Pasivní dům v Gironě


23 června, 2020 in Reference

Vítejte v pasivním domě, který měl od začátku jasně stanovené cíle v oblasti energetické účinnosti. Budova s rozlohou 180 m2 ve španělském městě Girona je příkladem projektu, který byl realizován s ohledem na klimatické podmínky a maximální využití přírodních zdrojů. Tento inteligentní dům s Loxone splňuje vysoké standardy v oblasti tepelné izolace, vzduchotěsnosti, výměny vzduchu, hospodaření s energií a mnohem více.

Pasivní dům

Maximální energetická účinnost

Větrání, klimatizace, recirkulace teplé užitkové vody, fotovoltaické panely a žaluzie fungují na tom stejném zařízení. Loxone je zodpovědný za integraci všech těchto prvků a usiluje o dosažení cílů z hlediska energetické účinnosti, hospodárnosti a pohodlí.

Větrání a výměnu vzduchu pomocí dvojitého systému Zehnder, stejně jako vytápění a klimatizaci, řídí Miniserver.

Snižte účty za energii a maximalizujte pohodlí

V pasívním domě, kde je energetická účinnost tak vysoká, už výdaje na klimatizaci nejsou nejvyšší. Spotřeba teplé užitkové vody je mnohem dražší.

V tomto referenčním projektu je nadbytečná energie generovaná fotovoltaickým systémem nasměrovaná na aktivaci elektrického odporu v nádrži na teplou vodu pro domácnost, čímž se využívá elektřina na ohřev vody.

Odporový výkon je modulovaný regulátorem napětí, protože úrovně energie jsou různé – ve výrobě, spotřebě a přebytku.

Podívejme se na tento příklad:

Energie ikona

Odchylka kW od výroby sluneční energie po elektrický odpor nádrže na teplou vodu pro domácnost (údaje z května 2018): 774 kWh.
Průměrná měsíční spotřeba: 147 kWh

Vidíme tedy, že v období od května do září přebytek fotovoltaické výroby pokrývá 100 % energie, kterou vyžaduje nádrž na teplou vodu pro domácnost.

 

Energetická účinnost pasivního domu

Ochrana před sluncem

Design budovy, typ konstrukce, izolace a solární instalace byly promyšlené do posledního detailu, aby byly co nejefektivnější. Nemůžeme zapomenout ani na vytápěcí prvky.

Pokud je dům dobře izolovaný, ale v létě necháme sluneční světlo přímo uvnitř, ztrácíme účinnost dosaženou v pasivní budově a zbytečně se spustí klimatizace. Podobná situace je v případě zimního vytápění, pokud nedovolíme, aby slunce pomohlo vytápět dům.

Z toho důvodu je kontrola žaluzií, v tomto případě benátských žaluzií, rozhodující a potřebná po celou dobu.

Pohled do interiéru

Automatizace – vynikající spojenec

Technologie inteligentních domů Loxone dělá investice do tohoto staveb ještě cennější, protože integruje všechny funkce domu s automatizačním programem.

Naším cílem je energetická účinnost, takže ovládání automaticky zhasne světla, která zůstala zapnutá. Ovládání oken je také automatické. Vizualizace, která zná jejich umístění a statistiku, nám pomůže objevit zdroje potenciálních úspor a osvědčených postupů.

Loxone vám také umožňuje integrovat videovrátného s dálkovým ovládáním a přístupový systém s otisky prstů. V chytrém telefonu je ovládání pomocí aplikace.

Automatizace domu

Loxone a pasivní domy

Díky kombinaci Loxone, standardů pasivního domu a výroby obnovitelné energie reaguje domácnost s téměř nulovou spotřebou energie. Téměř nulové nebo velmi minimální množství spotřebované energie musí být z velké části pokryté energií z obnovitelných zdrojů. S řízením Loxone umožňuje fotovoltaický generátor pro vlastní spotřebu a dobrý sklon orientace pokrýt spotřebu ACS v letních měsících.

Vicenç Fulcarà

Gold Partner Loxone, Progetic

Progetic
Konzultace projektu

Konzultace projektu zdarma

Líbí se vám představa života v inteligentní domácnosti? Skvělé. Jistě máte řadu otázek.

Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky! Rádi vám vysvětlíme všechny možnosti pro váš budoucí dům a případně najdeme i vhodnou instalační firmu.

Chci být informován o novinkách