Spotřeba energie ve velkých budovách opravdu bolí. Tahle kancelář hravě ušetřila 25 %


11 října, 2022 in Know How

Kanceláře, i ty nejmodernější se vší svou nádherou, nesou nutné zlo vysoké spotřeby energie. Chcete zastavit rostoucí účty. Ale kde začít? Dobrým startem je inteligentní řízení vytápění a chlazení vaší budovy. Investice je oproti třeba zateplení nízká a návratnost zrovna v tomto konkrétním případě skoro okamžitá. Pojďme se podívat, jak kolegové ušetřili přes 25 % nákladů na energie v kanceláři.

Jejich 3 problémy

Kolegové v Británii se přestěhovali do kancelářské budovy, kde vytápění a chlazení zajišťovaly dvě pořádné venkovní jednotky (každá obsluhovala jedno patro). Přesná teplota v každé místnosti (zónová regulace) se řídila podle starého uspořádání kanceláře, které se s různými uživateli několikrát změnilo.

1. Otevřené prostory
Pro jeden otevřený prostor existovalo několik nástěnných termostatů. A každý si je ovládal, jak chtěl. Takže zatímco některé zóny byly vypnuté, jiné mohly „běžet na plné pecky“, aby to kompenzovaly a naopak.

2. Kalendáře termostatů
Také tradiční nastavení rozvrhu na termostatu je nespolehlivé. Roční období se mění, ale nastavení je stejné. Když je venku velmi chladno, budově trvá déle se vytopit a v létě naopak. V této kanceláři bývala hlavně ráno špatná teplota. Pak někdo opět začal štelovat termostaty a tím spotřebovávat více energie.

3. Princip ovládání
Také máme často pocit, že pokud nastavíme teplotu co nejvýše, vše se rychleji vytopí.
Bohužel, takto termostaty většinou nefungují. Pak nevyhnutelně někdo jiný v kanceláři stiskne další tlačítka, možná i na některém z dalších termostatů ve stejném otevřeném prostoru. Nastaví teplotu na minimum, aby se „rychleji“ ochladilo… Jasně vidíte, jaký problém z toho vzniká. Jde o dost zásadní plýtvání. Zatěžují se tím klimatizační jednotky. A příjemné, stálé prostředí v kanceláři prakticky neexistuje. Jak to tedy kolegové vyřešili?

Na tomto obrázku je původní termostat v kanceláři.

Jejich řešení

Jednoduše: nainstalovali si inteligentní řízení.

Pomocí pár produktů okamžitě dosáhli snížení spotřeby energie. Jejich průměrná úspora je 25 % nákladů na energii měsíčně. Pojďme se na to podívat detailně.

Zmiňovaný klimatizační systém se skládá z 22 vnitřních jednotek obsluhovaných 2 venkovními jednotkami. K jeho řízení byl nutný pouze tento hardware:

CoolMaster umožnil připojit se k venkovní jednotce a mít individuální ovládání každé vnitřní jednotky. Miniserver Go a CoolMasterNet se zapojily do stávající sítě. Na klíčová místa v budově kolegové přidali Komfortní senzory (čidla teploty a CO2). Ukázalo se, že ideální místa nejsou kupodivu tam, kde byly nainstalovány původní termostaty. Takže je sundali a přidali záslepky. Teď se teplota v kanceláři řídí na chlup přesně. Podle venkovní teploty systém upraví rychlost a čas vytápění, aby stihl vše podle nastaveného kalendáře.

Výsledek

Průměrná měsíční úspora

 

6 382 kWh
Průměrná spotřeba
před Loxone
4 786 kWh
Průměrná spotřeba
po Loxone

25 %
Průměrná měsíční
úspora

Návratnost investice

 

11 411 Kč
Prům. měsíční
úspora
77 000 Kč
Přibližná cena
řešení
7 měsíců
Doba návratu
investice

Toto jednoduché, ale účinné řešení snížilo spotřebu energie o 25 %! Měsíční pokles byl průměrně o 1596 kWh, což při sazbě 7,15 Kč za kilowatthodinu snížilo účty o 11 411 Kč měsíčně.

Jaká je tedy návratnost investice? Přibližné náklady na hardware a práci za dva dny pro toto řešení jsou 77 000 Kč. Při úspoře 11 411 Kč se investice vrátí za 7 měsíců! Jsme přesvědčeni, že i vy byste mohli pomocí Loxone zásadně ušetřit.

Programování

„Použili jsme předpřipravenou funkci Loxone pro ovládání klimatu, má opravdu velmi pěkné učící algoritmy. Naučí se časy zahřívání a ochlazování místnosti, tak nikdy nedojde k přehřátí nebo podchlazení prostor. Také jsme upravili funkce původního systému protože nebyl správně optimalizovaný. Od zavedení obou těchto opatření jsme nikdy nedostali do situace, kdy by teplota v místnosti byla o více než 0,8 stupně nižší než naše požadovaná hodnota. A zároveň jsme snížili naše energetické náklady. Takže spokojení zaměstnanci a spokojená peněženka.“
Hugh Ewen

Sales & Technical Manager, Loxone UK

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách