Elektrické podlahové vytápění a automatizace fungují skvěle dohromady


28 června, 2021 in Know How
Elektrické podlahové vytápění láká svou rychlou a jednoduchou instalací, provozní flexibilitou, navíc ho lze pořídit poměrně levně. Co jeho ovládání? Známe klasické termostaty na stěnách, vytápění také může řídit samo sebe – automaticky. Podívejte se, z jakých řešení a ovládání můžete vybírat.

Elektrické podlahové topení se u nás začíná těšit stále větší oblibě. Dává to smysl. Člověk nepotřebuje pořizovat tepelné čerpadlo ani plynový či elektrický kotel. Stačí se – jednoduše řečeno – připojit k elektřině a topit. Tuto jednoduchost podporuje i rychlá montáž, kterou hravě zvládne váš elektrikář nebo topenář. A kromě chytrého termostatu pro podlahové vytápění existuje i další varianta ovládání. 

Jaká je cena elektrického podlahového topení?

Lákavá je i pořizovací cena. Samozřejmě záleží na velikosti domu a typu „podlahovky“. Pořízení plynového topení je i dvojnásobně dražší, ještě více zaplatíte za tepelné čerpadlo. Za vyšší pořizovací náklady mohou jak ceny jednotlivých komponent, tak složitější instalace a další práce kolem. Elektrické podlahové topení je proti tomu výrazně levnější variantou.

Kdy se vyplatí elektrické podlahové vytápění?

A co provozní náklady? Elektrické podlahové vytápění je velmi flexibilní – individuálně dodává přesné množství tepla do místností, což průběžné náklady snižuje. Díky sálání tepla z podlahy a skvělému rozložení teplot je možné snížit teplotu vzduchu, aniž by to obyvatel domu pocítil. Snížení byť jen o jeden stupeň znamená úsporu v jednotkách procent.

Elektrické topení v podlaze je maximálně efektivní. Předává teplo přímo do podlahy a nedochází ke ztrátám při ohřevu vody jako u teplovodní soustavy. A náklady na údržbu a servis se v tomto případě prakticky rovnají nule. Obecně se doporučuje instalovat elektrickou podlahovku do lépe zateplených budov, kde se výhodnost jistě projeví.

Instalace topných kabelů

Jaký typ zvolit?

Přiblížili jsme si vlastnosti podlahového vytápění na elektřinu. Na trhu je více variant, každá vyniká v něčem jiném. Soustavu lze nainstalovat přímo pod podlahovou krytinu, ať už jde o dlaždice, plovoucí podlahu nebo linoleum. Je to velice snadné a rychlé. Další možnost je zapuštění do betonu, kde má topení větší možnost akumulace.

Jedna

Topné kabely

Jedná se o levnější variantu, která je zároveň velmi flexibilní – nevadí nepravidelné tvary místností. Hodí se pod keramickou dlažbu nebo do betonu pod plovoucí podlahy, lina nebo koberce. Naopak nevýhodou je složitější montáž než u ostatních typů.

Dva

Topné rohože

Jsou to vlastně topné kabely, ale rovnoměrně přichycené na tkanině. Ideální je montáž v pravidelných prostorách, a to především pod keramickou dlažbu, ale i lino nebo plovoucí podlahu. Instalace je velmi jednoduchá, pořizovací cena o něco vyšší.

Tři

Topné fólie

Tento typ je vhodný především pod plovoucí podlahu (dřevěnou i laminátovou). Vyhovují mu prostory s pravidelnými tvary, naopak mu nesvědčí vlhká místa. Asi největší výhodou fólií je jejich konstrukční výška, která je ze všech variant nejnižší. Jde o skutečně tenké řešení. Snadné instalaci ještě přidává, že není v tomto případě potřeba vytápění zapouštět do samonivelační hmoty.

Jak na ovládání elektrické podlahovky?

Ještě jednu obrovskou výhodu elektrického podlahového topení jsme nezmínili. Je to výborná regulovatelnost. Při dnešních možnostech již klasické termostaty ovládání tak trochu limitují. Podlahovka na elektřinu skvěle nahrává zónové regulaci a individuálnímu nastavení teploty. To ale znamená termostat pro elektrické podlahové topení v každé místnosti a ruční ladění.

Jde to i jinak. S automatizací vytápění od Loxone založené na Miniserveru. Nemusíte obíhat krabičky na stěnách po celém domě. Veškerý přehled o topení máte kdykoli a kdekoli po ruce v bezplatné mobilní aplikaci. Pro každou místnost si přednastavíte režim vytápění, tedy na kolik stupňů a kdy topit. Inteligentní vytápění se pak již samo stará o váš komfort. V běžný pracovní den jsou místnosti v domě většinou prázdné. Inteligentní podlahové vytápění v nich sníží teplotu a začne s topením opět tehdy, aby po vašem příchodu byla v domě preferovaná teplota.

Aplikace

Díky teplotním senzorům se technologie vždy včas sama zastaví a předejde tak zbytečné spotřebě elektřiny, tím pádem výdajům navíc. Vždy se můžete podívat na aktuální teploty po domě, individuálně je ovládat a sledovat průběžnou spotřebu. Půjdete třeba mimořádně brzy z práce, takže budete chtít vytopit dům dříve? Stačí pár kliknutí v aplikaci ještě z pracoviště. Ale platí, že automatizace vytápění sníží nutnost ovládání na úplné minimum. Tohle všechno navíc dobře pasuje i do konceptu nízkoenergetických a pasivních domů.

Zónová regulace
Ceny běžných termostatů se dnes pohybují zhruba od 500 do 8 000 korun. Těm levnějším často chybí styl a jsou nepohodlné na ovládání. Možné je pořídit i chytrý termostat k podlahovému topení. WiFi termostaty lze ovládat také z mobilu a externě, k čemuž využívají cloud. Toto řešení není úplně šetrné k datům. Nikdo nechce, aby jeho informace někdo zneužil a zjistil podle nich například, jestli je někdo doma. Systém inteligentní automatizace Loxone na to myslí. Proto data neputují do žádného cloudu. Zůstávají pouze obyvatelům.

U termostatů je omezující také jejich prahová regulace teploty. Reagují až při dosažení určité teploty, tím pádem mohou začít vytápět brzy, nebo naopak pozdě. Pravou jednoduchost přináší chytré vytápění, které lze zároveň spojit s klimatizací, ventilací či stíněním. Technologie pak spolu perfektně spolupracují a udržují domácí teplotu maximálně efektivně.

Nové normy – Ideální kombinace elektrického vytápění a FVE

Od 1. 1. 2020 musí podle platné legislativy všechny novostavby splňovat standard nZEB (budova s téměř nulovou energií). Přestože je spotřeba energie elektrického topení nízká, kvůli vysokému koeficientu vychází z hodnocení energetické náročnosti jako neekologické. To však neznamená, že s elektrickým podlahovým vytápěním nelze splnit kritéria nZEB. Je však potřeba ho zkombinovat s šetrnějším, obnovitelným zdrojem energie. Skvělým řešením je například umístění střešní fotovoltaiky, na kterou dnes lze získat státní dotaci. A co víc, výhody elektrické podlahovky se v souhře s FVE s bateriovým úložištěm ještě zvýrazní.

Konzultace

Zaujalo vás to?


Získejte více informací o automatickém ovládání vytápění s Loxone. Využijte bezplatnou a nezávaznou konzultaci svého projektu a zjistěte možnosti inteligentního domu, komerční nemovitosti nebo speciálního projektu.

Chci být informován o novinkách