Opravdu chci chytré stínění? Jak funguje?


4 února, 2022 in Know How

Slovo chytré se dnes objevuje ve spojení prakticky se vším, co je na elektřinu. Předpokládáme, že když je něco smart, automaticky to bude nabízet nějakou konektivitu a nadstandardní možnosti. Bohužel mnohdy je opak pravdou. Pojďme jednou provždy rozseknout téma chytrých žaluzií!

Jak často čtu v komentářích pod našimi facebookovými příspěvky: „Opravdu chytrá domácnost je taková, o které ani nevíte“. Je tím myšleno, že není nutné se o takový systém starat a ničím vás neobtěžuje. S tím musím jedině souhlasit.

Mnoho takzvaně smart systémů nabízí jednu či dvě složitější funkce a nazývají se chytrými. Například chytré žaluzie. Ve skutečnosti to znamená, že jimi můžete hýbat v aplikaci. K čemu vám to ale je, když žaluzie „nepřemýšlí“ a nejednají samostatně? Kde je potom ta inteligence?

Obstojí Loxone?

Ano, my náš systém také nazýváme inteligentním. V případě stínění Loxone hlídá teplotu v místnosti. Pokud by hrozilo, že místnost překročí nastavenou teplotu, žaluzie sjedou a budou se naklápět podle úhlu dopadu slunečních paprsků. Žaluzie také automaticky řeší ochranu proti přimrznutí, silnému větru a otevření únikových cest při vloupání (spuštění alarmu). Je možné ovládat jakýkoli druh stínicí techniky z aplikace, pomocí tlačítka, nebo ji nechat běžet automaticky. Jestli Loxone obstojí, nechám na vás, níže probereme funkce stínění od Loxone do hloubky.

Tlačítko
Tlačítko – v každé místnosti stačí jedno, bez ohledu na počet žaluzií. To samé tlačítko ovládá v místnosti i všechna světla, hudbu a zároveň hlídá vlhkost a teplotu.

Tlačítko
Tlačítko – v každé místnosti stačí jedno, bez ohledu na počet žaluzií. To samé tlačítko ovládá v místnosti i všechna světla, hudbu a zároveň hlídá vlhkost a teplotu.

Automatické žaluzie v App

Přehled a ovládání v App
V naší aplikaci lze ovládat stínění jednotlivě, ve skupinách i centrálně odkudkoli na světě. Jednotlivé žaluzie je možné libovolně nastavit a nechat v dané poloze, nebo přepnout do automatiky.

Nastavení různých teplot v App

Ochrana před horkem
Když se překročí nastavená teplota v místnosti pro stínění a splní se všechny ostatní podmínky (viz odstavec Detailně), odešle se povel pro zastínění. Teploty je možné nastavit dvě, pro režim vytápění a pro režim chlazení (to v zimě pomáhá vytápění, v létě naopak zasahuje dřív).

Ochrana před větrem
Meteostanice na střeše hlídá rychlost větru. Jakmile se nastavená rychlost překročí, stínicí technika vyjíždí do bezpečnostní polohy (žaluzie nahoru, rolety dolů atd). Je to jistější a rychlejší než pojištění.

Ochrana před mrazem
V zimě zase stínicí technice hrozí přimrznutí. Pokud by se potom automaticky pohla, hrozí nenávratné poškození. To nepotěší ničí peněženku. Když v zimě prší a pak začne například v noci mrznout, stínicí technika se zablokuje, dokud led neroztaje (možné odblokovat v aplikaci).

Řízení stínicí techniky

Ovládání stínění pomocí systému Loxone je neomezeně škálovatelné, zvládne rodinný domek i hotelový komplex. Více najdete na stránce další funkce a informace o stínění.

Při volbě systému Loxone nezískáváte jednoúčelové řešení, v neomezeném množství je s ním možné ovládat MaR systémy, osvětlení, energetický management i různé jednotlivé komponenty. Vše opět sjednotíte do jedné aplikace, jedno tlačítko a pod jeden systém, který vaši budovu/domácnost řídí automaticky. Je to jako pořídit si geniálního správce, až na to, že mu nemusíte platit ani korunu (žádné licence a další poplatky).

Různé možnosti Loxone App

Ptejte se zdarma

Napište nám o vašem budoucím projektu, ať už jde o stavbu nebo rekonstrukci. Pojďme společně probrat, jak by takové řešení vypadalo při použití chytré automatizace, co by vám přineslo i jaké nevýhody má.

Detailně – možnosti nastavení

Loxone umožňuje ovládat žaluzie prakticky jakoukoli logikou a tím pádem splnit prakticky jakékoli požadavky zákazníka. Funkční blok automatické žaluzie obsahuje logiku pro přesný výpočet polohy slunce. Na základě orientace okna, velikosti špalet (a různých překážek), zeměpisné polohy a výšky slunce v roce se potom počítá ideální perioda stínění a naklopení lamel žaluzie. Perioda stínění níže na obrázku je čas, kdy slunce svítí do konkrétního okna.

Parametry pro nastavení automatických žaluzií

D: Směrová orientace stínicí techniky (0 = Sever, 90 = Východ…).
DT: Směrová tolerance pro vstup slunce do úhlu stínicího zařízení. Zvažte vliv římsy domu, špalety, či dalších překážek.
DTe: Směrová tolerance pro výstup slunce z úhlu stínícího zařízení, tedy stejný princip jako parametr DT.

Po zadání dalších potřebných parametrů si Loxone už dopočítá orientaci slunce. Zde je ideální použít naši Meteostanici. Aby Loxone nestínil jen na základě skutečné polohy slunce i když bude zataženo. Více o bloku automatické žaluzie.

Příklad programování

Tlačítko Loxone Touch je připojeno k bloku automatické žaluzie pomocí vstupu T5, slouží pro manuální ovládání (viz obrázek). Automatické stínění je aktivováno prostřednictvím vstupu AS. Za tímto účelem se používá stínící výstup (Qs) bloku inteligentní regulace pokojové teploty (chytrý termostat), ten aktivujte stínění, pokud se místnost přehřívá. Na výstupy Q se potom připojují relátka a aktory pro jízdu stínění nahoru a dolů.

Blokové programování v Loxone config

Po nastavení správných parametrů je vše připraveno k použití, řádově otázka několika minut. Za těchto několik minut bylo naprogramováno:

  • Automatické řízení na základě polohy slunce
  • Automatické řízení na základě teploty v místnosti
  • Plná kontrola z aplikace (včetně vizualizace)
  • Možnost v aplikaci žaluzie zamknout
  • Manuální ovládání pomocí tlačítka (nahoru, dolu, kompletní jízda v obou směrech)

Veškerou řídicí logiku pro automatizaci obsahují právě funkční bloky. Díky těmto připraveným funkcím a dalším nástrojům našeho softwaru je možné naprogramovat rodinný dům s desítkami funkcí za odpoledne.

Přihlaste se na náš webinář, kde se dozvíte více.

99 % účastníků náš webinář ocenilo!

Nejenže se seznámíte s technologiemi, ale zažijete i prohlídku našeho showroomu a reálnou ukázku systému v nasazení. Nečeká vás 5 hodin PowerPointu, ale programování naživo se všemi vašimi otázkami. Dozvíte se o různých trzích, trendech a pár úspěšných příbězích skutečných společností.

Chci být informován o novinkách