Chytré podlahové vytápění mají i včely


28 dubna, 2022 in Reference

Miniserver patří do každé instalace. I do velmi netradiční, která nemá na první pohled s chytrými, automatizovanými budovami nic společného. Krásným důkazem je řešení, za nímž stojí Loxone Partner Aleš Maškovský. S Loxone úspěšně využívá metodu vytápění včelích úlů, která včely zbavuje parazitů. Nad procesem léčení má perfektní kontrolu.

Loxone Partner Aleš Maškovský se věnuje i včelařství. Po zkušenostech s Miniserverem se ho rozhodl využít i ve vlastních úlech, aby včelstva chránil před parazitem kleštíkem. Jak ale Loxone něco takového dokáže?

Pro správné pochopení si nejprve udělejme malou exkurzi do včelího světa. Kleštík včelí (Varroa destructor) je malý brouček, který po celém světě sužuje včelstva tím, že saje včelí lymfu, navíc se nekontrolovatelně množí. Včelstva je tak potřeba před kleštíkem chránit. Tradiční a oficiální metoda pro léčení je využití zapálených pásků vložených do úlu. Podle Aleše Maškovského je však takto metoda výrazně nevhodná kvůli využití chemických látek, navíc není úplně efektivní a včelám nesvědčí.

Fakta

Lokalita:
Havraň u Mostu (Ústecký kraj)


Loxone Partner:
MATRU spol. (Silver)


Loxone řídí:
Vytápění/chlazení

Rozhodl se tak využít solární úly od českého výrobce. Ty využívají slunce pro léčení včel, určitá teplota totiž kleštíka zahubí, aniž by měla negativní dopad na včely. Nicméně v období ukládání do zimního spánku není dostatek slunce pro vytvoření požadované teploty. Teploty navíc v klasickém řešení hlídají jen jednoduché teploměry a teplota se musí řídit ručně sundáním termodesky při vyšších teplotách. Je tedy potřeba úly intenzivně hlídat. Pan Maškovský se však rozhodl tuto metodu povýšit s Loxone, aby byla efektivnější a méně pracná.

Řešení s Loxone

Včelař v pěti dřevěných, zateplených úlech instaloval „podlahové vytápění“. Loxone měří teploty uvnitř úlů a podle nich vytápění spíná. Dále hlídá překročení teploty, aby nedošlo k přetopení úlu. Zaznamenává důležité statistiky, měří i venkovní teplotu a umožňuje léčení včelstev na dálku (z mobilu pomocí nastavení parametrů). Řídí také dvouhodinové intervaly léčení. Aleš Maškovský tak zprovoznil první model léčení včelstev pomocí termometody s využitím Loxone. Řešení hodlá dále vyvíjet, protož se v praxi osvědčilo.

Loxone Partner vysvětluje…

 

Můj nápad bylo systém Loxone spojit s termosolárními úly a umožnit zvyšování teploty v úlech pomocí podlahového vytápění. Vyhnu se tím pracnému a nutnému přesouvání plástů do nákladného termoboxu, který bych si musel pořídit, a získám celoroční přehled o fungování termoúlů. Automatizuji ohřev úlů pro vhodnou teplotou v období, kdy slunce nesvítí, ale léčení je třeba provádět. Loxone mi hlídá i teplotu venku, protože při teplotách pod 10 °C automatické řízení topení není vhodné – proto ho nedovolí a termometodou se dá léčit, až když je venkovní teplota nad 10 stupňů.

Aleš Maškovský

vlastník včelstev a Loxone Partner, MATRU spol.

Včelí úly s chytře řízeným podlahovým vytápěním
Včelí úly s chytře řízeným podlahovým vytápěním

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata

Máte vlastní projekt?
Chcete také využít Loxone ve vašem vysněném projektu? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách