Perfecte verlichting in de badkamer

Bertien Van Peer
november 5, 2018 in Know How
Een gezellig bad, mooie tegels en een bijpassende wastafel – de badkamer is compleet. Nee, niet helemaal, want de juiste verlichting is een bepalende factor in het welbevinden. Hoe je de perfecte verlichting in jouw oase van welzijn kunt creëren, lees je in het volgende artikel.

De perfecte verlichting – een samenspel op verschillende niveaus

De verlichting in de badkamer kan je vergelijken met de bouw van een woning. Het zogenaamde basislicht vertegenwoordigt de grond waarop de woning is gebouwd. Als deze ongelijk is, heeft dit zijn uitwerking op de rest van het gebouw. Dit is net zo in de badkamer – als de basisverlichting te donker of te opvallend is, dan beïnvloedt dit de overige verlichting zoals bijvoorbeeld het functionele licht. Dit kan je vergelijken met een ruwbouw. Deze bestaat uit dunne muren waardoor je al de vorm van een huis hebt maar zonder de effectieve functie van een woning. Ten slotte is er nog het accentlicht – ofwel het gehele interieur. Dit geeft je woning, bijvoorbeeld de badkamer, de finishing touch. Kortom, een samenspel op verschillende niveaus.

Niveau 1: Het basislicht

Het zogenaamde basislicht moet – zoals de naam al doet vermoeden – in eerste instantie zorgen voor een goede basisverlichting en het daglicht nabootsen. Minstens 150 Lux is de vuistregel. Hier lenen plafondlampen of spots zich het best toe waarbij met aantal en afstand rekening moet worden gehouden. Tip: Als je jouw badkamer optisch wil vergroten, gebruik je liever heldere kleuren en lichten. Donkere tonen doen een ruimte snel kleiner ogen.

Niveau 2: Het functionele licht

Met functionele verlichting, zoals bijvoorbeeld de verlichting aan de spiegel of in de douche, worden zaken specifiek verlicht om je makkelijk te kunnen scheren, make-up aan te brengen, enz. Maar wees voorzichtig. Als je kiest voor spots in de douche of aan de wand, hou dan de hoge vochtigheidsgraad in deze ruimte en de bijbehorende strenge veiligheidsvoorschriften in het achterhoofd. Jouw Loxone Partner of architect bezorgt je graag de nodige informatie! Tip: Let bij het kopen van je spiegel en co op de geïntegreerde verlichting. Dit zijn vaak goedkope leds met erg koel licht. In combinatie met de rest van de lichten maakt dit je niet alleen rusteloos, maar laat het je ‘s morgens er ook moe en belabberd uitzien. Nogmaals, je Loxone Partner of architect helpen je graag met raad en daad!

Niveau 3: Het accentlicht

Met het accentlicht zet je goed gedoseerde accenten in de hele badkamer. Voeg nog meer spa-gevoel toe met decoratieve lichtbronnen, zoals ledstrips op nissen.

Tip: In het Loxone Smart Home kan je de accentverlichting gebruiken om bijvoorbeeld heel eenvoudig lichtstemmingen te creëren. Neem gewoon de gratis Loxone App erbij, kies de gewenste verlichting, de sterkte en de kleur en jouw oase van welbevinden is een romantisch liefdesnestje geworden.

Lichtplanning eenvoudig gemaakt – met de totaaloplossing van Loxone

In een Loxone Smart Home is het verlichtingsontwerp van badkamer en co eenvoudiger dan ooit. Met ons ruim assortiment aan verlichtingsproducten kan je het lichtontwerp maken waarvan je altijd al hebt gedroomd.
Ga op ontdekkingsreis in onze verlichtingswereld en overtuig jezelf!

Lichtplanning eenvoudig gemaakt – met de totaaloplossing van Loxone

In een Loxone Smart Home is het verlichtingsontwerp van badkamer en co eenvoudiger dan ooit. Met ons ruim assortiment aan verlichtingsproducten kan je het lichtontwerp maken waarvan je altijd al hebt gedroomd.
Ga op ontdekkingsreis in onze verlichtingswereld en overtuig jezelf!

Ik wil meer over LOXONE weten