Sklady a kanceláře ve Štětíně snížily spotřebu energie o 90 % díky Loxone

David Nebor
19 září, 2023 in Reference

Když ve skladovém a kancelářském centru WUTEH v polském Štětíně instalovali systém Loxone, netušili, jak výrazný efekt to bude mít. Investor předpokládal úspory 10 až 15 %. Realita? O 90 % nižší spotřeba! Projekt je skvělý příklad, jak moderní technologie a inteligentní systém přispívá udržitelnosti a efektivitě budov.

Objekt P.P.U.T. WUTEH Sp.více než 8 000 m² skladových, výrobních a kancelářských prostor, které se nacházejí v blízkosti centra Štětína. Automatizace Loxone z něj udělala mistrovské dílo energetického managementu.

Inteligentní distribuce tepla

Distribuce tepla

Jedním z hlavních aspektů projektu je efektivní hospodaření s teplem. Rozsáhlý objekt se skládá z 1 200 m² kanceláří a 5 500 m² skladů, kde je udržována potřebná teplota (18 stupňů ve skladech a 21 stupňů v kancelářích). Dříve bylo tepelné čerpadlo zapnuté neustále a spotřebovávalo 17–18 kW nonstop. V případě velkých mrazů musel přispěchat zaměstnanec, který ručně nastavoval množství dodávaného tepla.

Díky systému Loxone nyní několik zařízení automaticky řídí a upravuje provoz tepelných čerpadel. Fyzická přítomnost personálu již není nutná a čerpadla spotřebovávají mnohem méně energie, často pracují na 10–30 % svého výkonu. Systém zohledňuje dokonce i předpověď počasí a umožňuje automaticky upravovat množství tepla dodávaného do centrálního tepelného zdroje.

Řešení zabraňující únikům vody

Hospodaření s vodou

Součástí projektu jsou také chytrá řešení v oblasti vody. Senzory vody a chytré měřiče detekují průtoky vody, takže případné úniky lze rychle identifikovat a opravit. To nejen šetří vodu, ale také chrání před drahými škodami.

Instalace FVE v objektu WUTEH

Sluneční energie

Na střeše objektu byla rovněž instalována fotovoltaika o výkonu 45 kWp. Díky systému Loxone je množství vyrobené energie inteligentně přizpůsobeno aktuální spotřebě. Systém Loxone také pomáhá s řízením energie z FVE a následným vyúčtováním.

Řízení tepelných čerpadel v aplikaci Loxone

Provoz elektromotorů

Klíčem k úspěchu tohoto projektu je také speciální řízení elektromotorů. Motory, které běží na plný výkon, spotřebují více energie než ty, které běží na nižší otáčky. Díky systému Loxone jsou motory inteligentně řízeny podle potřeby, což vede k obrovským úsporám energie a mnohem menšímu opotřebení mechanických součástí.

Projekt P.P.U.T. WUTEH Sp. je skvělým důkazem toho, že inovativní řešení mohou nejen zvýšit efektivitu energii, ale také snížit dopad provozu podniku na životní prostředí. Firma Grazzo (Loxone Gold Partner) dokázala, že budoucnost budov je ekologičtější a úspornější.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách