Jak zabránit vytopení domu: dva příběhy ze života


15 března, 2018 in Know How

Přichází tehdy, když to neočekáváme. A když přijde, způsobuje nesnesitelný chaos a obrovské škody. Vytopení domu či bytu.

Dostatečný důvod, proč se těmto škodám bránit. Takže i pro naše dva respondenty, Thomase M. a Bernda S. Dnes nám vypráví o svých osobních zkušenostech s únikem vody a jakými opatřeními se jim podařilo vyhnout se nákladným škodám.

Trubky v technické místnosti

Místo činu: technická místnost

Ahoj Thomasi! Vloni na jaře jsi zažil zajímavý příběh s únikem vody. Můžeš stručně popsat, co se stalo?

Ahoj Carmen! Ano, samozřejmě. Předem bych rád stručně zmínil, že jsem již při stavbě svého domu přikládal zvláštní důležitost ochraně. Mluvím o opatřeních jako je štěrk, odvodňovací systém a svažitý terén kolem domu.

Ale?

No, jednoho dne, když jsme právě spali, se rozezněl v domě alarm. Světla začala blikat, Miniserver zavolal na můj mobil a z reproduktorů zněl alarm. Podíval jsem se okamžitě do aplikace a hned jsem viděl, že se jedná o únik vody v technické místnosti. Přišlo mi to trochu divné. Myslel jsem, že jde o falešný poplach, protože proč by měla být v technické místnosti voda?
Nejdříve jsem to chtěl nechat být, ale pak jsem šel raději do technické místnosti a okamžitě jsem viděl, co se děje.

otvor pro kabely kudy pronikla voda do domu

Tudy pronikla voda do technické místnosti.

Co jsi tam našel?

Dlážděná podlaha technického pokoje byla už téměř téměř pokryta vodou. Voda neunikla ani z kotle ani z vodovodu. Kapala v několika malých proudech ze stropu. Tam je malý kanál pro vedení kabelů. Jak jsem se podíval blíže na vstupní bod, zjistil jsem, že voda pronikla dovnitř po trubce otvorem pro naší telefonní linku.

Jak si to vysvětluješ?

Na jaře došlo k silným dešťům – části Evropy byly postiženy záplavami. Logicky to způsobilo, že se do země dostalo mnoho vody. Ta pak pravděpodobně pronikla přes půdu do roury pro linky od telefonní ústředny, která je vzdálena 50 metrů od domu. A voila – vytekla na druhém konci do naší technické místnosti.

Bylo něco poškozeno?

Chválabohu ne. Na zemi bylo umístěn záplavový senzor a ten detekoval vodu včas. Miniserver mě také dostatečně rychle informoval. Práh do technického místnosti je dřevěný a před ní je parketová podlaha. Naštěstí jsem mohl vodu včas zastavit.

místo, kde končí dlažba a začíná dřevěná podlaha

Ve vedlejší místnosti je dřevěná podlaha.

Co by se podle tebe stalo, kdyby tě Miniserver včas neinformoval?

Ach bože. Voda by se rozšířila po celém patře! Kancelář, sauna, technická místnost – vše by bylo zaplaveno. Všechny parkety. Voda by pronikla do podlahy a výsledek by byl katastrofální. Kdybych byl zrovna na dovolené a voda by na nějakou dobu natekla na dřevěné podlahy, bylo by to pořádné poškození.
Musel bych celou podlahu kompletně renovovat nebo přinejmenším vysušovat. Pozdější následky jako například plísně by byly opravdu katastrofa.

Pak jsme rádi, že jsi byl dostatečně připraven a nic nebylo poškozeno! Díky za rozhovor!

Není zač.

voda v kuchyni

Místo činu: kuchyně

Ahoj Bernde! Mohl bys nás v krátkosti seznámit s problémem, který se již dotkl řady lidí. Heslo myčka nádobí.

Ahoj Carmen! Máš pravdu. Vyslovit „myčka nádobí“ stačí, abys kdekomu vyvolala nemálo špatných vzpomínek.

Vyprávěj nám prosím krátce o tom, co se u tebe doma přihodilo.

Rád. Bylo to 23. února, kdy jsme s manželkou už byli na cestě do postele, najednou začalo všude blikat světlo. V příštím okamžiku jsem dostal oznámení na svém mobilním telefonu se zprávou o tom, že byla v kuchyni detekována voda.

Aha, a co se přihodilo?

Samozřejmě jsme spěchali, abychom viděli, co se stalo. Manželka vyhrkla: „Tady je všude voda!“ A měla pravdu. Dlažba v naší kuchyni byla úplně zaplavená.

rozmočená skříň pro myčku

Korpus myčky byl už promočen konstantním kapáním.

Odkud se vzala voda?

Ihned mně napadlo, že zdrojem úniku je myčka. Otevřel jsem ji a po krátkém hledání jsem zjistil, že těsnění je volné nebo rozbité. Bohužel jsem zjistil, že to už trvá nějaký čas. Celý korpus myčky byl změkčený a poškozený. Podle toho, co jsem viděl, kapalo z myčky kolem těsnění trochu vody už delší dobu, než nakonec prosákla až k záplavovému senzoru.

Byl jsi naštvaný?

Na jedné straně se mi ulevilo, že voda nepronikla k dřevěné podlaze, což by způsobilo obrovské škody, ale na druhou stranu jsem byl trochu naštvaný. Koneckonců dnes má každá nová myčka integrovaný záplavový senzor. Ale ten zjevně nezaregistruje nic. Je dobře, že jsem tomu slepě nedůvěřoval a připojil svůj záplavový senzor.

Pravda, člověk by neměl věci nechat náhodě a jak jsi uvedl, neměl by slepě důvěřovat. Děkuji moc za tvůj čas Bernde a doufám, že těsnění tvé nové myčky bude kvalitnější.

Rádo se stalo. Ano, to taky doufám!

Vytopení domu? Buďte také připraveni!

Udělejte to jako Thomas a Bernd a připravte se na nouzové situace. Malý senzor stačí k ochraně vašeho domu před velkým poškozením. Objevte nyní náš Záplavový senzor Air!

Jak ochráníte svůj domov?

Líbí se vám představa zabezpečení, které nabízí inteligentní domácnost? Skvělé. Jistě máte řadu otázek. Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky. Rádi vám též zdarma zašleme magazín o Real Smart Home.

Chci být informován o novinkách