Praktijkvoorbeeld: 93% eigenverbruik in passiefhuis


januari 19, 2021 in Case Studies
Dit is de woning van een Loxone Partner en zijn gezin. In totaal zijn ze met vijf personen en de woning laat het toe voor 93% te leven op eigen opgewekte energie dankzij hun fotovoltaïsche installatie. Ze maken samen met ons de balans op van hun energieverbruik en leggen ons uit hoe ze deze indrukwekkende energieautonomie hebben bereikt.

Verbruik van eigen energie dankzij zonne-energie: de voordelen

Fotovoltaïsch eigenverbruik betekent het verbruiken van de door onszelf geproduceerde zonne-energie. Deze zonne-energie is duurzaam, milieuvriendelijk en koolstofvrij. De voordelen zijn talrijk: vermindering van de elektriciteitsfactuur, energieonafhankelijkheid (binnen de grenzen van de opslag), respect voor het milieu … Deze familie heeft niet geaarzeld om te investeren in de installatie van 6 zonnepanelen en een systeem van 4 GEL-batterijen (4 * 12V 240Ah) om hun energieverbruik drastisch te verminderen. Deze installatie, gecombineerd met de apparatuur van Victron en de Loxone automatisering, stelt onze partner en zijn gezin in staat om 93% van het eigen energieverbruik te bereiken. De elektriciteitsrekening van het gezin van vijf personen bedraagt ongeveer €31/maand aan elektriciteit.

De familie produceert de energie en beheert de opslag ervan op een geautomatiseerde en optimale manier dankzij de Loxone Miniserver.

Autoconsommation photovoltaïque maison familiale
gestion autoconsommation solaire

Materialen & installatie

Om het energieverbruik te monitoren is de installatie uitgerust met apparatuur met standaard communicatiesystemen. Zo wordt de besturing van de Victron apparatuur in eigen beheer uitgevoerd in Modbus TCP door de Miniserver. Onze partner gebruikt de Victron Multiplus II converter om de verzamelde zonne-energie om te zetten in verbruikbare energie. Met een Cerbo GX kunnen de laadtoestand van de accu’s, de energieproductie en het verbruik van de fotovoltaïsche installatie te allen tijde worden gecontroleerd. Een BMV 702 wordt gebruikt om de batterijen te beheren en het verbruik van de installatie te berekenen. De W.E.S. 2 Server meettool haalt de gehele geschiedenis van de metingen op en analyseert deze vervolgens via de Loxone App.

De woning van onze Loxone Partner is gebouwd door Itinéraires bois, met wie zij een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten voor de installatie van de Loxone oplossing in al hun nieuwe gebouwen! Het huis werd in december 2018 opgeleverd.

Eigenverbruik zonne-energie: kosten en rendement

Onze partner heeft een investering gedaan van ongeveer 6.500 euro aan apparatuur voor zijn installatie die de hierboven genoemde producten omvat. Resultaat? Een ultra-optimale, intelligente en intuïtieve fotovoltaïsche installatie voor maximaal eigenverbruik van de zonne-energie.

Geoptimaliseerd omdat dankzij de apparatuur, de Loxone producten en de configuratie van onze oplossing, de familie van 5 personen geniet van een fotovoltaïsch eigenverbruik tot 93%. Niets is verloren, alles is getransformeerd!

Intelligent omdat het fotovoltaïsche systeem zich aanpast aan zijn meteorologische omgeving. Afhankelijk van de GPS-coördinaten van het huis en het weer op die locatie verandert de Miniserver automatisch de configuratie van het energiesysteem, wat niet mogelijk is met een standaardsysteem waarvan de waarden zich niet aanpassen aan externe factoren. In dit geval worden de parameters dankzij Loxone in real time aangepast, het weer wordt gecombineerd met de systeemconfiguratie. Omdat Loxone geen gebruik maakt van een cloud oplossing, worden de gegevens niet verzameld, maar lokaal beheerd en behoren ze dus volledig tot de familie.

Intuïtief omdat de Miniserver het systeem zelf aanstuurt op basis van de weergegevens en de gewoontes van de ouders en kinderen. De familie kan het systeem op elk moment bedienen via de gratis app of Touch drukknoppen zoals bijvoorbeeld de Touch Pure of de elegante Touch Surface. Maar dat hoeft niet, het systeem is een automatische piloot en laat iedereen toe te ontspannen wetende dat de installatie in goede handen is.

Maison autoconsommation solaire

Optimale visualisatie van het energieverbruik

De Victron Multiplus II, Cerbo GX, BMV 702 en W.E.S. 2 Server hebben allemaal hun eigen management interfaces. De kracht van een Loxone installatie en programmering is dat de gebruiker al deze elementen vanuit één enkele interface kan bedienen! De familie maakt nooit verbinding met de Victron interface om bijvoorbeeld het fotovoltaïsche systeem aan te sturen. Het hoeft ook niet te worden aangesloten op de KNX-interface van de VMC om het aan te sturen. De Loxone App is voldoende voor het beheer van al deze apparaten.

Visualisation App Loxone Config
Autoconsommation photovoltaïque
Surveillance consommation énergetique

“Ik gebruik slechts één beheer- en controle-interface. Het systeem is tussen aanhalingstekens te plaatsen, aangezien het systeem zichzelf daadwerkelijk bestuurt. Hierdoor kan ik op elk moment eenvoudig visualiseren wat er met mijn installatie en apparatuur gebeurt. De Miniserver is echt de geleider van deze installatie en stelt mijn familie in staat om automatisch en optimaal energie te besparen. En als de Miniserver op een dag niet meer werkt, is er geen risico dat de batterij beschadigd raakt. Het is de intelligentie van het energiesysteem dat het overneemt.”

Mickaël Pallares Morel

Loxone Partner, DMPM

3 Extra toepassingsvoorbeelden

Voorbeeld 1: het beheer van VMC met dubbele stroom

Dit beheer wordt op een geautomatiseerde manier uitgevoerd op basis van de luchtkwaliteit en CO2 van de ruimte dankzij de Ruimteklimaat Sensor. De luchtstromen worden geregeld volgens de reële behoeften om energieverliezen te vermijden.

Voorbeeld 2: intelligente verlichting

Alle verlichting in het huis is 24V, maar er is geen 24V-stroomvoorziening om verliezen in stationair gebruik te voorkomen. De 24V wordt in feite rechtstreeks verkregen door de omzetting van de 48V-batterijen. Hierdoor kan ook op het gebied van verlichting worden bespaard dankzij onze fotovoltaïsche installatie.

Voorbeeld 3: de muziek

Muziek met de nieuwe Audioserver heeft meer stroom nodig op 24V, zodat een voeding automatisch wordt ingeschakeld volgens de behoeften van de familie. Door deze voeding uit te schakelen wanneer de Audioserver niet in gebruik is, kan een extra besparing op het stroomverbruik worden gerealiseerd.

– Loxone Partner worden –

Nu Loxone Partner worden


Je wilt jouw klanten de unieke automatisering bieden met de Loxone Miniserver? Neem contact met ons op en profiteer van de sterke samenwerking met Loxone, de marktleider in woon -en gebouwautomatisering.

Ik wil meer over LOXONE weten