Elektrické podlahové vykurovanie a automatizácia spolu dokonale spolupracujú


30/06/2021 in Know How

Elektrické podlahové vykurovanie láka svojou rýchlou a jednoduchou inštaláciou, prevádzkovou flexibilitou, navyše ho môžete kúpiť relatívne lacno. Čo jeho ovládanie? Poznáme klasické termostaty na stenách, vykurovanie tiež môže riadiť samo seba automaticky. Pozrite sa, z akých riešení a ovládaní môžete vyberať.

Elektrické podlahové kúrenie sa u nás začína tešiť čoraz väčšej obľube. Dáva to zmysel. Človek nepotrebuje zhotovovať tepelné čerpadlo ani plynový či elektrický kotol. Stačí sa jednoducho povedané pripojiť k elektrine a kúriť. Túto jednoduchosť podporuje aj rýchla montáž, ktorú hravo zvládne váš elektrikár alebo kúrenár. A okrem inteligentného termostatu pre podlahové vykurovanie existuje aj ďalší variant ovládania.

Aká je cena elektrického podlahového kúrenia?

Lákavá je aj obstarávacia cena. Samozrejme záleží na veľkosti domu a typu podlahovky“. Obstaranie plynového kúrenia je aj dvojnásobne drahšie, ešte viac zaplatíte za tepelné čerpadlo. Za vyššie obstarávacie náklady môžu ako ceny jednotlivých komponentov, zložitejšia inštalácia a ďalšie práce okolo. Elektrické podlahové kúrenie je proti tomu výrazne lacnejším variantom.

 

Kedy sa oplatí elektrické podlahové vykurovanie?

A čo prevádzkové náklady? Elektrické podlahové vykurovanie je veľmi flexibilné  individuálne dodáva presné množstvo tepla do miestností, čo priebežné náklady znižuje. Vďaka sálaniu tepla z podlahy a skvelému rozloženiu teplôt je možné znížiť teplotu vzduchu, bez toho, aby to obyvatelia domu pocítili. Zníženie hoci len o jeden stupeň znamená úsporu v jednotkách percent.

Elektrické kúrenie v podlahe je maximálne efektívne. Odovzdáva teplo priamo do podlahy a nedochádza k stratám pri ohreve vody ako pri teplovodnej sústave. A náklady na údržbu a servis sa v tomto prípade prakticky rovnajú nule. Všeobecne sa odporúča inštalovať elektrickú podlahovku do lepšie zateplených budov, kde sa výhodnosť určite prejaví.

Inštalácia kúriacich káblov

Aký typ zvoliť?

Priblížili sme si vlastnosti podlahového vykurovania na elektrinu. Na trhu je viac variantov, každý vyniká v niečom inom. Sústavu možno nainštalovať priamo pod podlahovú krytinu, či už ide o dlaždice, plávajúcu podlahu alebo linoleum. Je to veľmi jednoduché a rýchle. Ďalšia možnosť je zapustenie do betónu, kde má kúrenie väčšiu možnosť akumulácie.

Ikona jedna

Vykurovacie káble

Jedná sa o lacnejšiu variantu, ktorá je zároveň veľmi flexibilná  nevadia nepravidelné tvary miestností. Hodí sa pod keramickú dlažbu alebo do betónu pod plávajúce podlahy, linolea alebo koberce. Naopak nevýhodou je zložitejšia montáž než u ostatných typov.

Ikona dva

Vykurovacie rohože

to vlastne vykurovacie káble, ale rovnomerne prichytené na tkanine. Ideálna je montáž v pravidelných priestoroch, a to predovšetkým pod keramickú dlažbu, ale aj lino alebo plávajúcu podlahu. Inštalácia je veľmi jednoduchá, obstarávacia cena o niečo vyššia.

Ikona tri

Vykurovacie fólie

Tento typ je vhodný predovšetkým pod plávajúcu podlahu (drevenú i laminátovú). Vyhovujú mu priestory s pravidelnými tvarmi, naopak mu neprospievajú vlhké miesta. Asi najväčšou výhodou fólií je ich konštrukčná výška, ktorá je zo všetkých variantov najnižšia. Ide o skutočne tenké riešenie. Jednoduchej inštalácii ešte pridáva, že nie je v tomto prípade potrebné vykurovanie zapúšťať do samonivelačnej hmoty.

Ako na ovládanie elektrickej podlahovky?

Ešte jednu obrovskú výhodu elektrického podlahového kúrenia sme nespomenuli. Je to výborná regulovateľnosť. Pri dnešných možnostiach klasické termostaty ovládanie tak trochu limitujú. Podlahovka na elektrinu skvele nahráva zónovej regulácii a individuálnemu nastaveniu teploty. To ale znamená termostat pre elektrické podlahové kúrenie v každej miestnosti a ručné ladenie.

Ide to aj inak. S automatizáciou vykurovania od Loxone založenej na Miniserveri. Nemusíte obiehať krabičky na stenách po celom dome. Všetok prehľad o kúrení máte kedykoľvek a kdekoľvek po ruke v bezplatnej mobilnej aplikácii. Pre každú miestnosť si prednastavíte režim vykurovania, teda na koľko stupňov a kedy kúriť. Inteligentné vykurovanie sa potom samo stará o váš komfort. V bežný pracovný deň sú miestnosti v dome väčšinou prázdne. Inteligentné podlahové vykurovanie v nich zníži teplotu a začne s kúrením opäť vtedy, aby po vašom príchode bola v dome preferovaná teplota.

Aplikácia

Vďaka teplotným senzorom sa technológia vždy včas sama zastaví a predíde tak zbytočnej spotrebe elektriny, tým pádom výdavkom navyše. Vždy sa môžete pozrieť na aktuálne teploty po dome, individuálne ich ovládať a sledovať priebežnú spotrebu. Pôjdete napríklad mimoriadne skôr z práce, takže budete chcieť vykúriť dom? Stačí pár kliknutí v aplikácii ešte z pracoviska. Ale platí, že automatizácia vykurovania zníži nutnosť ovládania na úplné minimum. Toto všetko navyše dobre pasuje aj do konceptu nízkoenergetických a pasívnych domov.

Zónová regulácia

Ceny bežných termostatov sa dnes pohybujú zhruba od 20 do cca 300 Eur. Tým lacnejším často chýba štýl a sú nepohodlné na ovládanie. Možné je zaobstarať aj inteligentný termostat k podlahovému kúreniu. WiFi termostaty možno ovládať aj z mobilu a externe, k čomu využívajú cloud. Toto riešenie nie je úplne šetrné k dátam. Nikto nechce, aby jeho informácie niekto zneužil a zistil podľa nich napríklad, či je niekto doma. Systém inteligentnej automatizácie Loxone na to myslí. Preto dáta neputujú do žiadneho cloudu. Zostávajú iba obyvateľom.

U termostatov je obmedzujúca tiež ich prahová regulácia teploty. Reagujú až pri dosiahnutí určitej teploty, tým pádom môžu začať vykurovať skoro, alebo naopak neskoro. Pravú jednoduchosť prináša inteligentné vykurovanie, ktoré je možné zároveň spojiť s klimatizáciou, ventiláciou či tienením. Technológie potom spolu perfektne spolupracujú a udržujú domácu teplotu maximálne efektívne.

Nové normy – Ideálna kombinácia elektrického vykurovania a FVE

Od 1. 1. 2020 musia podľa platnej legislatívy všetky novostavby spĺňať štandard nZEB (budova s takmer nulovou energiou). Hoci je spotreba energie elektrického kúrenia nízka, kvôli vysokému koeficientu vychádza z hodnotení energetickej náročnosti ako neekologické. To však neznamená, že s elektrickým podlahovým vykurovaním nemožno splniť kritériá nZEB. Je však potrebné ho skombinovať so šetrnejším, obnoviteľným zdrojom energie. Skvelým riešením je napríklad umiestnenie strešnej fotovoltiky, na ktorú dnes možno získať štátnu dotáciu. A čo viac, výhody elektrickej podlahovky sa v súhre s FVE s batériovým úložiskom ešte zvýraznia.

Konzultácia

Zaujalo vás to?


Získajte viac informácií o automatickom ovládaní vykurovania s Loxone. Využite bezplatnú a nezáväznú konzultáciu svojho projektu a zistite možnosti inteligentného domu, komerčných nehnuteľností alebo špeciálneho projektu.

Chcem byť informovaný o novinkách