Inteligentné podlahové vykurovanie majú aj včely


16/05/2022 in Referencie

Miniserver patrí do každej inštalácie. Aj do veľmi netradičnej, ktorá nemá na prvý pohľad s inteligentnými, automatizovanými budovami nič spoločné. Krásnym dôkazom je riešenie, za ktorým stojí Loxone Partner Aleš Maškovský. S Loxone úspešne využíva metódu vykurovania včelích úľov, ktorá včely zbavuje parazitov. Nad procesom liečenia má perfektnú kontrolu.

Loxone Partner Aleš Maškovský sa venuje aj včelárstvu. Po skúsenostiach s Miniserverom sa ho rozhodol využiť aj vo vlastných úľoch, aby včelstvá chránil pred parazitom klieštikom. Ako ale Loxone niečo také dokáže?

Pre správne pochopenie si najskôr urobme malú exkurziu do včelieho sveta. Klieštik včelí (Varroa destructor) je malý chrobáčik, ktorý po celom svete sužuje včelstvá tým, že saje včeliu lymfu, navyše sa nekontrolovateľne množia. Včelstvá je tak potrebné pred klieštikom chrániť. Tradičná a oficiálna metóda na liečenie je využitie zapálených pásikov vložených do úľa. Podľa Aleša Maškovského je však táto metóda výrazne nevhodná kvôli využitiu chemických látok, navyše nie je úplne efektívna a včelám neprospieva.

Fakty

Lokalita:
Havraň u Mostu (Ústecký kraj)


Loxone Partner:
MATRU spol. (Silver)


Loxone riadi:
Vykurovanie/chladenie

Rozhodol sa tak využiť solárne úle od českého výrobcu. Tie využívajú slnko na liečenie včiel, určitá teplota totiž klieštika zahubí bez toho, aby mala negatívny vplyv na včely. Avšak v období ukladania do zimného spánku nie je dostatok slnka na vytvorenie požadovanej teploty. Teploty navyše v klasickom riešení strážia len jednoduché teplomery a teplota sa musí riadiť ručne zložením termodosky pri vyšších teplotách. Je teda potrebné úle intenzívne strážiť. Pán Maškovský sa však rozhodol túto metódu povýšiť s Loxone, aby bola efektívnejšia a menej pracná.

Riešenie s Loxone

Včelár v piatich drevených, zateplených úľoch inštaloval „podlahové vykurovanie“. Loxone meria teploty vo vnútri úľov a podľa nich vykurovanie spína. Ďalej stráži prekročenie teploty, aby nedošlo k prekúreniu úľa. Zaznamenáva dôležité štatistiky, meria aj vonkajšiu teplotu a umožňuje liečenie včelstiev na diaľku (z mobilu pomocou nastavenia parametrov). Riadi aj dvojhodinové intervaly liečenia. Aleš Maškovský tak sprevádzkoval prvý model liečenia včelstiev pomocou termometódy s využitím Loxone. Riešenie chce ďalej vyvíjať, pretože sa v praxi osvedčilo.

Loxone Partner vysvetľuje…

 

Môj nápad bolo systém Loxone spojiť s termosolárnymi úľmi a umožniť zvyšovanie teploty v úľoch pomocou podlahového vykurovania. Vyhnem sa tým pracnému a nutnému presúvaniu plastov do nákladného termoboxu, ktorý by som si musel zaobstarať, a získam celoročný prehľad o fungovaní termoúľov. Automatizujem ohrev úľov pre vhodnú teplotu v období, keď slnko nesvieti, ale liečenie je treba vykonávať. Loxone mi stráži aj teplotu vonku, pretože pri teplotách pod 10 °C automatické riadenie kúrenia nie je vhodné – preto ho nedovolí a termometódou sa dá liečiť, až keď je vonkajšia teplota nad 10 stupňov.

Aleš Maškovský

vlastník včelstiev a Loxone Partner, MATRU spol.

Včelia úle s inteligentne riadeným podlahovým vykurovaním
Včelie úle s inteligentne riadeným podlahovým vykurovaním

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata
Máte vlastný projekt?

Chcete tiež využiť Loxone vo vašom špecifickom projekte? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách