Elektrikáři a topenáři: Jak můžete využít chytrou zónovou regulaci?


8 října, 2021 in Pro partnery

O chytrém vytápění jste jistě už mnohokrát slyšeli. Často jde o drahý termostat, řešený přes cloud, který můžete ovládat z aplikace a tím to končí. Pro nás chytré vytápění znamená zónovou regulaci, ovládání kompletně celého systému měření a regulace (MaR) a synergii mezi jednotlivými technologiemi v budovách. Vše je sjednoceno v jedné aplikaci a pod jednou řídící jednotkou.

Jak to vypadá v praxi?

Naše řídící jednotka Miniserver se naučí, jak dlouho trvá natopit danou místnost i jak pracuje daný zdroj tepla. Na základě toho spouští každou technologii (ohřev, regulace…) tak, aby byla místnost vytopená v pravý čas. Samozřejmostí je i detekce otevřených oken / dveří, ekvitermní a zónová regulace apod. Nemluvě o tom, že je možné přidat i sekundární zdroje tepla, se kterými systém počítá. Celé vytápění tak funguje naprosto optimálně. Není vteřina, kdy by se plýtvalo energií. To platí pro veškeré technologie, které integrujete do Loxone. Např. stínění se v režimu vytápění vůbec nespustí (jde pouze o režim, to ještě neznamená, že se topí), pokud místnost nepřetopí slunce. Stejně tak zbytečně nepoběží ventilace. Tyto malé akce se v průběhu času projeví na každé peněžence.

Můžete být bezkonkurenční

Celý systém Loxone naprogramujete a zprovozníte řádově během pár hodin. Velká část programu je připravená v tzv. blocích, které jen spojíte dohromady. Co naprogramujete, to se v aplikaci přetvoří v hotové uživatelské prostředí. Náš software spojuje plánování projektu, realizaci i diagnostiku do jednoduché logické práce pro každého šikovného topenáře či elektrikáře. Navíc veškerý software je zdarma.

Práce v Loxone Configu

Jakmile používáte Miniserver:

Můžete systém (téměř) neomezeně rozšiřovat. Kdykoli je možné přidat další technologie a jednotně je ovládat. Od audia a osvětlení až po řešení automatizace sila, či pivovaru. Každá technologie, kterou přidáte zvyšuje hodnotu systému. To hezky vysvětlíme na příkladu ovládání energie z FVE. Loxone spíná ohřev vody, vytápění atd. v době, kdy je pokryje výkon FVE. A vy už pak večer využíváte energii uloženou v podobě tepla.

Miniserver propojený s mnohými dalšími funkcemi

Miniserver nepotřebuje cloud, veškerá data jsou uložena přímo na SD kartě v Miniserveru zákazníka.
Takové řešení se může stát skvělým byznysovým nástrojem pro specialisty na topení i pro elektrikáře.

Další funkce, které optimalizují provoz budov:

  • Uživatelské režimy např. režim svátek, pro který můžete nastavit komfortní teploty jinak (uživatelské režimy mohou být spínané dle kalendáře, přítomnostních senzorů, ručně, nebo vlastní logikou v programu).
  • Ovládání z aplikace, kdy si například na dálku spustíte vytápění, když se vracíte ze zimní dovolené, plus vždy máte veškeré info o vašem systému na dosah ruky.
  • Možnost kdykoliv zasáhnout v aplikaci je jednoduché kdykoli nastavení změnit, i třeba jen na chvíli přitopit (časovače, reset automatiky atd.).

Celý systém funguje automaticky a pro uživatele není vůbec nutné zasahovat. Pokud ale zákazník chce, vždy má plnou kontrolu. Pokud by zákazník požadoval nějaké změny po vás, můžete je jednoduše zvládnout i na dálku díky možnosti vzdáleného přístupu.

Nastavení různých teplot v App

Prakticky: Jak ten systém běhá?

Zónová regulace

Zde používáme tzv. Inteligentní regulaci pokojové teploty (IRC). Uživatel si v aplikaci jednoduše nastaví požadovanou teplotu a časy, kdy má být dané teploty dosaženo. V tomto časovém rozmezí je místnost v tzv. režimu Komfort. IRC měří teplotu a dle nastavení pošle požadavek na topení/chlazení. Pokud máme například radiátory a centrální zdroj tepla, který nemůžeme ovládat, otevřou se hlavice a rovnou se začíná topit (proporcionální regulace hlavic). Mimo komfortní režim je místnost v tzv. režimu Úspora, kde si nastavíme větší povolené odchylky pro úspornější vytápění / chlazení. Dále je tu režim Ochrany budovy, kdy se budova temperuje.

Komfortní režim je tedy nastavený v časovém rozmezí, ale pokud člověk v místnosti zůstane déle, díky přítomnostním senzorům se režim prodlouží a teplota se stále udržuje. Jednoduše řečeno: V místnosti je vždy taková teplota, jaká tam má být.

Časy natápění

IRC funguje perfektně pro řešení, kde chceme např. ovládat pouze hlavice či el. podlahovku. Pokud ale můžeme ovládat centrální zdroj tepla, okamžitě narůstá efektivita systému.

Inteligentní regulace pokojové teploty v aplikaci

Ovládání centrálního zdroje tepla

K tomu slouží tzv. blok Ovládání klimatu. Tato část programu vyhodnocuje požadavky z jednotlivých IRC a na základě průměrné venk. teploty za posledních 48 hodin a dalších kritérií spíná např. kotel. To je možné řešit přes relátka, Modbus, RS 232 a další extensiony. Ty nám umožňují ovládat různé druhy, TČ, vzduchotechniky a dalších technologií. Pokud nejsou požadavky na topení, zdroj tepla se nebude zbytečně nahřívat. Odchylky nastavené na jednotlivých IRC plus sledování aktuálního počasí, či uživatelské režimy hrají velkou roli v efektivitě systému.

Inteligentní Ovládání teploty

Je třetí velmi podstatný blok, který zvládne i ekvitermní regulaci. Dokáže vypočítat cílovou teplotu topné vody v např. v akumulační nádrži a náležitě s ní pracovat. Skvělé využití najde i v topných systémech se směšovacím ventilem. V kombinaci s jednotlivými IRC pak bravurně zvládá zónovou regulaci malých domků i kancelářských komplexů, kde je optimální chod MaR systému kritický. V této situaci IRC vydává požadavky, Ovládání klimatu je vyhodnotí a popř. dá zelenou pro ohřev a Int. ovládání teploty řídí zdroj tepla, viz Obrázek níže.

Úrovně ovládání topení a provázanost bloků:

Úrovně ovládání topení a provázanost bloků

Převálcujte konkurenci, náskok nad ní můžete získat hned!

Pokud byste měli zájem vyzkoušet si, jak se s naším systémem pracuje, můžete si stáhnout bezplatný software Loxone Config na této stránce. Bez zkoušky v praxi se ale často člověk příliš nedozví, klikněte na tlačítko více o spolupráci a prohlédněte si vaše možnosti jak si Loxone otestovat.

Pojďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívat produkty Loxone?

Rádi vám jako výrobci zdarma představíme možnosti inteligentní elektroinstalace i možnosti řešení konkrétních potřeb v rámci individuální konzultace. Připravíme i kalkulaci potřebných produktů. V případě zájmu vám také najdeme ideální realizační firmu.

Ikona elektrikáře

Chcete realizovat inteligentní elektroinstalace?

Využijte bohatý sortiment produktů včetně koncových prvků od jednoho výrobce. K dispozici budete mít unikátní software bez licencí, s nímž zvládnete špičkové funkce i bez znalosti programování. Váš úspěch podpoříme špičkovou individuální podporou.

Chci být informován o novinkách