Mám zvolit předokenní rolety nebo žaluzie?

David Nebor
25 dubna, 2023 in Know How

Současný trend velkých oken může bez funkční stínicí techniky způsobit přehřátí interiéru jak v létě, tak i za slunečných dní v zimním období. Předokenní stínění se stává v dnešní době nutností, pokud chcete v domácnosti udržet rozumnou teplotu po celý rok. Řešením je tedy správná volba stínění – venkovní žaluzie nebo rolety, které se samy přizpůsobují aktuálním podmínkám.

Vnitřní nebo venkovní stínění?

První velký rozdíl je mezi vnitřním a venkovním stíněním. Předokenní rolety nebo žaluzie zachytí oproti vnitřnímu stínění podstatnou část tepelného záření ještě předtím, než vnikne do interiéru.

Z tohoto pohledu je tedy volba jasná.

Dobře, ale zvolit si spíše venkovní rolety nebo žaluzie? Podívejte se na přehled plusů a mínusů obou variant.

ukázka stínění

Předokenní (venkovní) žaluzie vs. rolety

Venkovní žaluzie

Předokenní venkovní žaluzie jsou společně s venkovními roletami nejoblíbenějším typem stínění. Oproti roletám umožňují libovolné naklápění lamel, které tak zamezí průniku přímých slunečních paprsků, zároveň však v místnosti zůstane dostatek světla.

+ Optimální regulace světelných podmínek v místnosti

+ Naklápění lamel (možnost regulace stínění)

+ Ochrana soukromí

+ Větší úspora energie (v případě automatizace)

+ Možnost manuálního i inteligentního ovládání

Nevytvoří absolutní tmu

Nižší odolnost proti větru

Venkovní rolety

Předokenní venkovní rolety dokáží na rozdíl od venkovních žaluzií vytvořit absolutní tmu. Díky Loxone ovšem zvládnou mnohem více, než jen chránit dům před slunečním svitem.

+ Vytvoří absolutní tmu

+ Vysoká míra bezpečnosti

+ Skvělá hluková izolace

+ Ochrana soukromí

+ Odolnost vůči větru

+ Možnost manuálního i inteligentního ovládání

Nelze regulovat propustnost světla

Neprůhlednost (existují výjimky)

Předokenní žaluzie nebo rolety tedy plní svůj účel podobně, liší se ovšem v klíčových detailech. Zásadní funkci tepelné ochrany plní oba venkovní stínící prvky velmi dobře. Žaluzie se ovšem lépe přizpůsobují aktuálnímu počasí. Tato variabilita se naplno projeví při využití inteligentní automatizace, která u žaluzií navíc přizpůsobuje i naklopení lamel, což oceníte především v obytných místnostech během dne. Žaluzie odstíní sluneční záření, zároveň ale propustí do místnosti dostatek světla.

Rolety jsou oproti tomu odolnější proti silnému větru a proti násilnému vniknutí. Dokáží vytvořit absolutní tmu a i z hlediska zvukové izolace fungují o něco lépe než žaluzie.

Jak využít venkovní žaluzie nebo rolety na maximum?

Ideálním řešením se tedy jeví kombinace předokenních žaluzií a rolet.

Rolety jsou skvělým řešením pro ložnice, ve kterých chcete vytvořit absolutní tmu. Pokud je pro vás zabezpečení jednou z priorit, můžete je umístit na okna v přízemí. Venkovní žaluzie je vhodné použít pro obytné místnosti, které dokáží tepelně chránit, ale pustí dovnitř přirozené světlo.

ikona stínění

Předokenní rolety nebo žaluzie jsou tedy nutnost, ale…

Žaluzie a rolety se tedy v určitých funkcích zásadně liší. Ideálním řešením je jejich kombinace a vhodné rozmístění dle účelu místnosti. Ovládání všech žaluzií se ale v tomto případě může stát obtížným. Jakékoliv ovládání, ať už manuální, nebo dálkové, vyžaduje aktivní účast obyvatele domu. To je starost navíc, která snižuje celkový komfort. V případě nepřítomnosti zůstává stínění ve stejné poloze po celou dobu, což může být signál pro potenciální zloděje. Jaké je tedy řešení?

Zvolit systémy, které umožňují technologie v domě (včetně venkovního stínění) automatizovat. Využívají data ze senzorů a dokáží se přizpůsobovat aktuální situaci. Loxone posunul inteligentní automatizaci na nejvyšší možnou úroveň, jelikož dokáže vzájemně propojit jednotlivé technologie. Stínění tak perfektně spolupracuje například s vytápěním, chlazením i zabezpečením. Díky tomu jsou domácí technologie maximálně efektivní a vy se jim nemusíte neustále věnovat.

Čas na váš projekt


Výběr stínění jde v ruku v ruce s řešením jeho ovládání. Inteligentní automatizace se o stínění postará za vás, a vy si tak můžete pouze užívat komfortu, který vám toto řešení poskytne. Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky. Rádi vám vysvětlíme i další možnosti inteligentní automatizace a případně vám i doporučíme vhodnou instalační firmu ve vašem okolí.

Čas na váš projekt


Výběr stínění jde v ruku v ruce s řešením jeho ovládání. Inteligentní automatizace se o stínění postará za vás, a vy si tak můžete pouze užívat komfortu, který vám toto řešení poskytne. Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky. Rádi vám vysvětlíme i další možnosti inteligentní automatizace a případně vám i doporučíme vhodnou instalační firmu ve vašem okolí.

Chci být informován o novinkách