Elektrikári a kurenári: Ako môžete využiť inteligentnú zónovú reguláciu?


08/10/2021 in Pre partnerov

O inteligentnom vykurovaní ste iste už mnohokrát počuli. Často ide o drahý termostat, riešený cez cloud, ktorý môžete ovládať z aplikácie a tým to končí. Pre nás inteligentné vykurovanie znamená zónovú reguláciu, ovládanie kompletne celého systému merania a regulácie (MaR) a synergiu medzi jednotlivými technológiami v budovách. Všetko je zjednotené v jednej aplikácii a pod jednou riadiacou jednotkou.

Ako to vyzerá v praxi?

Naša riadiaca jednotka Miniserver sa naučí, ako dlho trvá vykúriť danú miestnosť aj ako pracuje daný zdroj tepla. Na základe toho spúšťa každú technológiu (ohrev, regulácia ) tak, aby bola miestnosť vykúrená v pravý čas. Samozrejmosťou je aj detekcia otvorených okien / dverí, ekvitermická a zónová regulácia a pod. Nehovoriac o tom, že je možné pridať aj sekundárne zdroje tepla, s ktorými systém počíta. Celé vykurovanie tak funguje úplne optimálne. Nie je sekunda, kedy by sa plytvalo energiou. To platí pre všetky technológie, ktoré integrujete do Loxone. Napr. tienenie sa v režime vykurovania vôbec nespustí (ide len o systém, to ešte neznamená, že sa kúri), ak miestnosť nevyhreje slnko. Rovnako tak zbytočne nepobeží ventilácia. Tieto malé akcie sa v priebehu času prejavia v každej peňaženke.

Môžete byť bezkonkurenční

Celý systém Loxone naprogramujete a sprevádzkujete radovo behom pár hodín. Veľká časť programu je pripravená v tzv. blokoch, ktoré len spojíte dokopy. Čo naprogramujete, to sa v aplikácii pretvorí v hotovom užívateľskom prostredí. Náš softvér spája plánovanie projektu, realizáciu i diagnostiku do jednoduchej logickej práce pre každého šikovného kúrenára či elektrikára. Navyše všetok softvér je zadarmo.

Práca v Loxone Configu

Akonáhle používate Miniserver:

Môžete systém (takmer) neobmedzene rozširovať. Kedykoľvek je možné pridať ďalšie technológie a jednotne ich ovládať. Od audia a osvetlenie po riešenie automatizácie sila, či pivovaru. Každá technológia, ktorú pridáte zvyšuje hodnotu systému. To pekne vysvetlíme na príklade ovládania energie z FVE. Loxone spína ohrev vody, kúrenie atď. V čase, keď ich pokryje výkon FVE. A vy už potom večer využívate energiu uloženú v podobe tepla.

Miniserver prepojený s mnohými ďalšími funkciami

Miniserver nepotrebuje cloud, všetky dáta sú uložené priamo na SD karte v Miniserveri zákazníka.

Takéto riešenie sa môže stať skvelým biznisovým nástrojom pre špecialistov na kúrenie aj pre elektrikárov.

Ďalšie funkcie, ktoré optimalizujú prevádzku budov:

  • Užívateľské režimy napr. režim sviatok, pre ktorý môžete nastaviť komfortnej teploty inak (užívateľské režimy môžu byť spínané podľa kalendára, prítomnostných senzorov, ručne, alebo vlastnou logikou v programe).
  • Ovládanie z aplikácie, kedy si napríklad na diaľku spustíte vykurovanie, keď sa vraciate zo zimnej dovolenky, plus vždy máte všetky info o vašom systéme na dosah ruky.
  • Možnosť kedykoľvek zasiahnuť v aplikácii je jednoduché kedykoľvek nastavenie zmeniť, aj trebárs len na chvíľu prikúriť (časovače, reset automatiky atď.).

Celý systém funguje automaticky a pre užívateľa nie je vôbec nutné zasahovať. Pokiaľ ale zákazník chce, vždy plnú kontrolu. Pokiaľ by zákazník požadoval nejaké zmeny po vás, môžete ich jednoducho zvládnuť aj na diaľku vďaka možnosti vzdialeného prístupu.

Nastavenie rôznych teplôt v App

Prakticky: Ako ten systém beží?

Zónová regulácia

Tu používame tzv. Inteligentnú reguláciu izbovej teploty (IRC). Užívateľ si v aplikácii jednoducho nastaví požadovanú teplotu a časy, kedy má byť daná teplota dosiahnutá. V tomto časovom rozmedzí je miestnosť v tzv. režime Komfort. IRC meria teplotu a podľa nastavenia pošle požiadavku na kúrenie / chladenie. Ak máme napríklad radiátory a centrálny zdroj tepla, ktorý nemôžeme ovládať, otvoria sa hlavice a rovno sa začína kúriť (proporcionálna regulácia hlavíc). Mimo komfortný režim je miestnosť v tzv. Režime Úspora, kde si nastavíme väčšiu povolenú odchýlku pre úspornejšie vykurovanie / chladenie. Ďalej je tu režim Ochrany budovy, kedy sa budova temperuje.

Komfortný režim je teda nastavený v časovom rozmedzí, ale ak človek v miestnosti zostane dlhšie, vďaka prítomnostným senzorom sa režim predĺži a teplota sa stále udržuje. Jednoducho povedané: V miestnosti je vždy taká teplota, aká tam má byť.

Časy vykurovania

IRC funguje perfektne pre riešenie, kde chceme napr. Ovládať iba hlavice či el. podlahovku. Pokiaľ ale môžeme ovládať centrálny zdroj tepla, okamžite narastá efektivita systému.

Inteligentná regulácia teploty v App

Ovládanie centrálneho zdroja tepla

K tomu slúži tzv. Blok Ovládanie klímy. Táto časť programu vyhodnocuje požiadavky z jednotlivých IRC a na základe priemernej vonkajšej teploty za posledných 48 hodín a ďalších kritérií spína napr. kotol. To je možné riešiť cez relátka, Modbus, RS 232 a ďalšie extensiony. Tie nám umožňujú ovládať rôzne druhy, , vzduchotechniky a ďalšie technológie. Pokiaľ nie sú požiadavky na kúrenie, zdroj tepla sa nebude zbytočne nahrievať. Odchýlky nastavenej na jednotlivých IRC plus sledovanie aktuálneho počasia, či užívateľské režimy hrajú veľkú úlohu v efektivite systému.

Inteligentné ovládanie teploty

Je tretí veľmi podstatný blok, ktorý zvládne aj ekvitermickú reguláciu. Dokáže vypočítať cieľovú teplotu vykurovacej vody v napr. v akumulačnej nádrži a náležite s ňou pracovať. Skvelé využitie nájde aj vo vykurovacích systémoch so zmiešavacím ventilom. V kombinácii s jednotlivými IRC potom bravúrne zvláda zónovú reguláciu malých domčekov aj kancelárskych komplexov, kde je optimálny chod MaR systému kritický. V tejto situácii IRC vydáva požiadavky, ovládanie klímy ich vyhodnotí a poprípade  zelenú pre ohrev a inteligentné ovládanie teploty riadi zdroj tepla, viď obrázok nižšie.

Úrovne ovládania kúrenia a previazanosť blokov:

Úrovne ovládanie kúrenia a previazanosť blokov

Prevalcujte konkurenciu, náskok nad ňou môžete získať ihneď!

Ak by ste mali záujem vyskúšať si, ako sa s naším systémom pracuje, môžete si stiahnuť bezplatný softvér Loxone Config na tejto stránke. Bez skúšky v praxi sa ale často človek príliš nedozvie, kliknite na tlačidlo viac o spolupráci a pozrite si vaše možnosti ako si Loxone otestovať.

Poďme do toho spolu…

Ikona domu

Chcete si užívať produkty Loxone?

Radi vám ako výrobcovia zadarmo predstavíme možnosti inteligentnej elektroinštalácie aj možnosti riešenia konkrétnych potrieb v rámci individuálnej konzultácie. Pripravíme aj kalkuláciu potrebných produktov. V prípade záujmu vám tiež nájdeme ideálnu realizačnú firmu.

Ikona elektrikára

Chcete realizovať inteligentné elektroinštalácie?

Využite bohatý sortiment produktov vrátane koncových prvkov od jedného výrobcu. K dispozícii budete mať unikátny softvér bez licencií, s ktorým zvládnete špičkové funkcie aj bez znalosti programovania. Váš úspech podporíme špičkovou individuálnou podporou.

Chcem byť informovaný o novinkách