Inteligentná automatizácia: Ako na úspory 30 % v každej skladovacej hale?

Viktória Gavulová
10/05/2023 in Know How

Automatizácia osvetlenia, fotovoltiky či HVAC zásadne znižuje spotrebu v komerčných skladoch. Návratnosť investície (ROI) je pritom veľmi rýchla, inštalácia sa môže zaplatiť už za 1 rok. Riešenie sa dá aplikovať na väčšinou skladovacích hál a ponúka ho dnes celý rad elektroinštalačných firiem. Všetky oblasti efektívne odriadia jeden all-in-one systém. Kde už inteligentná automatizácia pomáha ušetriť?

Automatizované osvetlenie, ktoré má znížiť spotrebu o tretinu, sa riadi 3 zásadami – svieti kde je potreba, kedy je potreba a koľko je potreba. Prvú aj druhú podmienku ľahko splní senzor prítomnosti. Ten je možné umiestniť úplne všade, teda aj do chodieb a na toalety. Svetlá vedia, kedy sa zapnúť, nikde a nikdy sa nesvieti zbytočne. Osvetlenie hlavných, najväčších priestorov sa potom môže riadiť aj prednastaveným časovým harmonogramom, ktorý počíta s prevádzkovou dobou, víkendy, sviatkami aj mimoriadnymi udalosťami.

Úspory, hoci oko nespozná rozdiel

A tretia podmienka, teda „koľko“ svietiť? Základom je stmievateľné osvetlenie, ktoré inteligentný systém povýši o automatickú reguláciu jasu na základe intenzity prirodzeného svetla. Ak je potrebné prisvietiť, jas sa automaticky zvýši. Keď ale slnko osvetľuje sklad cez svetlíky, svetlá sa stlmia na nižšiu úroveň. Automaticky regulovaný jas môže fungovať podľa princípu 80/30. Ak znížite jas na 80 % (ľudské oko nespozná rozdiel), znížite spotrebu o 30 %.

Sklady v pražskom showroome kávovarov Jura

Príklad: Komerčný sklad o 5 600 metroch štvorcových disponuje 250 svietidlami. Do hardvéru pre inteligentnú automatizáciu firma investovala 5 600 eur. Za rok na spotrebe za osvetlenie ušetrila 30 %, teda znížila výdaj z 27 666 eur na 18 988 eur. Úspora teda činí 8 678 eur a ROI je iba 8 mesiacov!

Inteligentné riadenie osvetlenia využíva napríklad spoločnosť Vermont vo svojom bratislavskom sklade o 1 750 metroch štvorcových, kde obstaráva logistiku prémiových značiek oblečenia. Do svojho skladu v Kraliciach na Hanej implementovala funkcie aj spoločnosť LINAPLAST.

Skladovacia hala Linaplast zvonku

Rovnaký systém efektívnejšie odriadi energie vrátane FVE

Stále väčšou témou je využitie fotovoltiky, ktorá popri znížení nákladov na energiu prináša množstvo ďalších výhod. Strechy pokrýva fotovoltikou aj CTP, najväčší developer skladov a hál v Česku (zdroj: Zoznam správy).

Pokiaľ už firma využíva inteligentné osvetlenie, rovnaký riadiaci systém môže využiť aj pre FVE.

Nie je potrebné investovať do ďalšieho, jednoúčelového systému. Navyše hala získa komplexný energetický management. Správca či vedenie má neustály prehľad o tokoch energie v objekte, vrátane tej z fotovoltiky, a môže aj spätne sledovať štatistiky.

Pavel Lískovec

Branch Manager CZ, Loxone

Zodpovedná osoba nastavuje priority pre využívanie prebytkov z FVE či ich ukladanie do batérie. V neposlednom rade má k dispozícii funkciu záťažového manažéra. Systém automaticky monitoruje aktuálnu záťaž a chráni proti preťaženiu. Po prekročení definovaného maxima záťaže sám odpojí zariadenie s najnižšou prioritou v budove.

Do popredia záujmu sa postupne dostáva aj nakupovanie energie na spotovom trhu. Pri dynamických tarifách cien elektriny sa obchoduje v danom čase – v niektorých hodinách je nákup elektriny výhodnejší. Inteligentný energetický management dokáže elektrinu automaticky odoberať podľa cenových výkyvov v časoch, keď to je najvýhodnejšie. Pokiaľ si napríklad ohrev vody (a celkovo HVAC) vyžaduje päť hodín denne, dôjde k tomu v 5 „najlacnejších“ hodinách daného dňa. Takto je možné ušetriť desiatky aj stovky eur mesačne, záleží na veľkosti objektu.

Dalšie úspory za HVAC

Po osvetlení a FVE je tretím pilierom úspor inteligentné riadenie HVAC (systém vzduchotechniky – vykurovanie, ventilácia a klimatizácia). A opäť – kúrenie, klimatizáciu aj ventiláciu skladu dokáže ovládať rovnaký systém automatizácie. Je to podobné ako s osvetlením – kúri/chladí/vetrá sa, kedy a kde je to potrebné. S tým pomôžu spomínané senzory prítomnosti s doplnením o čidlá vnútornej klímy. V harmonograme regulácie vnútornej teploty je možné zadať ideálnu teplotu a hodnoty vzduchu pre dané priestory aj časy. Systém potom reguluje vnútornú klímu automaticky podľa aktuálnych hodnôt.

Príklad schémy systému pre správcov budovy

A to aj s „fuzzy“ prediktívnou logikou. To znamená, že keď do logistického skladu prichádzajú prví zamestnanci o 5 hodine ráno, už budú mať vykúrené a nemusia zostávať ešte dve hodiny v bunde. Systém sa naučí, ako dlho trvá daný priestor vykúriť a podľa toho kúrenie spustí v správny čas. Rovnako tak počíta so zotrvačnosťou a nevykuruje tak ani o minútu dlhšie, než je skutočne potrebné.

Ďalšou užitočnou funkciou je reakcia na otvorené okná či svetlíky. Stačí umiestniť malé kontakty a pokiaľ je okno otvorené dlhšie ako napríklad 5 minút, klimatizačné a ventilačné jednotky sa vypnú, aby nespotrebúvali zbytočne. Ďalšou užitočnou funkciou je reakcia na otvorené okna či svetlíky. Stačí umiestniť malé kontakty a pokiaľ je okno otvorené dlhšie ako napríklad 5 minút, klimatizačné a ventilačné jednotky sa vypnú, aby nespotrebúvali zbytočne.

Čo všetko v sklade dokáže riadiť jeden systém?

Zníženie spotreby o tretinu sa vrátilo za rok

Opäť niečo z praxe – pozrime sa do priestorov firmy Stavebné práce Plzeň, ktoré zahŕňajú 20 kancelárií aj halu o 600 metroch štvorcových. Hneď v prvej vykurovacej sezóne 2022/2023 firma len za kúrenie ušetrila 30 % nákladov. Zo vstupnej investície išlo na hardvér pre inteligentné riadenie HVAC zhruba 2 000 eur. Zníženie spotreby o tretinu zaplatilo túto sumu už za prvý rok.

Vo firme Stavebné práce Plzeň jeden systém riadi sklad aj kancelárie
HVAC tu inteligentne riadi automatizácia Loxone, rovnako ako v spomínanom sklade LINAPLAST. „Do systému veľkej skladovej haly nebol problém integrovať DALI osvetlenie, ktorému je možné kedykoľvek pridať funkciu automatickej regulácie jasu. Sprevádzkovali sme kompletné inteligentné riadenie vykurovania aj klimatizácie a tienenia. Súčasťou systému je aj schematická vizualizácia BMS,“ vysvetľuje Martin Brož, CEO spoločnosti CL Tech, ktorá Loxone inštalovala. „V hale Linaplast funguje Loxone v spolupráci s prevádzkovými zariadeniami HVAC od známej značky Belimo. Pohony, senzory, merače, klapky aj regulačné ventily Belimo sa dajú do systému bez problémov integrovať,“ pridáva Brož.
Spolupráca produktov oboch značiek je veľkým prínosom aj pre správcov a facility manažérov objektov. „Vďaka komunikácii MP-bus dostáva správca chybové hlásenia. Pokiaľ nezavrie klapka, rovno vie, že došlo napríklad k jej vzpriečeniu. A môže tak efektívne riešiť konkrétny problém,“ spomína Filip Hajšo, obchodný riaditeľ Belimo CZ.

Šanca pre firmy so skladmi, developermi aj inštalatérmi

Práve produkty Belimo sú dnes v zostavách hojne využívané a dobre si s inteligentnou automatizáciou rozumejú. Tá je vhodná prakticky do všetkých komerčných hál, skladov a obdobných objektov – novo stavaných aj existujúcich. Zároveň ponúka lacné rozšírenie o ďalšie funkcie ako riadenie prístupu a zabezpečenia, evidenciu dochádzky, prepojenie medzi viacerými budovami a pobočkami (administratívna budova + sklady) a pod.

Riešenie Loxone je pre každú budovu a dokáže ho realizovať celorepubliková sieť inštalačných partnerov. Stačí si vybrať.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách