Miniserver 2. generace


27 listopadu, 2019 in Technologie

Před více než 10 lety Miniserver způsobil revoluci ve světě automatizace budov a domů. Dnes spolehlivě řeší nejrůznější úkoly kolem bezpečnosti, pohodlí a energetické účinnosti ve více než 100 000 projektech. Dneškem otevíráme novou kapitolu: Miniserver generace 2.

Nespočet spokojených obyvatel inteligentních domácností, hoteliérů, majitelů restaurací, podnikatelů, elektrikářů a mnoho dalších je důkazem toho, že naše výrobky i po 10 letech stále přinášejí velkou radost.

Během této doby jsme kromě Miniserveru na trh přinesli řadu dalších inovací. Zároveň se technický pokrok projevil i v jiných oblastech. Vznikly nové síťové protokoly, lepší metody šifrování a mnohem více. Miniserver 2. generace využívá všechny tyto inovace a zároveň přináší kvantový skok z hlediska výkonu.

Novinky 2. generace

Nová generace Miniserveru vyniká vylepšenými bezpečnostními funkcemi, výrazně vyšším výkonem a zabudovaným rozhraním Loxone Tree.

Miniserver 2. generace

Navržen pro budoucnost

Stávající instalace Loxone zůstávají 100% bez kompromisů!

»Naše produkty a softwarové nástroje navrhujeme tak, aby na ně bylo vždy spolehnutí. Tento přístup se otiskuje do vývoje každé verze softwaru a také do výběru materiálů a pojetí každého produktu«

Thomas Moser, Zakladatel Loxone

Věděli jste, že první Miniservery prodané již před více než 10 lety se jmenovaly LoxLIVE? Nebo že první již pod názvem „Miniserver“ měl černou krabičku?

Bez ohledu na to, jaké jméno nosí nebo jakou barvu mají, všechny Miniservery své služby vykonávají i po 10 letech naprosto spolehlivě. Jsou také 100% kompatibilní se všemi novými rozšířeními a nejnovější generací softwaru. A to tak zůstane i nadále.
Miniserver 1. generace bude samozřejmě i nadále zdarma dostávat aktualizace včetně nových funkcí.

LoxLIVE
2010

Miniserver
2011

Miniserver
2013

Plná kompatibilita

Snadná aktualizace softwaru a hardwaru

Pokud vlastníte Miniserver 1. generace, upgrade je užitečný nebo nutný pouze v několika případech. Například pokud váš Miniserver musí podporovat síťový protokol IPv6*, aby mohl plně využít své funkce. V těchto případech je možná jednoduchá aktualizace na Miniserver 2. generace.

Bez ohledu na verzi softwaru, kterou aktuální Miniserver používá, po aktualizaci na Loxone Config 10.3 můžete jednoduše přenést aktuální konfiguraci na nový. Změna hardwaru se provede v několika krocích.
Všechna stávající rozšíření i periferie budou po výměně opět plně funkční.

Jak postupovat při výměně Miniserveru vysvětlujeme v našem videonávodu:

Digitální a analogové vstupy nového Miniserveru jsou vybaveny nejnovější technologií push-in. Kromě toho již má integrované rozhraní Tree, ke kterému lze připojit až 50 zařízení Tree.

Rozhraní KNX a analogové výstupy 0-10 V již nejsou součástí 2. generace Miniserveru. V závislosti na požadavcích lze Miniserver 2. generace rozšířit o tato rozhraní pomocí samostatně dostupných modulů.

Otázky a odpovědi

Co je třeba zvážit při výměně Miniserveru?

Připojení digitálních vstupů
Miniserver 2.generace má 8 digitálních vstupů. Vezměte prosím na vědomí, že digitální vstupy jsou vybaveny modernějšími svorkami typu push-in. Tyto svorky jsou vhodné pro pevné dráty s průřezem 0,25 až 0,8 mm² / AWG23 – AWG18.

Použití rozhraní KNX
Rozhraní KNX již není součástí Miniserveru 2. generace. Místo toho je KNX rozhraní k dispozici jako samostatné rozšíření. Použité KNX komponenty lze přenést na nový KNX Extension pomocí funkcí „Vyjmout“ a „Vložit“. KNX Extension umožňuje připojení až 500 KNX / EIB skupinových adres.

Připojení analogových výstupů
Miniserver 2. generace nemá žádné integrované analogové výstupy. Pro rozšíření systému analogovými výstupy můžete použít AO Extension. Vezměte prosím na vědomí, že AO Extension je vybaven modernějšími svorkami push-in. Tyto svorky jsou vhodné pro pevné dráty s průřezem 0,25 až 0,8 mm² / AWG23 – AWG18.

Podporuje nový server Miniserver IPv6?

Je možný vzdálený přístup přes IPv6?
Ano. Aby bylo možné používat vzdálené připojení přes HTTPS, je nutné přesměrovat místo portu 80 port 443. Jak na vzdálené připojení zjistíte zde.
Chcete-li zřídit externí přístup k Miniserveru, musí se shodovat síťový protokol vašeho poskytovatele internetu (domácí síť) a protokol externí sítě.

Interní síť (domácí síť) Externí síť
(Poskytovatel mobilních služeb, hostující WLAN)
 
IPv4 IPv4
IPv6 IPv6
IPv4 IPv6
IPv6 IPv4 X

V současné době pracujeme na sjednocení různých standardů poskytovatelů, a tak umožňujeme externí přístup i s různými síťovými protokoly. O novinkách vás budeme informovat.

Software

Která verze Loxone Configu je nutná ke spuštění Miniserveru 2. generace?
Miniserver 2. generace je podporován počínaje verzí Loxone Config 10.3. Verze 10.3 je vhodná pro obě generace Miniserverů.

Lze zakoupené on-line služby převést do nového Miniserveru?
Ano. Přihlaste se prosím ke svému účtu na našem webu. Pod položkou „Moje produkty“ můžete vidět všechny Miniservery registrované na vašem účtu. Nyní můžete převést všechny registrované on-line služby na nový Miniserver.

Jak dlouho bude Miniserver 1. generace získávat aktualizace?
Miniserver 1. generace obdrží nejnovější aktualizace Loxone Configu na dobu neurčitou. Mohou však vzniknout odchylky v rozsahu funkcí.

Může Miniserver 2. generace pracovat jako Client-/Gateway s Miniseverem 1. generace?
Ano. Jako Gateway však musí být použit Miniserver 2. generace. Klienti mohou být Miniservery 1. generace.

Další otázky

Co se stane se stávajícími instalacemi?
Stávající instalace s Miniserverem 1. generace zůstávají plně funkční a budou jim i nadále poskytovány bezplatné aktualizace včetně nových funkcí. Výměnu za Miniserver 2. generace je vhodné zvážit pouze v několika případech. Například pokud zákazník vyžaduje vzdálený přístup přes IPv6 nebo v případě, že rozsah projektu vyžaduje vyšší výkon Miniserveru 2. Generace.

Jak dlouho bude podporován Miniserver 1. generace?
Miniserver 1. generace bude i nadále plně podporován bezplatnými aktualizacemi včetně nových funkcí. V tuto chvíli neplánujeme ukončení podpory Miniserveru 1. Generace.

Jak dlouho bude možné zakoupit Miniserver 1. generace?
Miniserver 1. generace je stále možné zakoupit. Pokud jeho prodej v budoucnu ukončíme, budeme informovat naše instalační partnery alespoň 3 měsíce předem.

Co se stane s Miniserverem Go? Bude vydána 2. generace?
U Miniserveru Go nedochází v tuto chvíli k žádným změnám.

Podporuje Tree Extension Tree Interkomunikaci?
Tree Extension podporuje Tree Interkomunikaci. Komunikace přes Tree Extension je omezena na komunikace mezi dvěma Extensiony.

Nedávno jsem zakoupil Miniserver… Mohu jej vyměnit za nový Miniserver?
Pro více informací si prosím přečtěte Poučení o odvolání v našich obchodních podmínkách > https://www.loxone.com/cscz/impresum-vop/obchodni-podminky/#cp

Chci být informován o novinkách