Vraťte úder nesnesitelným vedrům. S inteligentní automatizací klimatizace

David Nebor
1 srpna, 2023 in Know How

Současná vlna veder nám dává zabrat a naznačuje, co nás čeká v příštích desetiletích. Abychom alespoň na pár hodin unikli horku, zbývá nám často jediná možnost: klimatizace. To nutně nemusí znamenat velké výdaje – automatizace se o to postará.

Současná vlna veder nám dává zabrat a naznačuje, co nás čeká v příštích desetiletích. Abychom alespoň na pár hodin unikli horku, zbývá nám často jediná možnost: klimatizace. To nutně nemusí znamenat velké výdaje – automatizace se o to postará.

Roste teplo, rostou náklady

V době rostoucích teplot a přetrvávajících veder je snížení nákladů na chlazení důležité (stejně jako když v zimě chcete snížit náklady na vytápění). Klimatické změny způsobují, že i v tradičně chladnějších oblastech mohou náklady na klimatizaci brzy převýšit náklady právě na vytápění.

Ale nejde jen o peníze za energii. Zjednodušení ovládání a udržování správné teploty může ruku v ruce s úsporami zkvalitnit náš život.

Průměrná teplota v Česku v grafu

Uvnitř zima, venku teplo

Mít klimatizace v provozu zároveň s otevřenými okny nebo dveřmi, to nejde dohromady. Teplý vzduch vstupuje dovnitř, naopak ochlazení vzduch uniká, a klimatizace musí pracovat intenzivněji pro udržení požadované teploty. Takhle funguje plýtvání a vyšší spotřeba energie. Tenhle palčivý problém řeší nejen domácnosti, ale jsou k němu náchylné i komerční budovy, hotely nebo školy. Můžete malým žákům nebo zaměstnancům haly nařídit, aby neotvírali okna.

Dodržování těchto opatření je ale těžko ohlídatelný boj. A netrpí tak pouze rozpočet domácnosti či firmy, vysoká spotřeba je nepřívětivá i k životnímu prostředí.

Se zavřenými okny a dveřmi vzduch lépe cirkuluje a ochlazuje účinněji, což vede k příjemnému vnitřnímu klima.

Ukazatel komfortní teploty na nástěnném tabletu

Jak to vyřešit? Automatizovat řízení klimatizace! Stačí umístit dveřní a okenní kontakty a chytře je propojit s klimatizací. Senzory poznají otevřená okna či dveře a na základě toho klimatizaci vypnou. Můžete také dostat notifikaci do mobilní aplikace (případně přes audio systém), abyste věděli, že máte okna a dveře zavřít. Když to uděláte, aktivní chlazení bude pokračovat.

Pokud dáte inteligentní ovládání i třeba žaluziím, chlazení bude ještě efektivnější. Souhra se stíněním zajistí nejen rychlejší ochlazení – hlavní je, že aktivní chlazení (klimatizace) poběží pouze tak dlouho, jak to bude potřeba. Jakmile dosáhnete cílové teploty, jednotka se sama vypne do té doby, než bude znovu potřeba.

Úspora energie závisí na přítomnosti

V aplikaci Loxone snadno nastavíte požadované teploty (stačí jednou, na začátku), kterých má být dosaženo v určitou denní dobu. Tak optimalizujete spotřebu energie a maximalizujete účinnost klimatizace. Vedle toho pak systém bere v potaz vaši přítomnost. Když jste doma, systém udržuje příjemnou teplotu. Ale když odejdete, přepne se do eko režimu, čímž šetří energii.

Zvýšením úspor se zrychluje i návratnost investice do chytrého řízení. Systém se může zaplatit i v řádu měsíců.

AC Control Air

Připravte se na dnešek i budoucnost

S AC Control Air je manuální ovládání klimatizace minulostí. Tato nenápadná krabička snadno, rychle a bez problému integruje klimatizace předních značek jako GREE, Toshiba Daikin, Mitsubishi a Fujitsu do automatizace domácností a budov Loxone. Díky jednoduché instalaci a intuitivnímu ovládání v aplikaci je nyní inteligentní klimatizace výrazně dostupnější než kdykoli předtím.

Šetřete nejen s inteligentní klimatizací

Loxone spojuje všechny komponenty inteligentní budovy. Spousta otevřených rozhraní z Loxone dělá nekonečně flexibilní systém řízení energie. Vytváří jedinečný energetický management pro úspory.

Náš inteligentní energetický management má tři kroky:

  1. Poznání vašich energetických potřeb
  2. Snížení základní spotřeby elektřiny
  3. Optimalizace spotřeby

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách