Ochrana instalace v Real Smart Home


22 března, 2018 in Pro partnery
Zabezpečení domu v pojetí Real Smart Home zahrnuje nejen ochranu obyvatel, majetku a budovy, ale také ochranu samotné elektroinstalace. Nebezpečí, jako je přepětí, provozní chyby a únava materiálu, mohou totiž ohrozit i systém vašich zákazníků.

No Gimmicks. Real Smart Homes.
Loxone nabízí řešení od A do Z

Aby bylo zajištěno, že domácí inteligence vašich zákazníků bude fungovat spolehlivě a nedojde k žádnému selhání technologie, vyžaduje to prvotřídní produkty a bezpečnou a spolehlivou elektroinstalaci.
Dnes vám ukážeme, kterými bezpečnostními prvky jsou naše výrobky vybaveny a čemu je třeba věnovat pozornost při instalaci.

ikona štít

Jak přispívají produkty Loxone k celkové spolehlivosti instalace?

Všechny výrobky Loxone jsou navrženy speciálně pro nasazení v domácnosti a dlouhou životnost v těchto podmínkách. Real Smart Home oproti spotřební elektronice nezastará ani po mnoha letech, ale musí sloužit po celou dobu životnosti budovy. Aby bylo zajištěno spolehlivé fungování systému Loxone, jsou všechny naše výrobky vybaveny řadou bezpečnostních prvků.

Objevte bezpečnostní prvky produktů Loxone:

zapojení kabelů meteostanice
Ochrana proti přepólování

Všechny produkty Loxone pracují s bezpečným nízkým napětím 24 V DC.

Abyste jako partner Loxone, mohli zaručit spolehlivý provoz, uvažovali jsme hodně o možných zdrojích chyb při instalaci, abychom je eliminovali hned od počátku.

Každý výrobek Loxone je vybaven ochranou proti přepólování, takže v případě náhodné výměny polarity plus a mínus nedochází k poničení zařízení.

Zdroj pro LED osvětlení
Ochrana proti zkratu

Aby nedošlo k poškození v případě chyby při instalaci, jsou naše napájecí zdroje odolné proti zkratu. V případě náhodného propojení plus a mínus nedochází k poškození produktů Loxone ani napájecích zdrojů, protože se automaticky vypne napájení a indikuje problém pomocí stavové LED.

Bodové svítidlo s masivním hliníkovým chladičem
Řízení teploty

Díky vlastnímu vývoji výrobků pro osvětlení můžeme vybavit všechny naše světelné zdroje speciálně vyvinutým systémem řízení teploty.
Řízení teploty hraje velmi důležitou roli pro zajištění dlouhé životnosti LED. Ta je pro nás velmi důležitá, proto jsme této problematice věnovali velké úsilí.
Příliš vysoká teplota by nejen znamenala výrazné zkrácení životnosti LED osvětlení, ale také způsobila změnu barvy světla. Díky inovativnímu způsobu řízení teploty se tyto efekty u svítidel Loxone nevyskytují.

Řada závěsných světel nad schodištěm
Široký rozsah napětí

Světelné zdroje od Loxone mohou být provozovány v takzvaném širokém rozsahu napětí. To znamená, že provozní napětí může být sníženo a překročeno z 24 V DC o -10 % až + 5 % bez snížení kvality světla a životnosti LED.

Jak na ještě bezpečnější instalace?

Aby bylo zajištěno, že elektroinstalace funguje spolehlivě, kromě bezpečnostních prvků je několik bodů, kterým musíte jako Loxone partner věnovat pozornost, aby byla optimálně chráněna.

Doporučujeme následující tipy k zlepšení bezpečnosti instalace vašich zákazníků:

pojistková svorkovnice
Ochrana provozního napětí

Provozní napětí komponent Loxone Smart Home je 24 V DC. Přestože toto bezpečné napětí je pro lidi převážně neškodné, stále vyžaduje nezbytnou ochranu. Použití ochranných řadových svorek (pojistková svorkovnice) chrání kabeláž před přetížením v případě poruchy.

Tato ochrana musí být navržena pro použitý kabel. Instalace bez pojistkových svorkovnic se nedoporučuje. Pojistková svorkovnice je součástí našeho sortimentu.

V e-shopu CZ » | V e-shopu SK »


Doporučujeme použít samostatné 24V okruhy pro osvětlení (pojistku použít mezi zdrojem a každým RGBW Dimmerem), komponenty v rozvaděči (Miniserver + Extensions) a periferie (tlačítka, detektory atp.).
blesky
Ochrana před bleskem

I chytré domy vašich zákazníků jsou vystaveny nebezpečí přímého nebo nepřímého úderu blesku. Abyste je chránili, doporučujeme vhodné zařízení pro ochranu před bleskem, aby se generované přepětí mohlo spolehlivě rozptýlit na zem.
Ale to zcela neochrání inteligentní dům před poškozením. Zařízení Loxone jsou v zásadě vhodná pro instalaci SELV i PELV. V praxi není instalace čistého SELV často možná, protože k nechtěnému připojení ochranného vodiče PE dochází prostřednictvím uzemněných zařízení nebo kabelů. V případě nepřímého úderu blesku to vede k vysokým kompenzačním proudům prostřednictvím elektronických zařízení a může je poškodit.
Doporučujeme proto vždy zvolit instalaci PELV. K vytvoření PELV instalace propojte mínusové / GND svorky napájecích zdrojů s ochranným vodičem PE.

Plánování a montáž zařízení Loxone Smart Home smí provádět pouze kvalifikovaní elektrikáři.
vstup pro obloukovou ochranu na funkčním bloku Centrála požáru a úniku vody
Obloukový chránič AFD

Obvyklé ochranné prvky, jako jsou jističe, chrániče a pojistky, chrání elektrickou instalaci vašich zákazníků před přepětím nebo poruchovým proudem, ale nemohou detekovat poruchové oblouky.

Obloukové poruchy mohou být způsobeny nebezpečnými kontakty nebo poškozenými oblastmi izolace. Proto doporučujeme vybavit elektrickou instalaci vašich zákazníků pomocí obloukových chráničů AFD (také nazývané protipožární spínače aj.). Již několik let jsou tato bezpečnostní zařízení v průmyslových instalacích povinná a významně přispívají k bezpečnosti systému. Jsou nabízeny různými výrobci v běžné distribuci.


Pro obloukové ochrany jsme dobře připraveni i v Loxone Configu, který má připravený vstup na bloku Centrála požáru a úniku vody. Obloukovou ochranu připojíte skrze digitální vstup (např. Miniserveru, Extensionu či DI Extensionu).

Díky tomu může Real Smart Home zaznamenat i tento druh nebezpečí a dát vám okamžitě vědět.

Tree extension
Tree senzory

Technologie Tree je navržena tak, aby rychle, snadno a flexibilně propojovala potřebné periférie v inteligentním domě. Technologie Tree poskytuje šifrování pomocí protokolu IPvSec a spolehlivě chrání domov vašich zákazníků proti sabotáži.


Ujistěte se prosím, že venkovní komponenty připojujete na samostatnou Tree větev. Toto nejen, že je pojistkou proti sabotáži, ale zároveň chrání spolehlivost ostatních zařízení na jiné větvi.
CAT 7 Kabel
Kabel CAT 7

Pro instalace Real Smart Home doporučujeme používat kabel Loxone CAT 7. Kabel CAT 7 je také ideální pro připojení zařízení Loxone Tree. Čtyři páry vodičů, které jsou dvojitě stíněné, zajišťují bezpečný přenos dat za všech okolností. Životní situace a související změny v místnosti vyžadují flexibilitu. Díky kabelu Loxone CAT 7 bude elektroinstalace vašeho zákazníka bezpečná, spolehlivá i v budoucnosti a dobře připravená pro případné změny.

V e-shopu CZ » | V e-shopu SK »

Sada nářadí pro elektrikáře
Nejlepší nástroje pro nejspolehlivější instalace

Must-have pro opravdové Loxone profesionály: Loxone set nářadí. Aby byla instalace hladce a bezpečně připravena a otestována, dali jsme dohromady s firmou Weidmüller unikátní sadu nářadí v designu Loxone. Ta obsahuje všechny důležité nástroje pro realizaci inteligentní elektroinstalace Real Smart Home – profesionálně a v co nejkratší době.

V e-shopu CZ » | V e-shopu SK »

štít

Nejvyšší bezpečnostní standard
díky Automatickému programování

Všechny zmíněné funkce kolem zabezpečení nabízí Automatické programování stisknutím tlačítka. Vyzkoušejte jej a získáte to nejlepší z Loxone Smart Home.

Chci být informován o novinkách