Inteligentná regulácia kúrenia: Najčastejšie otázky


09/02/2021 in Know How

Nastala doba, kedy sa v celej krajine prebúdzajú z letného spánku kotle, radiátory a ostatná vykurovacia technika. Áno, začala vykurovacia sezóna. V tomto článku odpovieme na niekoľko bežných a najčastejšie kladených otázok ohľadom inteligentnej regulácie kúrenia alebo inak povedané smart kúrenie.

Čo je inteligentná regulácia vykurovania?

Najskôr je nutné pochopiť, čo sa skrýva po pojmom „smart kúrenie. Pokiaľ ho zadáme do vyhľadávača, pravdepodobne nájde veci ako bezdrôtový termostat, wifi termostatická hlavica a podobne. to zariadenia, ktoré je možné ovládať telefónom prostredníctvom aplikácie pomocou bezdrôtového prístupu. Väčšinou možno vykurovanie zapínať a vypínať alebo teplotu zvýšiť alebo znížiť. Aj keď sa nejedná o najinteligentnejšie kúrenie, stále je inteligentnejšie ako bežný spôsob ovládania kotla obyčajným termostatom.

Avšak, inteligentné vykurovanie môže byť oveľa inteligentnejšie než termostat s displejom a aplikáciou, poďme sa na neho pozrieť bližšie.

Aký je rozdiel medzi „inteligentným“ a „zónovým“ kúrením?

Zónové (prípadne viaczónové) vykurovanie je typ inteligentného kúrenia, ktoré môže ponúknuť väčšiu kontrolu a efektivitu.

Viaczónové vykurovanie umožňuje nastaviť rozdielnu teplotu v rôznych miestnostiach (zónach) v rovnaký čas. Toho sa zvyčajne docieli inteligentným nastavením hlavíc u radiátorových ventilov. Nedochádza k energetickým stratám, pretože sa nekúri v miestnostiach, ktoré sa zriedkakedy používajú.

Ovládanie viaczónového vykurovania možno prispôsobiť vášmu harmonogramu. Napríklad, ak sa sprchujeme každý deň v rovnaký čas a vonku je pekné teplé počasie, určite nie je nutné zapínať kúrenie v celom dome. Postačí zapnúť len zónu s vykurovacím rebríkom v kúpeľni, aby po kúpaní mohli uschnúť mokré uteráky.

Takto dokáže regulácia kúrenia v rodinnom dome ušetriť nemalé náklady. O tom ale viac ďalej.

Smart kúrenie

Aké sú výhody „inteligentnej regulácie kúrenia“ oproti kotlu s termostatom?

Bežný regulátor teploty (termostat) funguje na princípe nastavenia času, kedy má kúrenie začať kúriť, a času, kedy kúriť prestane. Napríklad keď ráno vstaneme, kúrenie kúri, keď sme v práci, nekúri, keď sa večer vraciame z práce domov, opäť kúri. Všetko funguje korektne, ale čo keď sa zdržíme o hodinu dlhšie v práci, alebo skočíme do posilňovne alebo do reštaurácie na celý večer? Aj keď nie sme doma, kotol podľa nastavených časov kúri zbytočne a my takvyhadzujeme peniaze z okna.

Inteligentné kúrenie od Loxone ponúka oveľa viac možností pre správu kúrenie. Pomocou aplikácie môžeme nastaviť teplotu a interval času, po ktorý chceme mať požadovanú teplotu v danej miestnosti. Inteligentný systém vie, kedy začať kúriť, aby v požadovaný čas bola miestnosť pripravená.

Tiež sa interval kúrenia predĺži vo chvíli, keď sme v danej miestnosti dlhšie ako je nastavené. Možno to znie zložito, ale je možné to dosiahnuť jednoduchým senzorom pohybu. Ak sa napríklad zdržíme s priateľmi v obývačke dlhšie ako je obvyklé, senzor pohybu nás zaznamená a inteligentný dom kúri do chvíle než z miestnosti odídeme, napríklad do postele.

Ovládať môžem len radiátory?

Mnoho domov a bytov na Slovensku je vykurovaných pomocou radiátorov. Aspoň jeden radiátor, niekedy aj viac, je umiestnený v každej izbe. Môžeme teda čiastočne hovoriť o zónovom vykurovaní. Stačí len inteligentne ovládať každý radiátor pomocou inteligentnej hlavice. Avšak nemusíme ovládať iba radiátory v izbách.

Náš tip: Inteligentné bývanie Loxone vie ovládať aj dnes veľmi moderné podlahové kúrenie. To sme si overili v našom rakúskom Showhome, kde zimné teploty často dosahujú až -25 °C a Miniserver bez problémov zvláda izby vykúriť na požadovanú teplotu. Môžeme riadiť aj infračervené panely, konvektory, elektrické radiátory, tepelné čerpadlá, kotle na plyn aj iné palivá a tiež rekuperácie. Samozrejme môžeme použiť pre vykurovanie aj vhodnú kombináciu solárnej energie, ak je pre takýto systém pripravená inštalácia.

Keď už sme spomenuli inteligentné hlavice, jednou z najväčších výhod inteligentného domu je samostatnosť. Ak sa ventil pri kúrení dlho nepoužíva, často „zatuhne“.

Náš tip: Tomu dokáže Loxone Smart Home predísť. Miniserver čas od času pošle hlavici servisný pokyn pre úplné otvorenie a zavretie. Tým je zabezpečená a bezúdržbová prevádzka pre obyvateľov.

Naozaj šetrí inteligentné kúrenie peniaze?

Ak chceme ušetriť, použitie inteligentnej regulácie vykurovania je jednou z najlepších variant. Každá miestnosť sa vykuruje na inú teplotu tak, ako si to obyvatelia želajú, a podľa toho pre aký účel je využívaná. Ak miestnosť nikto neobýva, nie je nutné v nej kúriť.

Odborníkmi odporúčané optimálne teploty v jednotlivých miestnostiach pritom môžu byť rôzne, napr. v kuchyni by sa podľa nich mali pohybovať v rozmedzí 18 až 20 °C, v spálni 17 až 20 °C, v obývačke a detskej izbe 20 až 22 °C, v kúpeľni 22 až 24 °C. Znížením teploty len o 1 °C ušetríme priemerne 8 % nákladov. V noci, a ak nie sme doma, odporúčame znížiť teplotu o 3 4 stupne. Loxone inteligentný dom to zariadi za nás, stačí jednoducho zmeniť režim kúrenia.

Náš tip: Navyše inteligentné kúrenie od Loxone spozná pomocou okenných kontaktov, že máte otvorené okno, a prestane v danej miestnosti kúriť, aby teplo neunikalo z objektu von.

Je možné tieniacou technikou ušetriť náklady?

Áno a podľa druhu to môžu byť aj výrazné sumy. Musí sa ale správne využiť. Vďaka prepojeniu všetkých technológií v inteligentnom dome od Loxone spolu tieniaca technika a vykurovanie spolupracujú. Tienenie sa otvorí a slnečná energia sa využije na vyhriatie miestnosti na požadovanú teplotu. V lete slúži tieniaca technika ako ochrana proti prehriatiu objektu alebo miestnosti.

Náš tip: V inteligentnom dome od Loxone hrá tienenie tiež svoju úlohu pri nízkych teplotách. Stiahnutá tieniaca technika pôsobí ako izolant a drží chlad ďalej od domu. Šetríme tak náklady a uľavuje vykurovaniu.

Musím vždy používať aplikáciu?

Od mnohých výrobkov „inteligentného vykurovania“ ako wifi termostaty alebo digitálne programovateľné termostatické hlavice radiátorov, spotrebitelia očakávali uľahčenie života. Bohužiaľ, sklamanie prišlo skoro. Spotrebitelia zistili, že rovnako musí myslieť na zapnutie kúrenia alebo otvorenie hlavice pri radiátore, aby sa začalo kúriť. Jediný rozdiel je v ovládaní.

Oveľa pohodlnejšou a efektívnejšou možnosťou je učiaci sa režim vykurovania, ktorý vie kedy miestnosť používame a podľa toho upravuje teploty. Tento inteligentný systém včas zakúri, aby pri návrate domov bola miestnosť pripravená.

Inteligentná aplikácia pre vykurovanie ponúka pohodlný a flexibilný spôsob komunikácie s vykurovacím systémom. Možnosť upraviť kúrenie na diaľku môže byť zaujímavá pre niekoho, kto má každý deň iný. Diaľková kontrola je vhodná aj pre rekreačné domy alebo prenájmy – môžeme zistiť, či je v dome teplo alebo či vykurovanie neohrieva dom zbytočne, keď nikto nie je ubytovaný.

Aj keď aplikácia ponúka mnoho výhod, nemala by byť hlavným ovládacím prvkom domova. Inteligentný dom by sa o seba a svojich obyvateľov mal postarať sám ideálne bez zásahu obyvateľov. Koniec koncov, kto chce byť stále otrokom svojho domu a neustále mať v ruke telefón a nastavovať kúrenie, zapínať svetla a tak ďalej?

Z toho dôvodu sme vyvinuli našu aplikáciu, ktorá vhodne dopĺňa celý systém. Slúži k úpravám ako nastavenie teplôt, časových rozvrhov, úprava režimov (dovolenka, ochrana pred zamrznutím ) a sledovanie štatistík kúrenia. Nie je nutná pre každodennú kontrolu.

Náš tip: V našej aplikácii máme kontrolu aj nad stavom zariadení. napájaná z batérií si sama povedia o výmenu. Rovnako tak, keby v nejakej miestnosti klesla teplota pod námraznú hranicu, alebo došlo k neštandardnému správaniu, opäť sme na to upozornení.

Je náročné inštalovať inteligentný systém riadenia kúrenia?

Na trhu je veľa inteligentných systémov riadenia kúrenia. Od základných jednoduchých termostatov po profesionálne inštalované viaczónové vykurovacie systémy. Môžu ovládať radiátory, podlahové vykurovanie, priamotopy a pod. Tieto systémy si neporadia so svetlami, zabezpečením, tienením alebo hudbou. Na ovládanie týchto prvkov je potrebné mať ďalšie riadiace systémy.

Bez ohľadu na systém, pre ktorý ste sa rozhodli, vždy odporúčame profesionálnu inštaláciu vášho inteligentného systému riadenia vykurovania. Väčšina systémov vyžaduje zapojenie, ktoré musí vykonať kvalifikovaný elektrikár alebo k tomu kompetentný (Loxone partner).

Isté je, že jedným termostatom nie je možné riešiť viaczónové vykurovanie. Jedinou možnosťou je mať termostaty vo viacerých miestnostiach, čím sa ale inštalácia veľmi komplikuje a predražuje.

Aké komponenty sú potrebné?

Smart kúrenie nie je tak zložité (alebo drahé), ako sa všeobecne myslí.

Je potrebné ovládať kotol, radiátory alebo podlahové kúrenie a samozrejme vhodným spôsobom sledovať teplotu v izbe pomocou snímačov teploty. Aj o to sa postará Loxone Partner a všetko bude fungovať tak, ako má.

Náš tip: V inteligentnom dome sú rôzne ovládacie prvky. Vedeli ste napríklad, že dotykové tlačidlo Loxone Touch má v sebe teplotný senzor? Rovnako tak Loxone hlavica aj iné prvky majú už integrovaný senzor teploty, nie je teda nutné investovať do ďalších snímačov.

Mám zvoliť káblové alebo bezdrôtové riešenie?

Rozhodnutie medzi káblovým a bezdrôtovým prevedením zvyčajne rozhodujú tri veci: typ vášho domova, rozpočet a osobné preferencie. Káblový systém je väčšinou najlepšou voľbou pre tých, ktorí stavajú nový alebo výrazne prerábajú existujúce objekt.

V niektorých prípadoch ponúka bezdrôtové systémy väčší komfort oproti káblovým. Obvykle je možné ich nainštalovať v priebehu niekoľkých minút a nie je nutné búrať alebo robiť diery do stien kvôli novým káblom. Nevýhodou bezdrôtového pripojenia môže byť obmedzenie dosahu signálu a nutnosť kontroly stavu batérií kvôli napájaniu.

Chcem inteligentný systém riadenia vykurovania, čo by mal všetko vedieť?

Existuje niekoľko kľúčových otázok, ktoré je potrebné zvážiť a rozmyslieť než sa rozhodnete investovať do inteligentného vykurovania.

  • Možno riadiť jednotlivo alebo v zónach miestnosti vo vašom dome?
  • Ľahko sa zvyšuje a znižuje teplota?
  • Je to systém obsahujúci samoučiaci alebo inteligentný štart“? Môžete sa dozvedieť, ako dlho trvá, než systém dosiahne požadovanú teplotu?
  • Možno jednoducho nastaviť režimy ako dovolenka“, ktoré obmedzia kúrenie po dobu, čo nie sme doma?
  • Vie sa systém prispôsobiť obyvateľom? Ak sa párty pretiahla, pokračuje kúrenie samo bez nutnosti ho zapnúť?
  • Inteligentná expanzia – mohol by systém ovládania vykurovania spolupracovať s ostatným vybavením v dome, ak by ste chceli?
  • Je systém inteligentný? Ak máte otvorené okno, nezapne kúrenie, aby nekúril zbytočne? Alebo napríklad roztiahne žalúzie, aby pustil slnečné teplo do miestností namiesto toho, aby zapol kúrenie a plytval?

Prečo zvoliť inteligentnú automatizáciu od Loxone?

Inteligentné bývanie Loxone je komplexný systém riešení pre inteligentné domy. Jeho úlohou je ovládať kúrenie, osvetlenie, tienenie, multiroom audio a mnoho ďalších funkcií vášho domova. Inteligentná domácnosť obstará komfortnú teplotu, príjemné osvetlenie, obľúbenú hudbu a tiež sa stará o naše bezpečie. Nie je nutné používať každý deň aplikácii ani sa o systém výraznejšie starať, jednotlivé súčasti vášho domu spolupracujú a komunikujú medzi sebou. Naša idea je, že inteligentný dom sa stará o seba i svojich majiteľov. Pre štvorčlennú rodinu to znamená ušetriť 50 000 rozhodnutí a zásahov do ovládania ročne a teda viac času pre život.

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata
Máte vlastný projekt?

Chcete tiež využiť Loxone na výrobu vína, alebo máte v hlave iný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách