Loxone ako pomocník v dome nepočujúceho


09/02/2022 in Referencie

Jaroslav Sácký sa už s rodinou nasťahoval do domu v českých Želeticích. V čom je novostavba špeciálna? Loxone tu radom funkcií podporuje ľahké bývanie pre nepočujúceho, ktorým je práve pán majiteľ. V inteligentnom dome mu vyhovujú predovšetkým vizuálne signalizácie rôznych situácií.

Inteligentná domácnosť s Loxone dokáže vyriešiť mnohé. Pre niekoho sú funkcie hlavne pekné na oko, inému bývaniu hlavne uľahčujú, ďalšie v nich vidia hlavne úspory. Ale pridaná hodnota môže byť aj inde – tam, kde inteligentná automatizácia pomáha ľuďom so zníženou pohyblivosťou alebo telesným hendikepom či poruchou. Loxone je možné nasadiť v bývaní pre seniorov, kde funkcie AAL (Ambient Assisted Living) podporujú samostatnosť starších ľudí, alebo napríklad v chránenom bývaní.

Ďalším príkladom je využitie v rodinnom dome s nepočujúcim členom domácnosti. Okrem „klasických“ funkcií sú totiž niektoré prispôsobené na mieru tak, aby mal domácnosť čo najviac pod kontrolou aj nepočujúci pán Sácký. Ako sám uvádza, od inteligentného domu si sľuboval predovšetkým uľahčenie života. A to sa od júna 2021 skutočne deje.

Pohľad na dom z diaľky

Fakty

Lokalita:
Želetice (Jihomoravský kraj)


Realizácia:
2021


Loxone Partner :
MyOffice


Majiteľ:
Jaroslav Sácký

Inteligentné osvetlenie upozorňuje ako alarm aj budík

V izbách sú umiestnené farebné stmievateľné svetlá. Štandardne ich integrácia do inteligentného systému znamená predovšetkým jednoduché ovládanie rôznych svetelných scén podľa požiadaviek obyvateľov. Tu, však ponúka aj možnosť, ako zvukovú signalizáciu nahradiť svetelným upozornením na rôzne situácie. Bolo skrátka zásadné, aby sa maximum možných nástrah pre nepočujúcich zachytilo do svetelného alarmu a notifikácií (mobil a hodinky vibrujú).

Osvetlenie tak slúži ako vizuálny alarm v prípade nebezpečenstva, či už sa jedná o zlodeja, vznikajúci požiar alebo únik vody. Svietidlá sa v tej chvíli rozblikajú a podieľajú sa tak na zabezpečení domu. Takto je nastavený aj zvonček, pre návštevu pána Sáckého upozornia svetlá.

Plač rozvibruje posteľ

Majiteľ potrebuje aj inteligentný budík, kde opäť dôjde k rozblikaniu. Na to je naviazané aj tienenie, ktoré sa automaticky vytiahne a budí prirodzeným svetlom. Ďalšou užitočnou funkciou je aj napojenie na vibráciu postele. Tá sa spustí ako pri aktivovanom alarme (aby doplnila svetlá), tak pri plači dieťaťa.

Tri svetelné nálady v spálni
Rôzna, variabilná svetelná signalizácia v dome je pre mňa nepostrádateľná.
Jaroslav Sácký

majiteľ domu

Komplexné riešenie automatizácie

Treba povedať, že funkcie prispôsobené nepočujúcemu človeku nie sú niečím „navyše“, za čo by majiteľ musel priplácať. Dom s technológiou Loxone je vybavený bežnými komponentami štandardne využívanými v ďalších projektoch. Ide o pridanú hodnotu, ktorú dom vybavený Miniserverom nadobúda.

S prispôsobenými funkciami tak Jaroslav Sácký dostal aj inteligentné ovládanie žalúzií, vrátane automatického tienenia podľa slnečného svitu okien, inteligentnú reguláciu vykurovania, ale aj vzdialené ovládanie, riadenie osvetlenia akvária alebo sily protiprúdu v bazéne. Všetky vymenované funkcie umožnil jeden riadiaci systém. Rodinu tak nezamestnáva množstvo odlišných ovládačov a tlačidiel.

Svetelná nálada v obývačke
Svetelná nálada v obývačke
Svetelná nálada v obývačke
Svetelná nálada v kúpeľni

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár? Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.
Ikona lopata

Máte vlastný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už ide o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách