Senzor CO2: nutnost pro zdravý vzduch

Daniel Gahleitner
22 srpna, 2023 in Know How

K čemu slouží měření CO2 v místnosti? Kvalita vzduchu, který dýcháme, má značný vliv na naši pohodu a výkon. Kritický je obsah CO2 v místnosti, teplota a vlhkost. Pokud tyto hodnoty nejsou v normálu, obíráme se o komfort a v extrémních případech i o naše zdraví. Podívejme se proto blíže na detektor CO2.

Senzory pro měření CO2 v místnosti

Loxone Komfortní senzor Tree poskytuje měření teploty, vlhkosti a také spolehlivé měření oxidu uhličitého v místnosti. Stručně řečeno, lze měřit kvalitu vzduchu.  Na základě těchto hodnot můžete jednoduše zajistit perfektní klima v každé místnosti. Nezáleží na tom, zda jde o dům, kancelář, školu atd. 

*Senzor CO2 je součástí pouze varianty Tree.

Komfortní senzor Tree od Loxone, zde v bílé i černé variantě

Proč je měření CO2 tak důležité? 

CO2 neboli oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez zápachu. Je také přirozenou a důležitou součástí vzduchu, který dýcháme. Avšak ve vyšších koncentracích má CO2 negativní účinky na naše zdraví. Příznaky zvýšené koncentrace CO2, jako jsou bolesti hlavy, malátnost a špatné soustředění, se mohou objevit již od 1000 ppm (1 %) koncentrace CO2 v místnosti. Zejména v moderních dobře izolovaných budovách je to poměrně časté.

Měření CO2 v konferenční místnosti

© Motorwerk Berlin 

Měření CO2 doma, v kanceláři, … 

Lidé přirozeně vydechují značné množství CO2. V průměru 40 mililitrů na litr vzduchu. I jedna osoba může rychle zvýšit koncentraci CO2 v místnosti na hodnotu, která pro nás už není optimální.

Měření CO2 ve školách, kancelářích a konferenčních místnostech je kritické. V místech, kde se mnoho lidí schází na relativně malém prostoru, senzory CO2 často indikují až příliš vysoké hodnoty. Hrozí tak nepříjemné klima, které se může stát i nebezpečným. 

Měření CO2 v bytě nebo rodinném domě se v dnešní době stává mnohem důležitější než kdy předtím. Stále častěji je možné naměřit příliš vysoké hodnoty CO2 i doma. Pláště moderních budov jsou nyní tak nepropustné, že téměř nedochází k přirozené výměně vzduchu. A všechen oxid uhličitý se tak shromažďuje uvnitř budovy. 

Jak může detektor CO2 pomoci? 

Díky použití Komfortního senzoru Tree můžete kdykoli měřit kvalitu vnitřního vzduchu. Využívá k tomu čidlo CO2 a čidlo vlhkosti.

Norma DIN EN 13779: 2007-09 (DIN 2007-09) pomáhá se správnou klasifikací tohoto měření CO2 v místnosti:
1 000 ppm = 1% koncentrace CO2 ve vzduchu 

 
CO2 Měření ≤ 800 ppm Vysoká kvalita vzduchu
CO2 Měření > 800-1.000 ppm Průměrná kvalita vzduchu
CO2 Měření > 1.000-1.400 ppm Nízká kvalita vzduchu
CO Měření > 1.400 ppm Velmi nízká kvalita vzduchu

 

Mimochodem, s vydýchaným vzduchem se zvyšuje virová zátěž v místnosti a zvyšuje se riziko infekce. Senzory CO2 tak mohou aktivně přispívat k ochraně před infekcí.

Senzor CO2 hladce zapadne do vašeho domova 

Komfortní senzor Tree spolehlivě informuje o zvýšených hodnotách CO2. To je možné prostřednictvím notifikace na smartphonu, e-mailu, oznámení z audiosystému nebo dokonce pomocí inteligentního osvětlení. Aktuální hodnoty můžete kdykoli sledovat prostřednictvím aplikace. 

Kromě měření CO2 v domácnosti nebo v komerčních objektech, dokáže instalace Loxone aktivně přijímat opatření ke zlepšení vzduchu v místnosti. Například automatickým otevíráním oken nebo regulací vzduchotechniky.

Čidlo CO2 schované v nenápadné krabičce na zdi

Ideální umístění senzoru CO2 

Pro optimální měření koncentrace CO2 doporučujeme instalovat senzory CO2 přibližně do výšky hlavy. To však závisí na konkrétním použití místnosti. Při měření např. v ložnici je umístění ideální přibližně ve výšce člověka ležícího na posteli. Kromě toho by se měl vzduch v místě instalace co nejvíce blížit skutečné kvalitě vzduchu ve zbytku místnosti. Proto byste se měli vyhnout instalaci přímo vedle dveří, oken a potrubí přívodu vzduchu.

Zprovoznění Komfortního senzoru 

Uvedení našeho Komfortního senzoru do provozu je pro zkušené elektrikáře snadné díky technologii Tree a jednoduchým PUSH IN svorkám. Ve videu vám ukážeme, jak je to snadné! 

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách