O peníze nikdy nešlo. Chceme změnit svět.


10 března, 2020 in Zákulisí

Všechno začalo ve vlastních domech – přáním zjednodušit a zpříjemnit si bydlení. Dnes Thomas Moser a Martin Öller prostřednictvím Loxone vrací tisícům lidí jedinou věc, kterou nelze nahradit: čas na život.

Již 10 let tvoříte historii inteligentní automatizace. Jak k tomu došlo?
Tom: Oficiálně vše začalo před 10 lety, kdy jsme se rozhodli rozjet firmu. Neoficiálně jsme však začali už dávno předtím, když jsme se ve sklepě zabývali řešeními pro vlastní domovy. Tam vznikl základ toho, z čeho dnes mají radost desetitisíce lidí.

Martin: Přesně tak, v té době jsem stavěl dům. Jako zkušený technik jsem nutně potřeboval sběrnicový systém. To byl tehdy aktuální stav techniky. Brzy jsem si však uvědomil, že to vlastně kvalitu života příliš neřeší. Navzdory nejnovější technologii jsem měl dům, který byl stále ještě „hloupý“. Z tohoto vakua se zrodil Loxone.

A váš cíl?
Tom: Chtěli jsme změnit svět. Zní to sice hloupě, ale o peníze nikdy nešlo. Ekonomický úspěch je pro nás pouze potvrzením, že děláme správnou věc. Často jsme srovnáváni s některými novými trendy, ale nesprávně. Od samého začátku jsme chtěli víc, než jen udělat velký obchod s nápadem. Naším cílem je postupné zkvalitňování života – avšak trvale.

Když mluvíte svém o podnikání, působíte naprosto uvolněně. Bylo to tak vždy?
Martin: Spojují nás rozhodující základní hodnoty, zejména co se týče jednání se zákazníky a spolupracovníky. Ale začátek byl přesto tvrdý. Stále si pamatuji demoliční stav budovy, kde mělo vzniknout první sídlo naší firmy. Oprýskaná fasáda, netěsnící okna a vrzající podlahy. Jsem si docela jistý, že většina našich tehdejších uchazečů o zaměstnání se měla chuť otočit a jít pryč.

Tom: Rozjetí podnikání byla velká zkouška. Lze to popsat jako nepřetržitou vichřici s povodňovým ohrožením. Zpočátku nám i banka odmítla financování. Ale také tohle jsme zvládli. Tato doba je pro mne dodnes milníkem. I nadále vše zvládáme bez investorů a jiných servisů. Máme rádi pocit svobody určovat si, co budeme dělat. A právě tato svoboda je podle mého názoru součástí našeho receptu na úspěch.

Jsou i další okamžiky, na které rádi vzpomínáte?
Tom: Vánoce 2009. Když se v mé hrubé stavbě poprvé rozsvítila světla, díky „mozku“ našeho systému – Miniserveru.

Martin: A když se v červnu 2010 podařilo prodat první výrobek na trhu.

Tom:
Wow, začátek byl pořádně napínavý.

Martin:
Vždy jsme však byli obklopeni důvěrou: rodiny, přátel, úřadů…

Tom:
To ano, ale byli jsme často považováni za blázny a hazardéry. Nejednalo se totiž jen
o pokusy studentů, u kterých je jedno, jestli budou, nebo nebudou fungovat. Byli jsme již v jiné fázi života. Když jsme začali s Loxone, znamenalo to pro nás: Být, nebo nebýt.

Martin Öller

Thomas Moser

K tomu, abychom „byli“, je nutné mít, zejména v nejnáročnějších obdobích, odvahu k rozhodnutím…
Martin: Pokud by naše rozhodnutí byla průměrná, byly by průměrné i naše výrobky. Největším nepřítelem je a zůstane průměrnost. Existuje přísloví, které mne zformovalo: Za dosažené je nutné být vděčný, uspokojení je však hrozba. Věc má naději na úspěch, jen dokud jsme schopni činit nekonvenční rozhodnutí.

Jsou i vaši spolupracovníci tak zapálení pro věc?
Tom: Určitě, nadšení je součástí naší filozofie. I při rozhovorech s našimi potenciálními
zaměstnanci je to pro nás důležité. Jinak by to bylo, jako kdyby řezník zaměstnal vegetariána v přímém prodeji masných specialit.

Martine, ale od sběrnicového systému ve tvém domě už také uplynula nějaká doba.
Jak je na tom automatizace domů a budov dnes?

Martin: Včera i dnes platí totéž, toto téma je neustále intenzivně spojeno s technikou. Pro nás není důležité, co je trendy, ale co přináší komfort. Skutečně potřebujeme v lednici kameru?! A právě tímto se naše výrobky liší.

Tom:
Jde hlavně o to, aby technologie sloužily nám a ne, aby nás ovládaly. Jednoduché řešení ovládání, které ulehčuje život v domácnosti, kanceláři, hotelu… vlastně kdekoli, kde jsou technologie. To je Loxone.

Jak Loxone zlepšil život ve vašich vlastních domech? Ze kterých výhod těžíte nejvíce?
Martin: Podstatná výhoda: O spoustu věcí se prostě nemusím starat, to důležité funguje automaticky.

Tom: A to skvělé na tom: Nejnápadnější na všem je právě ta nenápadnost. Žádná změť techniky v popředí, žádný bezpočet tlačítek… Jen to nejnutnější.

Máte do budoucna nějaké přání?
Martin: Aby vize budovy, která ví sama, co má dělat, dobyla celý svět. A aby udělala šťastnými miliony lidí, protože jim každý den ubude spousta starostí.

Tom:
Stále dokola dostáváme otázku, jakým směrem by se nyní měla společnost Loxone ubírat. Mohu jen říct: Jsme na dlouhé cestě a kdykoli si svět začne myslet, že tudy již cesta nevede, pak nastal okamžik, kdy je nutné pokračovat v plné síle!

Brožura Inteligentní domov

Brožura ke stažení

V brožuře zjistíte zda je inteligentní elektroinstalace pro Vás vhodná. A pokud ano, tak také popis funkcí a možností Loxone.

mladý pár konzultuje projekt svého budoucího domu

Čas na váš projekt


Přemýšlíte o inteligentní elektroinstalaci a chcete mít jistotu, že bude odpovídat současným standardům? Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky nebo nás navštivte přímo v Loxone Showhome a udělejte si dokonalý obrázek o moderní elektroinstalaci.

Chci být informován o novinkách