Jak zajistit inteligentní ovládání pro běžné klimatizace?

Daniel Gahleitner
6 září, 2023 in Know How

Inteligentní ovládání klimatizace neznamená rozvrh na lednici, který ukazuje, kdy, kde a jakou teplotu nastavit. Chytré chlazení se stará samo o sebe tak, abyste nemuseli nic řešit. Přijdete po celém dni domů a tam už je teplota, v níž se cítíte nejlépe. Přitom klimatizace běžela jen na chvíli před tím, než jste přišli. S prvkem AC Control Air máte vždy komfortní interiér a spotřebováváte o 30 % méně energie – jak je to možné?

Díky chlazení si i v parných dnech můžeme užívat pohodlí domova. Jen štelování klimatizace může být někdy zdlouhavé a otravné. Přitom existuje způsob, jak mít doma stále ideální teplotu i bez mačkání ovladačů a nepříjemných výkyvů.

Skutečně chytrá klimatizace je automatizovaná a propojená s dalšími technologiemi, které v domácnosti vytvoří sladěný systém. Příklad? Třeba spolupráce klimatizace se stíněním. Elektrické žaluzie také dokáží regulovat teplotu. Zastíněná okna klimatizaci s ochlazením pomohou. Automatizovaná domácnost sama rozhodne, jak nejefektivněji využít všech dostupných technologií pro dosažení určité teploty. A to i pro každou místnost zvlášť.

Žena relaxující na gauči
Tip

Extra tip:
Není potřeba si připlácet za speciální klimatizační jednotky nebo doplňkové moduly. Drtivou většinu běžných klimatizací lze jednoduše integrovat do univerzálního systému Loxone (Gree, Toshiba, Fujitsu, Daikin, Mitsubishi – kompatibilitu si ověříte zde). Díky propojení technologií přitom za podobnou cenu získáte spoustu možností navíc.

Funkcí chytré klimatizace je mnohem více. Řídí se sice přednastavenými režimy, ale zároveň předpovídá a reaguje na aktuální podmínky. Díky své logice zná momentální potřeby chlazení. Učí se, jak dlouho a za jakých podmínek ochlazení trvá, aby docílila vaší ideální v teploty přesně tehdy, kdy potřebujete. Režimy můžete mimořádně měnit, třeba při odjezdu na dovolenou.

Obrovskou výhodou je vzdálený přístup. Klimatizaci můžete intuitivně ovládat z mobilní aplikace a naplno využít všech funkcí. Máte přehled o teplotách a nastavení v každé místnosti, můžete nahlédnout do statistik. A pokud se v systému vyskytne nějaký problém, okamžitě odešle upozornění.

Funkce se dají ještě rozšířit při využití kontaktů na oknech a dveřích. V takovém případě se klimatizace automaticky vypne, když otevřete okna. Protože klimatizace a otevřená okna, to prostě nejde dohromady. Možností je zkrátka mnohem více, než nabízí klasické wifi ovládání klimatizace.

iPhone
iPhone

Jak ovládat klimatizaci? Bez starostí

Zapomeňte na obcházení domu a složité ovládání. Na zdech nemusíte mít žádné krabičky s kolečky a řadu ovladačů. Na některých ovladačích navíc musíte stupně vymačkávat vždycky znovu. Navíc je potřeba výměna baterií, které musíte mít v zásobě… Nebo je tu Loxone: V aplikaci si jednoduše nastavíte rozvrh, podle kterého se bude teplota udržovat. Pak klimatizace (i stínění, vytápění a další) funguje nezávisle na vás. Máte doma vždy perfektní teplotu.

Čím více ovladačů, tím více starostí. Loxone ubere ovladače a starosti převezme. Narozdíl od vás má čas na řízení chlazení kdykoli. Automatická klimatizace od složitého ovládání osvobodí, zároveň můžete díky aplikaci kdykoli převzít kontrolu a provádět změny. Navíc to není jen jednoúčelová aplikace na ovládání klimatizace přes wifi.

S uvedením prvku AC Control Air získají uživatelé Loxone nebývalý komfort s nulovým úsilím. V horkých letních dnech se to může ukázat jako nejlepší investice. Díky AC Control Air dosáhnete automatické optimální teploty a současně energeticky úsporného provozu klimatizační jednotky. Potenciál úspor energie máte až 30 % a zároveň bude provoz budovy ekologičtější. Další podrobnosti o AC Control Air naleznete zde.

AC Control Air

Řízení klimatizace s Loxone pro techniky, elektrikáře, instalatéry a specialisty

Co kdybychom vám řekli, že s Loxone zvládnete zapojit i naprogramovat inteligentní řízení klimatizace za chvilku? A nejen to, celý dům potom za pár hodin?

Pojďme si přestavit, co vlastně je potřeba programovat. Zjednodušená odpověď zní: Nic moc. Protože skutečnost je taková, že v Loxone jsou všechny konvenční chytré funkce už předpřipravené.

Pro Loxone Partnery je pak programování našeho systému spíše otázka naplánování projektu a úpravy dle individuálních požadavků zákazníků. Nechápejte nás špatně, systém Loxone není jednoduchý a omezený na pár základních funkcí (proto každý náš partner dostane svého kouče). Ale přidaná hodnota, kterou získáte veškerým tím ušetřeným časem s programováním a sofistikovanými funkcemi systému je obrovská.

Jak ovládat klimatizaci?

Základem je komunikace s klimatizací, ta je nejčastěji možná pomocí AC Control Air. Jedná se o kompaktní modul, který přebírá řízení klimatizace místo běžného dálkového ovládání.

Dále máme IR Control Air, který umí pracovat s infračervenými signály jako dálkové ovládání klimatizace. Dále je tu Modbus, RS 232, RS 485 a síťové příkazy. Vše zastřešuje naše centrální řídící jednotka v PLC stylu – Miniserver. Klimatizaci řídíme většinou plně automaticky, ale možné je také ovládání klimatizace přes mobil, a to odkudkoli na světě… Z pláže na Bahamách i z vlastní postele.

Odborník u notebooku

Poté přichází na řadu programování. Pro automatické ovládání klimatizace v místnosti slouží tzv. blok IRC (Inteligentní regulace pokojové teploty). Ten se stará o udržování teploty v místnosti pomocí všech dostupných zdrojů dle jejich priorit (až 3 zdroje topení, až 2 zdroje chlazení a automatické stínění). IRC se neustále učí, jak dlouho trvá místnost ohřát, nachladit. Přepíná mezi módy úspory a komfortu na základě přítomnosti člověka v místnosti a kalendáře a odesílá požadavky pro centrální zdroje topení/chlazení (pokud existují). Cílem IRC je vždy správná teplota v pravý čas. Odpadá tak jakákoli potřeba řídit klimatizaci manuálně.

Uživatelské funkce jsou naším třetím bodem. V IRC je možné nastavit různé uživatelské režimy, které mají individuální rozvrh teplot. Například režim svátek se aktivuje podle svátků českého kalendáře a dle nastavení udržuje teplotu. V pracovní dny si zase nastavíte režim jiný. IRC spolu s ovládáním centrálního zdroje tepla nemají problém se zónovou regulací. Řízením otopných soustav s akumulační nádrží atd.

Zařízení těchto funkcí pro Loxone Partnera není otázka několika desítek hodin rutinního programování. Díky tomu zvládnete mnohem více a nemusíte se omezovat jen na klimatizaci. Partneři často dělají celou inteligentní elektroinstalaci, od topení a chlazení až po multiroom audio, zabezpečení, nebo třeba závlahu. Loxone si na sebe bere veškeré řízení a vy si tak můžete krásně rozšířit pole působnosti. Inteligentní elektroinstalace již není záležitostí pouze budov a domů za desítky milionů korun.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách