Národný štadión v Nórsku má inteligentné osvetlenie s výnimočným efektom


29/08/2022 in Referencie

Ullevaal Stadium je domovom nórskeho národného futbalového tímu. Pretože štadión čoskoro oslávi 100 rokov, bolo na čase ho renovovať. Dôležitou súčasťou rekonštrukcie je systém, ktorý sa o chod tohto kolosu postará. Na osvetlenie si Nórska futbalová asociácia zvolila inteligentnú automatizáciu.

Ako pomáha inteligentné osvetlenie?

Kombinuje sa tu množstvo technológií na osvetlenie, napr. DALI a RGBW LED. To slúži ako pre efekt, tak aj pre časté natáčanie produkčných tímov z rôznych relácií.

S Loxone máme oveľa lepšiu kontrolu spotreby energie a osvetľovacích systémov štadióna“, uvádza Øyvind Sakshaug, technický riaditeľ budovy. „Keď sa tu natáča, nastavíme rôzne prostredia a miestnosti s kameramanmi. Potom si nastavenie jednoducho uložím a môžem ho kedykoľvek použiť znova, to je na nezaplatenie.

Elektrina sa šetrí vďaka senzorom prítomnosti. Osvetlenie sa automaticky zhasína, keď nikto nie je v miestnosti. Ale ak tam niekto je, osvetlenie zostane rozsvietené, aj keď sa osoba nehýbe. V takom rozsiahlom areáli sú automatické svetlá značným zdrojom úspor. A pritom nikto nemusí mávať rukami, ako to poznáme z chodieb panelových domov. Ďalšou skvelou funkciou je „zatváračka“, pri odchode z areálu stačí kliknúť na tlačidlo v aplikácii a všetko osvetlenie sa hneď vypne.

Fakty

Lokalita:
Nórsko, Oslo


Loxone Partner
Autobolig AS


Hlavné komponenty:
Miniserver v konfigurácii client-gateway
DALI Extensiony pre integráciu osvetlenia 3. strán
Senzory prítomnosti pre automatické osvetlenie
RGBW Dimmery pre perfektnú farebnú atmosféru

Prvá mi prišla na myseľ profesionalita

Pracujeme v pomerne uzavretom a kontrolovanom kruhu, pokiaľ ide o nové technické riešenia. Tak sme dali na odporúčanie Autobolig AS a zvolili systém Loxone. Celú dobu od plánovania, cez inštaláciu a pri dokončovaní sa nám dostávalo prvotriednej profesionality. Pre inteligentný systém vidíme širokú škálu využitia. Už teraz zvažujeme pripojenie hlavných reflektorov, vykurovanie hracej plochy a ďalšie.“

Øyvind Sakshaug

Technický riaditeľ, Ullevaal Stadion

Realizácia od Autobolig AS

Henning Herfjord a Erik Braatnes sú dlhoročnými Loxone Partnermi a jedny z najväčších hráčov v automatizácii komerčných aj rezidenčných budov v Nórsku. Pravidelne sa školia a udržujú úzky kontakt s technickým, marketingovým aj sales teamom v Loxone. Tiež spolupracujú s lokálnymi elektrotechnikmi, aby spoločne dosiahli úchvatné projekty, ako je Ullevaal štadión.

O projekte nás informoval jeden z našich partnerov. Bolo jasné, že štadión potreboval automatizáciu, a to predovšetkým riadenie osvetlenia a možnosť ovládania a kontroly celej budovy z obyčajného smartfónu. S radosťou sme spustili plánovanie, inštaláciu a programovanie vrátane realizácie DALI a práce na rozvádzačoch.

Henning Herfjord and Erik Braatnes

Loxone Partneri, Autobolig AS

Aká je vaša najobľúbenejšia funkcia?

Tunel v štadióne s prebiehajúcim svetlom

Moja najobľúbenejšia funkcia štadióna je špeciálne osvetlenie tunela, keď hráči vstupujú na plochu. Inteligentné osvetlenie tu má jedinečné využitie. Svetlo prebieha tunelom a priamo motivuje hráča už po ceste. Ukazuje to aj na flexibilitu ovládania osvetlenia. Tá je pri dnešnej rastúcej videoprodukcii zásadná.

Henning Herfjord

Loxone Partner, Autobolig AS

Zasadacia miestnosť s industriálnou výbavou

Moja najobľúbenejšia časť projektu leží v budúcnosti. S jeho renováciou dostal štadión skvelú technickú platformu, ktorá sa môže rozširovať, upravovať a adaptovať na nové funkcie podľa toho, ako sa budú potreby budovy v priebehu rokov meniť. S takýmito situáciami už máme mnohonásobnú skúsenosť napríklad z komplexných kancelárskych priestorov, ale aj úprav malých bytov. Znova a znova sa systém Loxone preukazuje ako vhodný pre každý projekt. Už sa tešíme na ďalšie prianie pána riaditeľa zo štadióna Ullevaal.

Erik Braatnes

Loxone Partner, Autobolig AS

Nahliadnite do priestorov štadiónu:

Toalety s podsvietenými umývadlami
Efektné osvetlenie pomocou LED pásov v tmavých kútoch
Osvetlená šatňa športovcov
Fotografia  tunelu s tmavým osvetlením
Zameranie na detail osvetlenia v tuneli
Osvetlenie bočných dvier v tuneli

© Fotografie: Autobolig AS

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách