Loxone v kostele: Rozezvoní zvon a roztopí lavice


21 března, 2022 in Reference

Chytrý dům známe, ale chytrý kostel? I to je možné. V kostele sv. Mikuláše v Šaraticích jsou na Loxone napojené třeba zvony a další technologie. Jde o ukázku, jak inteligentní automatizace nalezne uplatnění i ve speciálních aplikacích.

Novou elektroinstalací za jednoduchostí

Tento kostel postavený v novorománském slohu zdobí náves Šaratic a spadá pod tamní Římskokatolickou farnost. Ta se v roce 2020 rozhodla pro kompletní novou elektroinstalaci. Ujala se jí společnost EL DAMA. Farnost si přála do nového systému napojit i stávající stávající systém zvonů, vytápění lavic, prostor nově osvětlit a zabezpečit. Vše s důrazem na jednoduché ovládání.

Fakta

Lokalita:
Šaratice (nedaleko Brna)


Loxone Partner:
EL DAMA


Loxone řídí:
Osvětlení
Vytápění/chlazení
Zabezpečení

Celou instalaci nyní řídí Loxone. Světla a topení v lavicích je možné ovládat tlačítky na rozvaděči, která jsou přidělena daným okruhům. Zvony mají nastavený časový harmonogram, podle nějž samy bijí, lze je však i manuálně zapnout v aplikaci Loxone. V sakristii je umístěný tablet pro snadné ovládání celého systému. Načasované je automatické nabíjení tabletu pro šetření životnosti baterie. Mimo to Loxone ovládá i zásuvky určené pro vánoční výzdobu.

Jak to funguje?

Při zastřežení kostela systémem EZS (elektronická zabezpečovací signalizace) se vypnou všechna svítidla a ovládané zásuvky – mimo věčného světla a svítidel nezbytných pro bezpečné opuštění kostela, tato svítidla se vypnou automaticky po ukončení odchodového zpoždění EZS. Při příchodu do kostela se spustí příchodové zpoždění EZS, při kterém se aktivují určená svítidla a zásuvky.

Jaroslav Mazur

EL DAMA

Kostel sv. Mikuláše
Interiér kostela sv. Mikuláše v Šaraticích
Pohled na hlavní loď a varhany

Foto: EL DAMA

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům také nabízet jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru, který se hodí do projektů všeho druhu? Kontaktujte nás a využijte silnou spolupráci s Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopata

Máte vlastní projekt?
Chcete také využít Loxone ve vašem specifickém projektu? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci domů, komerčních nemovitostí nebo speciálních projektů.

Chci být informován o novinkách