Meer dan 70 energieneutrale appartementen in Lier

Steffi De Graaf
mei 22, 2023 in Case Studies
71 CO2-negatieve en klimaatneutrale appartementen, dat was de wens van O3SHIFT bij de start van de ontwikkeling. Samen met SEDS, een hybride en brononafhankelijk verwarmingssysteem, en Loxone Partner iSmart, ging O3SHIFT de uitdaging aan. Het resultaat: een duurzaam pareltje in Lier.

De 71 appartementen verspreid over drie gebouwen bereiken bijna passief wonen. Duurzaamheid was het sleutelwoord bij de opbouw, daarom werd voor de klimaatregeling gekozen voor SEDS (Sustainable Energy Distribution System). Dankzij een duurzaam en innovatief systeem voorzien zij wooneenheden van een ideale comforttemperatuur en sanitair, warm water. Ze bieden een betaalbaar, energiezuinig en kwalitatief antwoord op de vervuilende installaties die vandaag de dag gebruikt worden. In dit project in Lier kreeg elk wooneenheid zijn eigen SEDS-unit die werd gekoppeld aan een warmtepomp. O3SHIFT ging op zoek naar een manier om alles slim aan te sturen en om meer controle te hebben vanuit het centrale systeem op de werking en op de temperaturen in de woonunits. Zo werd Loxone Gold Partner iSmart benaderd. Zij bieden digitaal denkwerk op maat en zagen al snel de meerwaarde van de Loxone oplossing.

“Loxone heeft hier bewezen dat de productkwaliteit heel hoog is. De stabiliteit van de verschillende componenten is ongezien en vooral de gratis software die Loxone aanbiedt om zulke projecten op een efficiënte manier te programmeren is extreem praktisch voor projecten van deze grootte. Zo hebben we dankzij de Multiplicator functie in dit geval een zeer hoge efficiëntie-graad behaald.”

Tim Mertens

Business Developer, iSmart

Integratie Loxone

“Eén van de specifieke uitdagingen in dit systeem was de koppeling van het verwarmingssysteem met het Loxone systeem. De gebruiker stelt via Loxone zijn klimaatregeling in en al deze setpunten dienen te worden overgenomen door het verwarmingssysteem van SEDS”, aldus Tijs Proost, Digital Solution Architect bij iSmart. Een klassieke thermostaat was niet gewenst, de ontwikkelaar wenste een slimme oplossing om te communiceren en om de temperatuur te regelen, zo werd gekozen voor Loxone met de slimme Miniserver. De in de Loxone Touch geïntegreerde temperatuursensor meet de actuele temperatuur in de appartementen. Deze temperatuur wordt via het Loxone systeem gestuurd naar de SEDS-units over netwerk via BACnet. In de kelder werd een netwerk opgebouwd waar alle appartementen en units verbonden zijn. Zo wordt één groot verwarmings- en regelsysteem gecreëerd dankzij Loxone.

In elk appartement wordt bovendien gebruik gemaakt van Loxone Aanwezigheidsmelders voor de automatische aansturing van verlichting en talrijke andere toepassingen. De slimme logica van Loxone zorgt samen met de geïnstalleerde Weerstations voor een automatische aansturing van de screens. Dit op basis van de gewenste comforttemperatuur, de werkelijke temperatuur en de stand van zon.

We zijn momenteel bezig aan de ontwikkeling van een dashboard dat alle temperaturen, instellingen en verbruiken zal loggen in een centrale database. Als er zich een probleem zou voordoen, dan kunnen de eigenaars centraal via het platform bekijken wat er mis is. Het zal ook gebruikt worden voor het uitlezen van de facturatiegegevens. Dit is momenteel work in progress, maar we proberen het naar de toekomst toe open te trekken en te koppelen met Loxone om alle statussen uit te lezen.

Tijs Proost

Digital Solution Architect, iSmart

Een blik achter de schermen

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag
Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden
Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten