Loxone Producten en het TÜV SÜD zegel

Bertien Van Peer
april 3, 2016 in Backstage

Veiligheid, controle, kwaliteit: dat zijn allemaal kenmerken die gelinkt zijn aan een TÜV certificering. Hoewel dit niet verplicht is in Europa, hebben we bij Loxone beslist om toch aan deze strenge voorschriften te voldoen. In dit artikel leert u alles over TÜV en hoe u hiervan profiteert.

 

tuev-a-z

TÜV van A tot Z

TÜV is een afkorting voor ‘Technischen Überprüfungsverein’. Het biedt een breed scale aan diensten voor inspecties, certificeringen en trainingen. Voor elke industrie is er een aparte business unit – zoals TÜV SÜD. Deze internationaal erkende testonderneming wordt ingeschakeld voor de ‘Testing and Certification’ van onze Loxone producten.

NRTL & UL: Het visum voor de VS en Canadese markt

Bovenop de beoordelingen van TÜV SÜD krijgen onze producten ook een NRTL certificatie. Deze National Recognized Testing Laboratory zegel zorgt ervoor dat onze producten verkocht mogen worden in de Verenigde Staten en Canada.

Dit NRTL zegel vraagt een verdere certificatie van bepaalde bouwcomponenten om het product op de Noord-Amerikaanse markt te lanceren. ‘Underwriters Laboratories’ is nog een erkend internationaal testhuis dat zorgt voor de certificering van deze componenten, waaronder relais, printplaten, connectoren, enz.

 

 

 

Getest en goedgekeurd

Gecertificeerde productiefaciliteiten

tuev-nrtlOm de kwaliteit en veiligheid van onze producten te garanderen, brengt een medewerker van TÜV SÜD regelmatig een bezoek aan onze productiefaciliteiten. Tijdens een zogenaamde ‘productiefaciliteiten controle’ neemt de controleur het productieproces onder de loep, waarbij speciale aandacht wordt gespendeerd aan gecertificeerde producten.

 

tuev-certifiedDaarnaast test TÜV SÜD ons productiepersoneel om de veiligheid en kwaliteit van hun werk te controleren.

 

 

 

tuev-miniserver

Veilige producten

We laten alle producten certificeren die vanwege hun hoge spanning extra bescherming nodig hebben. De klant kan 100% zeker zijn dat het product voldoet aan de geldende normen en veilig is. Hoewel producten op laagspanning, zoals de 1-wire sensor en DMX extension, geen TÜV SÜD zegel dragen, wordt er toch mee rekening gehouden bij de certificering van de Miniserver en als goedgekeurd accessoire vermeld.

Prestatietesten

Voordat een product een certificaat krijgt, worden alle TÜV SÜD voorschriften gecontroleerd. Zo moet het apparaat een hoogspanningstest ondergaan met 3750 VDC tussen relaisingangen en het secundaire circuit (24 V, data management, etc.). Een productielot wordt enkel goedgekeurd wanneer de dummytest positief is van begin tot einde. Bij fouten wordt het toestel onmiddellijk verwijderd.

In een volgende stap wordt gecontroleerd of de reeds gecertificeerde producten niet gewijzigd zijn ten opzichte van de eerste goedkeuring. Mochten er verschillen zijn, dan verliest het product onmiddellijk zijn certificaat.

 

tuev-test-300x292

Alleen wanneer aan alle voorwaarden voldaan wordt van Norm 60730 (de norm voor de automatische elektrische bediening en controle van huishoudelijke apparaten en soortgelijke toepassingen), komt het product op de markt. Tot de reeds gecertificeerde Loxone producten behoren: Miniserver, Extension, Multi Extension Air en Miniserver Go. We zijn op dit moment bezig met de certificering van andere producten, waaronder de Relay Extension, Dimmer Extension en Touch Air.

4 Voordelen van de certificering

Met een TÜV SÜD zegel op onze producten:

  1. bent u zeker dat de producten voldoen aan alle veiligheidsnormen. Door de TÜV SÜD controle worden fouten opgespoord die de veiligheid in gedrang kunnen worden. Bijvoorbeeld: de Miniserver moet zich in een brandwerende behuizing bevinden.
  2. weet u dat de technische gegevens kloppen.
  3. kan het product of de productcomponenten niet worden gewijzigd zonder de toestemming van TÜV SÜD. Zelfs bij een minimale aanpassingen is een nieuwe test en controle nodig.
  4. alle producten voldoen aan de Norm 60730. Ze worden uitvoerig getest op onder andere brandveiligheid, elektrische weerstand, magnetische stralingen, …

Ik wil meer over LOXONE weten