Jak si vybrat mezi klasickým a smart topením?


21 ledna, 2022 in Know How

V tomto článku vás v rychlosti provedeme ovládáním vodních otopných soustav. Najdete zde porovnání 3 cenových nabídek a také radu na konci, abyste si svými kroky mohli být jistí.

Čím více prvků, tím více potenciálních problémů

Vodní otopné soustavy v domácnostech, dnes velmi časté řešení vytápění. Ať jde o podlahové topení nebo radiátory, soustava není jednoduchá na provoz ani instalaci. Dnes nejčastěji uvidíme ekvitermní regulátor, který spouští oběhové čerpadlo. A na základě venkovní teploty ovládá směšovací ventil, tedy řídí teplotu vody. Soustava se dál může skládat ze zásobníku TUV a také musí mít nějaký tepelný zdroj, tyto technologie opět mají svoje vlastní ovládání. Dále jsou třeba hlavice, používají se manuální, termostatické a elektrické dvoupolohové či el. proporcionální.

Vzniká tak několik jednotlivých systémů, každý s vlastním ovládáním, bez jakékoli spolupráce. Ale přitom pracují na jedné soustavě! Jistě si dokážete představit, že to není optimální. V ideálním světě každá z těchto součástek spolupracuje, topí se jen, pokud to místnosti požadují, je dodáván jen takový tepelný výkon, který aktuálně místnosti dohromady potřebují atd.

Nyní čísla

Porovnáme varianty regulace vytápění v 5 místnostech rodinného domu pomocí radiátorů. Jiné systémy pro porovnání s Loxone jsme zvolili dle recenzí a poměru cena/výkon.

Základní řešení

Toto řešení se řídí podle tzv. referenční místnosti, tedy v jedné místnosti se nastaví teplota a podle ní se topí. Pokud je v ref. místnosti správná teplota, přestává se topit bez ohledu na teplotu jinde. Pro individuální změny je potřeba využít manuální termostatické hlavice tak, jak to známe z domů s ústředním topením. Toto řešení neovládá zdroj teplé vody, rozšíření je možné po příplatku.

Typ Produkt Cena
Ekvitermní regulátor ESBE CS-I-1 3 479 Kč
Ovládání směšovacího ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 1 830 Kč
Prostorový termostat Tech RI-1 1 560 Kč
Termostatická hlavice TC TRV22 4 × 106 Kč
Hlavice ATN4 31 Kč
Celkem bez DPH   7329 Kč
+ 21 % DPH   8862 Kč

 

Funkce:
✔ Týdenní program.
✔ Ekvietrmní regulace.
✔ Řízení dle teploty v referenční místnosti.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionální instalaci.
❌ Správná teplota bude pouze v referenční místnosti, v ostatních místnostech není možné teplotu přesně regulovat.
❌ Propojení s FVE, stínicí technikou a energetickým managementem budovy pouze za příplatek a komplexnější instalaci.
❌ Není možné volně programovat.
❌ Omezené ovládání pomocí aplikace, pouze po příplatku 5 801 korun (vč. DPH).

Pokročilé řešení

Toto řešení umožňuje individuální zónovou regulaci, ovládání pomocí telefonu a další. Toto řešení neovládá zdroj teplé vody, rozšíření je možné po příplatku.

Typ Produkt Cena
Řídicí jednotka QAX913 13 990 Kč
Ovládání okruhů RRV918 4 490 Kč
Ovládání směšovacího ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 1 830 Kč
Teplotní čidla QAA910 5 × 1 488 Kč
Hlavice SSA955 5 × 2 549 Kč
Vizualizace a ovládání z app OZW772.01 6 693 Kč
Licence aplikace SL Remote 248 Kč
Celkem za komponenty   47 436 Kč
+ 21 % DPH   57 398 Kč

 

Funkce:
✔ Nezávislé časové programy a provozní režimy pro 12 místností.
✔ Časovače.
✔ Funkce nepřítomnosti.
✔ Univerzální vstupy a výstupy.
✔ Příplatková aplikace umožňující omezené ovládání soustavy.

Funkce vyžadující další komponenty:
Možné propojení do KNX instalace.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionální instalaci.

Smart řešení Loxone

Toto řešení umožňuje individuální zónovou regulaci, spolupráci s FVE, ovládání pomocí telefonu odkudkoli na světě a další. Toto řešení může (bez příplatku) ovládat zdroj teplé vody pomocí LAN a digitálních vstupů a výstupů.

Typ Produkt Cena
Řídicí jednotka Miniserver 14 087 Kč
Ovládání směšovacího ventilu Lufberg ZV3A-20-8 230V 1 830 Kč
Teplotní čidla v místnostech 1-Wire teplotní senzor set 1 192 Kč
Hlavice Hlavice Tree 5 × 1 988 Kč
1-Wire rozhraní 1-Wire Extension 3 991 Kč
Venkovní sonda 1-Wire teplotní čip v pouzdře 324 Kč
Celkem za komponenty   31 364 Kč
+ 21 % DPH   37 950 Kč

Funkce vyžadující další komponenty:Funkce:
✔ Individuální teplota v každé místnosti.
✔ Ovládání a kontrola pomocí aplikace (zdarma) odkudkoli na světě.
✔ Ekvitermní regulace
✔ Automatická diagnostika a monitoring celé soustavy.
✔ Upozornění na nestandardní chování soustavy a jiné potíže.
✔ Režim ochrana budovy při dlouhodobé nepřítomnosti.
✔ Řízení a spolupráce s FVE, stinicí technikou a energetickým managementem budovy.
✔ Prediktivní logika a fuzzy logika v místnostech (pokud chcete mít například přesně v 8:00 v koupelně 23 °C, můžete se naprosto spolehnout).
✔ Monitoring spotřeby energií (podmíněné informacemi o zdroji TUV).
✔ Časovače.
✔ Vypnutí při požáru.
✔ Univerzální vstupy a výstupy.
✔ Neomezený počet funkcí a propojení, volně programovatelné.

💚 Loxone je systém automatizace budov a domácností umožňuje tedy řízení prakticky všeho od klimatizace po robotický vysavač. Vše je sjednoceno do jedné bezplatné aplikace a pod jeden systém.
💚 Možné sledování okenních a dveřních kontaktů.
💚 Možné řízení na základě přítomnosti osob v místnosti.

Nevýhody:
❌ Vyžaduje profesionální instalaci.

O chytrém řešení

Loxone ovládá otopnou soustavu ve všech úrovních: Tepelný zdroj, směšovací ventil, zónová a oběhová čerpadla, ekvitermní regulace i zónová regulace jednotlivých místností. Vše je potom sjednoceno do jedné bezplatné aplikace a pod jeden systém, který může mít na starosti veškerou technologii ve vaší budově. Vzniká tak synergie topení, chlazení, FVE, energetického managementu a stínění

Loxone je připravený ovládat třeba osvětlení, saunu, nebo robotický vysavač. Loxone Miniserver se dnes stává mozkem stále více domácností a budov. Jde totiž o úžasný životní komfort, kontrolu energií, zábavu atd. Doporučujeme se přijít podívat na osobní nebo online prohlídku vzorové domácnosti.

Mnohé možnosti použití Miniserveru

Co si vzít z těchto tří řešení?

Pokusíme se vám nyní nestranně poradit, jak si vybrat. Nejvíce záleží na vašem využití. Pokud hledáte řešení pouze pro vytápění a chtěli byste obyčejné manuální hlavice, je nejlepší nechat soustavu co nejjednodušší a vyhnout se chytrým systémům.
Pokud uvažujete nad efektivnějším a propojenějším systémem, pak je na trhu obrovská škála firem, která vám nabídne podobná řešení. Velmi často z nich vychází Loxone v poměru cena výkon jako jedno z nejlevnějších. Co je ale zásadní, jde o univerzální systém, který můžete rovnou využít pro ovládání dalších technologií. To je vůbec nejvýhodnější situace, jelikož mnoho komponent plní více funkcí a není třeba je pořizovat samostatně. Jedno tlačítko ovládá stínění, osvětlení i audio a zároveň měří teplotu a vlhkost v místnosti. Loxone pro topení může využívat meteostanici, senzory přítomnosti, dveřní a okenní kontakty a další (které také slouží pro osvětlení a zabezpečení). Pokud chcete řešení celé otopné soustavy doporučujeme nechat si udělat nabídku od jiné firmy a také od Loxone Partnera. Můžete se tak přesvědčit o našich slovech. Pojďme nyní společně probrat vaše konkrétní zájmy a potřeby pro váš projekt.

Zaujal vás chytrý systém?

Ikona elektrikáře – spolupráce s Loxone

Chcete dělat elektroinstalaci chytře?
Přijďte se podívat na webinář o systému Loxone. Už stovky elektrikářů v Česku s námi navázali spolupráci. Poptávka po inteligentních domácnostech stále stoupá a my vám velmi rádi nabídneme spolupráci, ze které těží obě strany.

Ikona lopaty – vlastní projekt

Konzultace vašeho řešení
Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Chci být informován o novinkách