Developer NOHO dbá na zdraví a pohodu obyvatel. Volí tak inteligentní technologie

David Nebor
12 prosince, 2023 in Reference

„Místo, kam se budete vždy těšit, kde se vám bude dobře dýchat, krásně spát, snít i pracovat.“ Tímto heslem se řídí firma NOHO ve svých projektech rezidenční výstavby. Díky tomu skvěle souzní s Loxone a volí inteligentní automatizaci do unikátních staveb, jako je Cihlovka 2 v Hradci Králové.

Rodinná developerská firma NOHO staví byty s efektivními energiemi, které tím pádem splňují ekologické nároky. K tomu pomáhá inteligentní ovládání využitých technologií. „Chytrá domácnost je skvělým nástrojem, jak co nejvíce zefektivnit nakládání s energiemi a zároveň zabránit jejich zbytečnému plýtvání. V případě Cihlovky jde tedy o maličkosti, jako automatické zatahování žaluzií, kdy nebude zbytečně docházet k přehřívání místnosti,“ vysvětluje Tomáš Vrbický, zakladatel NOHO, experta na udržitelnou výstavbu.

Cihlovka 2 zvenku – Vizualizace: (c)NOHO
Ukázka interiéru Cihlovky 2 – Vizualizace: (c)NOHO

Developer zajde ještě dál v projektu Sousedství v Kuklenách, kde se snaží vytvořit uhlíkově neutrální bytové domy. Inteligentní systém zde dovolí obyvatelům plánovat automatické zapínání spotřebičů (např. myčky) v době, kdy bude fotovoltaika vyrábět dostatek vlastní elektřiny.

Inteligentní byty jako standard pro další projekty

Pro zmíněné funkce využívá developer systém inteligentní automatizace Loxone, který řídí technologie jak v bytech, tak na pozadí budovy. V Cihlovce 2 je Loxone nainstalovaný, naleznete ho každopádně i v plánech Sousedství a chystané Zelené budovy.

NOHO využívá Loxone pro řízení dnes již běžných moderních technologií, jako jsou ventilace s rekuperací tepla. Právě zdravý vzduch je další klíčový aspekt bydlení a automatizace technologie zajišťuje výměnu vzduchu vždy v pravý čas, aniž by obyvatelé museli cokoli ručně nastavovat.

Mezi další řízené technologie patří předokenní žaluzie, podlahové vytápění i ovládání hlavních vchodových dveří a garážových vrat, a to i s pomocí integrovaných čidel. Obyvatelé i správce objektů vidí ve stejném systému aktuální i historické hodnoty spotřeby energie. Správce SVJ má navíc práva přístupu ke kamerovému systému.

Chystaný projekt Sousedství v Kuklenách – Vizualizace: (c)NOHO

Prostě se cítit dobře

Součástí tzv. wellbeingu pro obyvatele je i komfort v každodenním životě. Loxone tomu jde naproti eliminací úkonů, kterých by jinak dělali desetitisíce stále dokola. Jde na první pohled o banality jako rozsvěcování světel tlačítky, štelování teploty na termostatu, ruční stahování a vytahování žaluzií…

Ale právě automatizace těchto procesů je zaprvé výrazně pohodlnější. A za druhé, ať chceme nebo ne, technologie to díky datům z čidel zvládne přesněji, efektivněji a tím pádem prostě lépe. Důležité je, že uživatelé mají o svém domově perfektní přehled v jedné aplikaci, a to i z práce nebo dovolené.

Příkladem je výpočet rosného bodu. „Pokud chladíme podlahou, musíme mít systém, který nám odřídí, že v bytě nekondenzuje rosa na podlaze. Jedná se o výpočet závislosti mezi vlhkostí a teplotou,“ zmiňuje Vrbický.

Otec a dcera si čtou pohádky

Proč Loxone?

Jedná se o systém, který, po rozsáhlých rešerších, nabízí největší otevřenost, a tak umožňuje zakomponovat téměř jakékoliv technologie. Dále je jeho uživatelské rozhraní velmi intuitivní, což je pro naše klienty velmi důležité.

Tomáš Vrbický

zakladatel, NOHO

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách