Život v pronajatém bytě může být smart


22 listopadu, 2016 in Reference

Mladí lidé jsou rychlí, draví, nedočkaví a nechtějí ztrácet čas. Chtějí cestovat a užívat si života. Ničí je rutina každodenního dne a pořád hledají možnosti, jak se jí vyhnout a šetřit cenné minuty každý den. Snídaně za pochodu při cestě do práce není zrovna zářný příklad, ale i toto je realita dnešních dní.

Pavel s přítelkyní Ivanou patří do této skupiny. Podobně jako jeden z mnoha mladých párů, kteří se ještě nechtějí vázat, bydlí v pronajatém bytě. Mají vše, co potřebují – vstupní halu, obývací pokoj s terasou, útulnou ložnici a prostornou koupelnu. Na začátku skvělá idylka, jenže:

1) Topení si dělá, co chce

Jedna z věcí, o kterou se Pavel nikdy nemusel starat, bylo topení. Je od přírody horkokrevný typ, kterému nevadí žádná z teplot mezi 18–25 °C. Zimu a teplo na něm poznáte tak, že je ze sebe schopný shazovat oblečení a okolní teplotu tak neřešit. To ale u Ivany, jeho přítelkyně, neplatí. Žena, odjakživa teplotně nestálé stvoření, běhá z místnosti do místnosti a podle teploty a svitu slunce kroutí hlavicemi, aby docílila ideální teploty v každé místnosti. Když se k tomu přidá fakt, že je žena navíc stvoření šetřivé, vyjde nám jasný výsledek po celou zimu: ponožky, svetr, teplý čaj a čekání na jaro.

2) Otevřená okna i několik dní

Jakmile vykouknou sluneční paprsky, o kterých topení nemá ani tušení, žena běží k radiátoru (Pavlovi jako muži je to jedno – sundavá akorát tričko) a zastavuje přísun tepla do místností. Místnost se logicky přetopí a Ivana otevírá okno a větrá se. Najednou je zima, tak se logicky okno zavře, otevře se hlavice a takto pořád dokola, až to skončí tak, že je otevřené okno i hlavice. Topit pánu Bohu do oken – kdo z nás na to má?

3) Noční hororová cesta na toaletu

Jdete spát, žaluzie jsou zatažené, vypínáte světlo. Super, v ložnici absolutní tma, v kuchyni se svítí. Pavel se ospalý zvedá a jde zhasnout, ulehá. Jak to ale bývá (nejenom u starších ročníků), občas se člověk v noci vzbudí a potřebuje na toaletu. V místnosti je absolutní tma, hmatá po lampičce. Rozsvěcí a budí spolunocležníka (druhá možnost je, že sahá po telefonu, který mu přitom spadne na zem). Vypotácí se na chodbu, kde se plazí po zdi, než narazí na dveře od koupelny. Vchází, rozsvěcuje světlo a dostává ránu do očí. Skvělé, nyní je po spánku a to má ještě před sebou cestu zpět.

 

Náš TIP: Přečtěte si o výhodách chytrého nájemního bytu. Plánujete-li koupi investičního bytu v novostavbě nebo se chystáte rekonstruovat starší byt určený k pronájmu, určitě zvažte výhody moderní elektroinstalace: https://stalynajem.cz/blog/chytry-najemni-byt

 

4) Zlaté žaluzie na tkaničky

Jakmile se ráno dvojice vzbudí, žena jde vytáhnout žaluzie (v celém bytě). Nyní je proklíná, protože u každé z nich musí stát přes minutu, než se vytáhnou. Tak se na své elektrické žaluzie těšili. Škoda, že realita je jiná. Dříve stačilo zatáhnout za šňůrku a žaluzie byla nahoře – dnes si na to musí počkat. Denně Ivana tráví relativně dost času u 5 oken. Navíc se každé ráno dívá na počasí a na základě předpovědi je buď vytahuje, zatahuje nebo různě naklápí. Můžeme se dohadovat s jakou pravděpodobností jí to vychází.

5) Když opouštíme byt

Ráno je spěch a rohlíkem v puse to jenom začíná. Zhasnout světla, vypnout topení, nastavit žaluzie, … sakra, žena nechala v koupelně kulmu v zásuvce. Do ranního kolotoče další starosti. A to si ani nedovedete, jak dokáže zapnutá/nezapnutá žehlička zkazit dovolenou při cestě na letiště. Máte vlastně 2 možnosti – buď se vrátíte domů a vše překontrolujete (za cenu, že vám uletí letadlo), nebo to risknete a sednete na letadlo. Stojí za to 14 dní strachu?

Díky bohu, že žijeme v dnešní chytré době a Pavel s Ivanou našli řešení na každodenní rutinu. Tím řešením je:

Chytrá domácnost s Autopilotem

couple mobile

Na radu známých se vydali do Loxone showhomu v Českých Budějovicích. Po návštěvě měli jasno. Chtějí mít domácnost s Autopilotem a všechny tyto problémy rázem vyřešit.

Má ale cenu investovat do bytu, který není jejich a neplánují tu žít trvale? Proč by ne. Loxone myslí i na tyto případy a jeho bezdrátová technologie Air umožní modernizovat každý dům i byt bez sekání do zdí.

Na interaktivní mapě partnerů si našli instalační firmu ve svém městě, která jim připravila projekt na míru jejich bytu a potřebám. Během jednoho dne bylo vše hotovo. Žádné vytírání ani bílení. Všechny komponenty navíc mohou snadno odinstalovat a klidně si je vzít do nového bytu.

Zajímá vás více? Přesvědčte se, co váš domov může umět i bez stavebních úprav.

 

Vyzkoušejte si chytré bydlení naživo

Pořádáme pravidelné bezplatné Prohlídky chytré domácnosti. Ve vzorovém bytě v Českých Budějovicích vás provedeme běžnou denní rutinou a předvedeme výhody bydlení s Autopilotem. Zjistíte, že i váš domov může být pohodlný, snadno ovladatelný, bezpečný a ještě díky tomu ušetříte.

Chci být informován o novinkách