We bouwen een Real Smart Home! Deel 2: de bouwfase

Bertien Van Peer
november 8, 2018 in Know How
Natuurlijk delen we ook deze spannende fase uit het leven van Andreas en Sabrina graag met jullie. In deel 1 van deze blogbijdrage konden jullie al lezen op wat gelet dient te worden voor de start van de bouw.

In deze blogbijdrage gaat het allemaal om de spannende fase tijdens de bouw. Lees waarom je steeds van alles op de hoogte dient te zijn en welke rol jouw Loxone Partner hierbij kan spelen.

Gegevens

Start bouw: 04.2018


Geplande opleverdatum: 12.2018


Bouwwijze: Houten frame –
constructie


Woonoppervlakte: 245m2


Loxone Partner: Felektro e.U.


Land: Duitsland

01 Blijf op de hoogte
Onder het motto “beter voorkomen dan genezen” dien je steeds op de hoogte te zijn van de werkzaamheden die worden uitgevoerd, zelfs wanneer alles goed lijkt te lopen. Andreas en Sabrina verwijzen hiervoor bijvoorbeeld naar de lijst uit deel 1 waarin alle organisaties worden opgesomd met de verantwoordelijke contactpersoon en het betreffende taakgebied. Dankzij deze lijst hebben jullie als bouwers snel en eenvoudig een overzicht van wie aan wat werkt en of alles volgens plan verloopt.

Tip: Je hoeft je niet de hele dag zorgen te maken over de bouw. Wens je iets meer op de achtergrond te blijven, dan zal de werfleider je graag op de hoogte houden van de actuele status.

02 Controleer op volledigheid
Zodra de ruwbouw voltooid is, raden Andreas en Sabrina, ondanks het vertrouwen in de Loxone Partner, een extra controle aan. “Om onaangename verrassingen en lastige nawerken te voorkomen, gingen we bij het einde van de ruwbouw ruimte per ruimte controleren of ergens iets over het hoofd werd gezien. Bevinden alle stopcontacten en lichtschakelaars zich op de juiste plaats? Werd alles op de juiste hoogte geïnstalleerd? Of hebben we iets gemist in de planning?”, zegt Andreas.

Wanneer er tijdens de controletour iets ontbreekt, is snel handelen vereist voordat de volgende stap al voor de deur staat. Hou jouw Loxone Partner steeds binnen handbereik.

03 Negeer het tijdsschema niet
Op de hoogte blijven gaat hand in hand met het tijdsschema. Dit is ook het geval bij onze twee bouwers: “Naast de lijst met alle partijen hebben we eveneens genoteerd wanneer welke opdracht dient vervuld te zijn. Deze lijst geeft ons niet alleen een eenvoudig overzicht, maar ook een beter gevoel.” volgens Sabrina.
04 Blijf in nauw contact met de Loxone Partner
Van de eerste spadesteek tot de housewarming speelt de Loxone Partner een belangrijke rol. Andi van Felektro e.U., Loxone Silver Partner, staat Sabrina en Andreas met raad en daad bij tijdens hun bouwproject. Het grootste deel inzake Smart Home werd al besproken tijdens de planningsfase – maar toch kunnen tijdens de bouw vragen en verzoeken tot wijzigingen voorkomen. “Onze Partner gaf ons bijvoorbeeld het idee om in de sauna een Touch Surface aan te brengen om zo het licht en de muziek heel eenvoudig te bedienen. Best leuk en zonder Andi hadden wij daar nooit aan gedacht!”, vertelt Sabrina.
Hierdoor is het belangrijk om een goed contact te onderhouden met de Loxone professional tijdens de bouwfase.

Tip: Sla de contactgegevens van jouw Loxone Partner op in jouw mobiele telefoon en vraag hem om tijdens belangrijke bouwfases bereikbaar te zijn. Zo voorkom je eventuele vertragingen of misverstanden wegens onbeantwoorde vragen.

05 Leg alles vast op foto
Tijdens of na de controle raadt Sabrina aan om foto’s te trekken. “Zodra de ruwbouw voltooid was, hebben we alle plaatsen waar kabels, verwarmingscircuits, leidingen … liggen, gefotografeerd. Zodra de pleister erop ligt, is er daarvan niets meer zichtbaar. Bovendien zullen we later dankbaar zijn dat we die foto’s hebben voor het geval we eens zouden moeten boren.”, zegt Sabrina.
– Special Tip –

Blijf up-to-date en
haal inspiratie!


Binnenkort kan je het eindresultaat van dit Real Smart Home-project op onze website als referentie bekijken. Werp ondertussen een blik op ons Pinterest-kanaal en ontvang exclusieve huisideeën voor jouw slimme woning.

Ik wil meer over LOXONE weten