euro
Dat komt overeen met een besparing van maar liefst 67%!
Weer-aanpassing: het jaarlijkse energieverbruik voor verwarming is sterk afhankelijk van het weer. Een warm 2014 heeft zeker zijn bijdrage geleverd aan deze besparingen. Met een gemiddelde temperatuur in 2014 van 10,7°C was het veel warmer dan de 9,3°C in 2013. Daarom moeten we een weer-aanpassing doorvoeren om correct te vergelijken:
Verwarmingskosten | Correctiefactor | Gecorrigeerde waarde | |
2013: | 2160 euro | 1.042 | 2073 euro |
2014: | 700 euro | 0.776 | 902 euro |
Rekening houdend met deze correctie is er een besparing van 56%.
Verder…
In het najaar van 2015 werden de Stelventielen vervangen door Stelventielen met Air technologie. Deze hebben een aantal voordelen ten opzichte van de vorige modellen:
- stiller
- nauwkeuriger
- lager energieverbruik
- stabielere verbinding
In het voorjaar van 2016 werd ook de Bewegingsmelder Air geïntegreerd in het verwarmingssysteem.
Voor deze nieuwigheden hebben we nog geen referentiewaarden. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!
Met dank aan de bewoners om hun woning voor ons open te stellen.
Meer weten over intelligente verwarming? Klik hier: