Inteligentné chránené bývanie: Zjednodušenie života vďaka automatizácii


18/08/2021 in Referencie

Chránené bývanie je pobytová služba poskytovaná osobám, ktoré majú zníženú sebestačnosť či už z dôvodu zdravotného postihnutia alebo chronického ochorenia. Organizácie poskytujúce túto formu starostlivosti postupne prechádzajú na rôzne úrovne automatizácie.

Inteligentná automatizácia týmto ľuďom umožňuje byť samostatnejšími a výrazne im uľahčuje každodenný život. Rakúska nezisková organizácia Lebenshilfe je v tomto smere ukážkovým príkladom. Svojim klientom pomáha vo všetkých smeroch, a tak môžu žiť aj napriek veľkým obmedzeniam kvalitný život. Akým spôsobom môže týmto ľuďom pomôcť Loxone?

Chlapec s postihnutím obsluhujúci šporák

Z úplnej po čiastočnú starostlivosť

Rakúska organizácia Lebenshilfe pomáha ľuďom s mentálnym postihnutím. Jej úlohou je pomáhať ľuďom s postihnutím žiť nezávislý život. Jedným sa základných krokov k nezávislejšiemu životu je prechod z plnej starostlivosti na starostlivosť čiastočnú. Priestor pre život je špeciálne prispôsobený potrebám ľudí s mentálnym postihnutím a prítomný personál je v prípade potreby vždy pripravený pomôcť.

Inteligentný systém Loxone pomáha v každodennej prevádzke ako ľuďom, ktorí sú v našej starostlivosti, tak aj personálu. O mnoho vecí sa v dome nemusíme vôbec starať a môžeme sa naplno venovať starostlivosti. Oceňujeme najmä bezpečnosstné funkcie. Máme o celom dome skvelý prehľad, ihneď vieme o prípadnom probléme a môžeme reagovať.

Brigitte Swoboda

Členka predstavenstva, Lebenshilfe Horné Rakúsko

Som Loxone Partnerom už od roku 2011 a za dobu som už pracoval na mnohých zaujímavých projektoch. Išlo predovšetkým o rodinné domy, ale aj niekoľko väčších komerčných budov. Projekt Lebenshilfe bol pre mňa výzvou, ale vedel som, že by som všetko mal zvládnuť. Predovšetkým vďaka skúsenostiam z predchádzajúcich projektov a ľahkej implementácie celého systému Loxone. Implementoval som tu takmer všetky ponúkané funkcie: automatizácia osvetlenia, tienenia, vykurovania, kompletný zabezpečovací systém rozšírený o špecifické funkcie, ovládanie hudby, prístup do budovy a aj v budove a mnoho ďalšieho.

Stefan KONRAD

Generálny riaditeľ a Loxone Platinum Partner, KONRAD GmbH

Kľúčové funkcie

Počas plánovania systému kládla organizácie Lebenshilfe dôraz hlavne na tieto 2 funkcie:

Zabezpečenie 24/7

Väčšia nezávislosť obyvateľov chráneného bývania zvyšuje nároky na zaistenie ich bezpečnosti. Detektory dymu, záplavové senzory a inteligentné okenné kľučky sú štandardnou výbavou každého bytu. Dôležitou bezpečnostnou funkciou je aj možnosť sledovania stavu elektrického sporáka, kávovaru a rýchlovarnej kanvice. Pri opustení bytu sú tieto zariadenia automaticky odpojené. Prístup do bytu je možný prostredníctvom magnetického kľúča, ktorý visí (alebo nie) vedľa vchodových dverí.

Dlhé stlačenie miesto dvojdotyku

Podľa odporúčaní Loxone možno režimy aktivovať stlačením tlačidla Loxone Touch. V Lebenshilfe sa však ukázalo, že pre obyvateľov je jednoduchšie tlačidlo miesto dvojdotyku dlhšie podržať.

“Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo je s Loxone radosť pracovať. Môžem využiť automaticky naprogramované funkcie, ale zároveň môžem aj adekvátne reagovať a prispôsobiť systém potrebám obyvateľov.”

Stefan Konrad, Loxone Platinum Partner

Chcete sa dozvedieť viac o inteligentnej automatizácii budov?

Mám záujem o konzultáciu projektu

Radi by ste využili možnosti bezplatnej konzultácie projektu? Zanechajte nám vaše kontaktné údaje. Náš odborník sa s vami spojí a zodpovie akékoľvek vaše otázky.

Chceli by ste sa stať Loxone Partnerom?

Chcete inštalovať najmodernejšie technológie a podnikať na rýchlo rastúcom trhu? Doprajte svojim zákazníkom to najlepšie!

Chlapec s postihnutím ovláda tlačidlá na stene
Pohľad do kuchyne
Pohľad na rozvádzač
Chodba so šatníkom
Inteligentná okenná kľučka
Pohľad na tlačidlá na stene
Loxone Intercom
iPad umiestnený na chodbe
Človek s postihnutím ovládajúci osvetlenie
Touch Pure umiestnených na toalete
Záplavový senzor umiestnený pri práčke
Pracovníčka a človek s postihnutím ovládajú osvetlenie

Magazín zdarma na stiahnutie

Pripravili sme pre vás nový zdroj inšpirácie. V našom magazíne Create Automation sa toho dozviete veľa o bývaní, architektúre či inteligentnom ovládaní technológií v domácnostiach a budovách. Radi vám ho zdarma zašleme v PDF verzii do vašej emailovej schránky.

1. real smart home časopis Welcome home

Chcem byť informovaný o novinkách