Kestřanské dvory: Bývanie v juhočeskej prírode s Loxone


21/06/2022 in Referencie
Priateľské susedstvo a tradičné prvky známe zo starých juhočeských dediniek, ale v modernom prevedení. To je developerský projekt Kestřanských dvorov. Tamojšie domy sa síce inšpirujú vidieckymi chalupami, ale skrývajú v sebe množstvo technológií. O ich ovládanie sa postará inteligentná automatizácia Loxone, ktorá podporí aj ekológiu domov.

Čo riadi Loxone?

Do inteligentnej domácnosti sa nasťahujú všetci obyvatelia Kestřanských dvorov. Technológií v domoch rozhodne nie je málo a Loxone zaistí, aby ich každý z rodiny vedel jednoducho ovládať.

Základom je vykurovanie tepelným čerpadlom a v kúpeľni tepelnými rohožami, ktoré sa budú riadiť automaticky. To isté platí aj pre vzduchotechniku a vonkajšie žalúzie. Všetko funguje dohromady tak, aby spoločne dosiahlo ideálnu teplotu nastavenú obyvateľom s čo najnižšou spotrebou energie. Chladenie nebude bežať zbytočne, keď príjemných 23 stupňov v obývačke udržia žalúzie, ktoré reagujú na dráhu a svit slnka.

Fakty

Názov projektu: Kestřanské dvory


Lokalita: Kestřany (okres Písek, Jihočeský kraj)


Dispozícia: 4+kk až 7+kk


Developer: Rezidence Kestřany


Architekt: Urban Survival

Obyvatelia sa síce spoľahnú na automatizáciu, ale sami môžu kedykoľvek ovládať domácnosť intuitívnymi, jednotnými tlačidlami. Na ďalšie úpravy potom získajú aplikáciu v mobile a tablete, v ktorej majú nad všetkými technológiami perfektný prehľad alebo môžu sledovať štatistiky spotreby. Veľmi užitočné bude napríklad odchodové tlačidlo, ktoré trojklikom zhasne všetky svetlá a uvedie celý dom do plne automatického režimu.

Pri vstupných dverách bude hostí vítať dizajnový Intercom – ktorý rozhodne nezaostáva ani čo sa týka funkcií. Naopak tvorí inteligentné prístupové centrum domácnosti. S návštevou pri dverách obyvatelia komunikujú cez aplikáciu, a to aj z práce alebo z dovolenky. Systém je možné napojiť na PCO (pult centrálnej ochrany), bezpečnosť proti vlámaniu navyše doplní aj ochrana pred prekúrením a požiarom. Akonáhle Záplavový senzor alebo Detektor dymu zaznamenajú nebezpečenstvo, okamžite pošlú upozornenie do aplikácie.

Inteligentný energetický manažment

Developer však dáva budúcim obyvateľom možnosť ich inteligentnú domácnosť rozšíriť o ďalšie funkcie. Možno najväčšou výhodou rozšírenia je prepojenie batériového úložiska a FVE. Nie že by bez Loxone nevyužíval dom energiu z fotovoltiky. Každopádne s inteligentným riadením bude využitie vlastnej energie ešte efektívnejšie. Obyvatelia si zvolia priority a systém potom sám rozhoduje, v akom poradí a kedy bude napájať jednotlivé zariadenia a spotrebiče. Energetický manažment skvele dopĺňa ešte Záťažový manager, ktorý pri možnom preťažení siete opäť podľa priority určí, ktoré zariadenie dočasne odpojí a predíde tak prepätiu či výpadku elektriny.

Týmto riešením Loxone skvele dopĺňa jednu z hlavných zásad projektu – sebestačnosť a ekologické bývanie. Všetky domy spĺňajú nízkoenergetický štandard. Čistá energia bude takto využitá maximálne efektívnym spôsobom. Ďakujeme Loxone za proaktívny prístup pri plánovaní riešenia inteligentného riadenia nášho projektu.
Ing. Lukáš Langenberger

Urban Survival

Od inteligentného osvetlenia po napojenie záhradnej kosačky

Ani tu ale možnosti nekončia. Loxone sa dokáže kompletne postarať aj o osvetlenie, ktoré sa riadi po celom dome automaticky na základe prítomnosti a prináša množstvo ďalších funkcií ako nočný režim alebo svetelnú signalizáciu zvončeka vhodnú hlavne vo chvíľach, kedy deti spia. V neposlednom rade dokáže dom simulovať svetlami prítomnosť, keď je rodina na dovolenke – v intervaloch rozsvecuje a zhasína svetlá a mätie tým zlodeja.

V aplikácii môže byť pridané aj otváranie príjazdovej brány alebo ovládanie zavlažovacieho systému. A tiež je možné integrovať aj záhradnú kosačku, nad ktorou bude mať pani či pán domáci neustály prehľad aj v aplikácii.

Náročnejšie riešenie? Pre Loxone hračka

Ďalšie rozšírenie potom zahŕňa kompletné ozvučenie s Loxone. S multiroom audiom bude hrať v každej miestnosti buď tá istá, alebo iná hudba podľa vkusu každého člena rodiny. Zvuk domácnosti tu naozaj stráca zábrany. Hudba sa sama zapína a vypína podobne ako svetlá, teda na základe prítomnosti v miestnosti. V aplikácii môžete nahovoriť hlasový odkaz a prehrať ho počas sekundy z reproduktorov kdekoľvek po dome. Audio navyše prehrá upozornenie, pokiaľ napríklad dochádza k úniku vody alebo vzniká požiar a ďalšie nečakané udalosti.

Vizualizácia budúcich domov
V tejto úrovni automatizácie sa obyvatelia už prakticky nemusia starať ani o bazénovú technológiu. Filtrácia aj výhrev sa zapína automaticky podľa nameraných hodnôt teploty a pH vody. A inteligentných funkcií sa dočká aj sauna, kde veľmi poteší napríklad funkcia vzdialeného zapnutia výhrevu. Keď sa bude rodina vracať zo zimných radovánok v okolitej prírode, zapne saunu a po návrate bude pripravená na relax.

Logo Kestřanské dvory

O projekte:

Kestřanské dvory prinášajú moderné bývanie s tradičnými prvkami v malebnej prírode južných Čiech. Obyvatelia si tak užijú pokoj mimo mestského zhonu, zároveň to odtiaľ nie je ďaleko ani do Prahy. Vyžitie ponúka okolitá príroda, neďaleká Šumava aj golfový klub za rohom. V budúcom roku sa v mieste otvorí aj montessori základná škola a škôlka. Developer dbá na ekológiu a sebestačnosť bývania, ktoré poskytuje ako dostatok súkromia, tak susedskú spolupatričnosť.

Poznajte plány:

Susedstvo
Vizualizácia – pohľad do záhrady
Príjazd k domu
Nočný dom
Zimný pohľad na domy
Kúpelňa
(c) Vizualizácia: Urban Survival

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár? Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.
Ikona lopata
Máte vlastný projekt? Chcete tiež využiť Loxone vo vašom špecifickom projekte? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách