Populární Café Háječek a jeho inteligentní provoz

David Nebor
2 srpna, 2023 in Reference

Co takhle si vychutnat voňavou kávu a lahodný brunch mezi vzrostlými stromy, s výhledem na historické hradby a soutok Vltavy a Malše? Českobudějovická rodinná kavárna v parku Háječek láká na krásné prostředí opraveného altánu. Majitel vyřešil potřeby moderního provozu systémem Loxone. Ten ulevuje personálu a umocňuje komfort pro hosty.

O Café Háječek

Café Háječek sídlí v rekonstruovaném altánu s unikátní architekturou, což z ní dělá jednu z nejstylovějších kaváren v Českých Budějovicích. Majiteli se podařilo navázat na prvorepubliková léta a obnovit kavárenskou tradici v tomto místě. To se tak znovu stalo oblíbeným místem setkání poblíž historického centra města.

Café Háječek při pohledu z parku

Tradiční vs. moderní: Jak na to?

Objekt altánu je zapsaný v památkovém katalogu, k rekonstrukci se tak muselo přistupovat s respektem. To však nebránilo přidání moderních technologií, které jsou pro provoz dnešních kaváren klíčové. Vhodné osvětlení, audio uvnitř i venku na zahrádce, zastiňovací prvky, vytápění, ventilace… To všechno umožňuje podniku vytvořit pravý komfort pro hosty a příjemné prostředí pro personál.

Ale jak všechny tyto technologie řídit, aby optimálně plnily svůj účel? Majitel Petr Beneš má systém Loxone instalovaný i ve vlastním bytě. Dal tak na vlastní zkušenost a přenesl ji i do byznysu. Nyní těží z výhod inteligentní automatizace, která skvěle doplnila historický ráz kavárny.

Snazší a efektivnější provoz

V čem Loxone konkrétně pomáhá? „Klíčová je pro nás eliminace lidského faktoru. Personál nemusí skoro nic, ani třeba topení, štelovat ručně, a tudíž je provoz efektivnější co do energií,“ vysvětluje majitel Beneš. „Například při zavíračce se vždy musí myslet na spoustu věcí, nesmí se zapomenout zhasnout, vše vypnout, zavřít, zamknout… Proto je skvělá odchodová funkce, kdy stačí jedno tlačítko k uvedení celé kavárny do režimu mimo provozní dobu,“ dodává.

Odchodové tlačítko
Loxone řídí například markýzy. Jejich flexibilní ovládání je zvlášť důležité v kolem dokola prosklené kavárně. Automaticky se ovládá i podlahové vytápění podle aktuální potřeby. Velký lustr v kombinaci s LED pásky umožňuje vytvořit skvělou atmosféru, osvětlení vyniká především večer po setmění. Příjemné prostředí doplňuje integrovaný audiosystém včetně reproduktorů zapuštěných do země před kavárnou. Klávesnice NFC Code Touch u vchodu pro zaměstnance nejen pouští dovnitř, ale zároveň eviduje docházku.
Zastiňující markýzy
Přístupová klávesnice NFC Code Touch

Kavárna může dále růst

Speciálními funkcemi je vyhřívání okapů či schůdků u hlavního vstupu z důvodu bezpečnosti. To vše stále v jednom řídicím systému, nikoli mnoha jednoúčelových. Personál i majitel mají o celé kavárně přehled díky přehledné aplikaci s možností vzdáleného přístupu (třeba z dovolené).

Systém lze navíc kdykoli rozšířit o další technologie. „Proto je v plánu také integrace venkovního osvětlení a závlahy květníků,“ vyhlíží Václav Mahdal ze společnosti Arakis automation (Loxone Gold Partner), která inteligentní automatizaci v Café Háječek instalovala a konfigurovala. Je to řešení vhodné do jakéhokoli provozu v oblasti pohostinství – malé kavárny i velkého hotelu.

Nahlédněte:

Foto: (c) Loxone
Sledujte Café Háječek na sociálních sítích:

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách