Top 5 alternativních možností využití pohybových senzorů


27 března, 2013 in Know How

Nepochybně jste již někdy viděli, jak takový pohybový senzor vypadá. Jsou to většinou malé bíle krabičky umístěné mezi stropem a stěnou. Pohybový senzor, neboli PIR (pyroelektrický nebo pasivně infračervený snímač pohybu) má jedinou funkci a to detekci pohybu v místnosti. Některé pohybové senzory používají nejen infračervenou technologii, ale kombinace technologií pro více spolehlivou detekci. Nechme techniku stranou, faktem pro nás je, že pohybové senzory jsou malé, levné a lehce se dají schovat.


Pohybový senzor Loxone

Proč bychom si je nemohli namontovat také do našeho domu? Přece většina lidí je používá jako součást ke svému bezpečnostnímu systému. Proč ne, jsou ideální pro naši ochranu a upozorní nás při útoku nezvaného hosta. Jakmile se takový vetřelec přiblíží k rozsahu pohybového senzoru, spustí se automaticky alarm a odežene nezvanou osobu pěkně daleko.

 

To je skvělá funkce, ale věděli jste, že pohybový senzor může plnit spoustu dalších funkcí? Pokud je tento pohybový senzor součástí chytrého domu, můžete získat celou řadu užitečných funkcí, které by v domácí automatizaci neměly rozhodně chybět.

Zde se můžete podívat na 5 nejlepších použití pohybového senzoru, které můžou ovlivňovat nejen Vaší bezpečnost:

1. Jednoduché ovládání osvětlení

V malých místnostech jako je například kuchyňka, šatna, toaleta nebo komora budete vždy chtít, aby zde bylo světlo. Proč pokaždé používat vypínač nebo dokonce nějakou šnůru k rozsvícení osvětlení? Zapnutí světel v chytrém domě můžete dosáhnout s pohybovým senzorem úplně jednoduše. Jakmile pohybový senzor v těchto malých místnostech zaznamená pohyb, světla se automatický rozsvítí a vypnou se tehdy, když senzor po nějakou dobu pohyb nezaznamená. Samozřejmě, že to není nic neobvyklého, ale určitě je tato funkce užitečná.

Zjistěte více o inteligentním ovládání osvětlení »

2. Spuštění nastavené scény

Jednoduchý systém řízení osvětlení a zabezpečení domácnosti je určitě skvělá věc. Ale občas nastanou situace, že nechcete, aby se svítilo na plný výkon a budete chtít osvětlení trošku ztlumit.

Pojďme se například podívat na tento případ (Vaše koupelna): Přijdete pozdě večer domů a chcete, aby světla svítila dostatečně jasně, ventilátor se nespouštěl (aby nikoho v rodině neprobudil). Naopak ráno v 7:00 hodin, když právě vstáváte, tak aby se při vstupu do koupelny rozsvítily decentní lampy nad zrcadlem a spustil se ventilátor (pro odsávání páry ze sprchy). Tyto informace pošle pohybový senzor současně jako signál do Miniserveru a ten dá povel světlům a ventilátoru k akci. Tento signál je závislý na denní době, pro které máte předdefinované scény. Při tomto příkladu jsme si ukázali, že nepotřebujete rozespalí hledat po tmě na zdi tlačítko nebo šňůru.

Podívejte se na některé světelné scény v našem referenčním projektu »

3. Bezpečnost je na prvním místě

Pokud máte obavy o bezpečnost svých dětí nebo o pohybu Vašich domácích zvířat po zahradě, pak lze pohybové senzory použít i pro jiné situace. Možná máte bazén nebo rybník, který nechcete nechat bez dozoru, když se k němu Vaše dítě přiblíží. Nebo žijete u hlavní silnice a nechcete, aby Vám k ní utekl pes. Instalace infračerveného senzoru by mohla být odpověď jak zamezit těmto situacím. Systém můžete nastavit tak, že pokud je vymezená část obvodu narušena pohybem, obdržíte příchozí hovor nebo SMS zprávu. Další možností je i nastavení speciálního osvětlení nebo zvukového signálu.

Více o bezpečnosti a využití domácího alarmu »

4. Žádné další nečekané návštěvy!

Nastavte externí senzor pohybu, který detekuje pohyb před Vaší bránou nebo na začátku Vaší příjezdové cesty k domu. Tímto se předem dozvíte, že Vás někdo nečekaně navštívil. Ve spojení s IP kamerou můžete získat živý obraz přímo do Vašeho iPadu nebo Smartphonu. S touto kombinací se včas dozvíte, kdo k Vám právě přichází a budete mít dostatek času se podle toho zachovat (například postavení konvice na čaj)! 🙂

Podívejte se, jak můžete sledovat záznam na Vašem iPadu, iPhonu nebo Androidu »

5. Šetřete peníze

Nikdo z nás nemá rád myšlenku na rostoucí účty za ceny energií. To jeden z důvodů, proč je velmi důležité, aby naše domovy byly co nejvíce energeticky účinné. Zbytečně rozsvícená světla jsou jednou z nejnákladnějších věcí, které mohou nastat. Známe to všichni. Ať už je to partner/ka nebo děti, kteří občas zapomenou zhasnout. Přesně tak, tyto situace nás stojí peníze! Se systémem pohybových senzorů máte vyhráno. Přestaňte nadávat dětem nebo partnerce/partnerovi a nechte Miniserver, aby se o úsporu za osvětlení postaral! Ani byste nevěřili, jak jdou účty za energie tímto způsobem dolů.

Podívejte se jak můžete za energie s domácí automatizací ušetřit »

To je našich 5 oblíbených použití pohybového senzoru. Existuje mnoho dalších příkladu, jak je začlenit do inteligentních domácností. Přemýšlejte, fantazírujte, s Loxone se meze nekladou. Myslíte si, že existují i jiné efektivní příklady? Pokud ano, pošlete nám Vaše náměty, nápady, příspěvky do našeho fóra.

Chci být informován o novinkách