Domy Veselá: Chytré venkovské bydlení

Daniel Gahleitner
12 prosince, 2022 in Reference

Ve Veselé u Rokycan brzy vyroste 29 rodinných domů, jejichž hlavní předností bude nízkonákladovost bydlení. Projekt Domy Veselá nabízí komfortní život v klidné lokalitě s důrazem na vysokou energetickou úspornost. Tu ještě více posílí technologie Loxone, kterou investor zvolil jako nezbytnou součást vybavení domů.

Projekt v souladu s okolím

O tento projekt se postaralo studio MP Architects, které vytvořilo návrh splňující nadstandardní požadavky na bydlení. Zároveň však respektuje zasazení domů do okolní přírody. Výsledkem tak je moderní venkovský design pasující svým minimalismem do malé obce.

Domy v dispozicích 4+1 a 4+kk jsou navrženy jako dvoupodlažní. Jejich budoucí obyvatelé se mohou těšit na prosvětlený interiér s minimem chodeb a velkými místnostmi. Součástí návrhu jsou i velká francouzská okna v přízemí.

Fakta

Lokalita: Veselá u Rokycan (Plzeňský kraj)


Loxone Partner a realizátor: izo-home


Investor: Domy Veselá s.r.o.


Realizace: 2023–2024


Projekt: MP Architects


Web: bydleni-vesela.cz

Moderní technologie pro nižší náklady

Výstavba bude provedena pomocí inovativní technologie IZODOM, která eliminuje tepelné mosty konstrukcí rodinných domů, a tím minimalizuje únik tepla. Střechy jsou svým sklonem připraveny na instalaci fotovoltaiky a je zde i možnost zabudovat tepelné čerpadlo, které sníží náklady na provoz obydlí ještě více.

O řízení řady technologií se postará Loxone. S tímto systémem chytré automatizace jsou úspory dosažitelným cílem a ne jen lákavou frází. Pro obyvatele se Loxone zároveň stane parťákem, který jim usnadní každodenní ovládání a zajistí jejich bezpečí.

Jaké funkce tedy Domy Veselá získají?

Vytápění pod palcem

V pokojích budou vedle konvenčních vypínačů i tlačítka Touch Tree. Kromě ovládání osvětlení v sobě ukrývají čidlo teploty a vlhkosti. Dům tak zná potřebné údaje, aby mohl automaticky regulovat teplotu spínaných panelů či elektrického podlahového topení – a to v každé místnosti zvlášť, podle požadavků majitele na ideální teplotu.

Teplota se nastavuje přesně, na čas, bez točení hlavicemi. A to i v naváznosti na navolený týdenní program nebo vlastní kalendář. Po otevření okna se topení utlumí, aby se neplýtvalo. Uživatel může v mobilní aplikaci Loxone sledovat statistiky a centrálně vytápění spravovat, a to odkudkoli.

Chytré stínění

Kromě ovládání na tlačítkách se stínění domu bude umět řídit automaticky na základě polohy slunce a teploty. Díky jednomu řídicímu systému žaluzie spolupracují s vytápěním a například v zimě nebrání slunci, aby pomohlo vyhřát interiér. Večer se žaluzie automaticky zavřou a zajistí perfektní soukromí.

Stínění

Nezůstane rozsvíceno

Loxone bude ovládat i osvětlení. Obyvatelé si mohou vybrat mezi klasickým spínaným nebo stmívatelným světlem. V aplikaci se dozví, kde v domě se svítí, a zhasnou. Pravděpodobně nejužitečnější však bude odchodové tlačítko u hlavních dveří. Stačí trojklik a je jisté, že se zhasnulo v celém domě. Odchodové tlačítko mimochodem zajistí uvedení celého domu do režimu nepřítomnosti, čemuž se přizpůsobí i vytápění.

Při odjezdu na dovolenou lze využít simulace přítomnosti. Svítidla se jednou za čas nahodile a na chvíli rozsvítí, aby odradila zloděje.

Odchodové tlačítko

Podpoří zabezpečení

Kromě zmíněné simulace přítomnosti posílí bezpečí obyvatel i instalované okenní kontakty. Jakmile se přes okno někdo pokusí vniknout dovnitř, kontakty to poznají a upozorní obyvatele. Tlačítka Touch s čidly také reagují, pokud se v místnosti náhle razantně zvedne vnitřní teplota, čímž identifikují požár.

Je to všechno?

Rozhodně není. Domy Veselá dostanou tyto běžné funkce inteligentní domácnosti, přesto je systém otevřený požadavkům obyvatel a dalšímu chytrému rozšíření. A to například o funkce přístupu, audia či řízení rekuperace.

Vizualizace domu s Loxone

Loxone je ucelený systém řízení domů, jehož ovládání je intuitivní a uživatelsky velmi přívětivé. Zástupci Loxone jsou velmi vstřícní a ochotní systém maximálně přizpůsobit požadavkům klienta. Také se nám zamlouvá možnost stát se Loxone Partnerem a naučit se, jak tento systém profesionálně instalovat a programovat.

Tomáš Kupka

jednatel společnosti / CEO, izo-home

Poznejte plány:

Pohled na lokalitu
Detail domu
Návrh interiéru
Ulice
Řada domů
Řada domů

(c) Vizualizace: Domy Veselá

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách