Aký veľký potrebujem rozvádzač pre inteligentnú domácnosť?


09/12/2021 in Know How

Potreba obrovského rozvádzača pre inteligentný dom je minulosťou. Platí to minimálne pri využití systému Loxone. Keďže sa zaobíde bez náročného „ťahania kabeláže do hviezdy“, potrebuje menej miesta a kabeláže, než by ste čakali. 

Na čom závisí veľkosť rozvádzača?

Topológia hviezda znamená, že od každého zariadenia v domácnosti musí viesť kábel späť k rozvádzaču. Schéma potom pripomína hviezdu, pretože inteligentný rozvádzač je stredom, z ktorého vychádza mnoho „lúčov“.

Akonáhle máte doma napr. 50 zariadení, ktoré chcete ovládať (čo veľmi jednoducho dosiahnete aj v domčeku – svetlá, ovládače, kúrenie, atď.), musíte mať v rozvádzači 50 miest, kam tieto zariadenia pripojiť (+ ističe a napájacie zdroje). S veľkosťou budovy a so zložitejšími technológiami sa rozvádzače rozrastajú neuveriteľným tempom a vzniká chaos, v ktorom sa málokto vyzná.

Schéma domového rozvádzača už dnes neobsahuje iba ističe, pretože rozvádzač sa stal srdcom aj mozgom celej domácnosti.

Pôvodný inteligentný systém
Rozvádzač po využití Loxone

Vyššie vidíme rekonštrukciu, kde bol pôvodný inteligentný systém plne nahradený systémom Loxone. Rozdiel veľkosti rozvádzača je daný typom inteligentného systému. Na obrázku vľavo je príklad topológie hviezda. Na obrázku vpravo je domový rozvádzač osadený systémom Loxone. Po bližšom skúmaní sa dozvieme, že časť pôvodných zariadení tu bola aj po výmene stále zapojená do hviezdy (ide o rekonštrukciu, kde kabeláž už do hviezdy bola pripravená). Aj napriek tomu sa ušetrila väčšina miesta v rozvádzači, ktoré zaberal pôvodný systém. Je to predovšetkým vďaka novým technológiám, ktoré boli využité na zvyšok zariadenia.

Inteligentný rozvádzač od Loxone

Systém Loxone podporuje všetky bežné štandardy ako Modbus, KNX, Dali, 1-wire a ďalšie. Okrem toho disponuje vlastnými technológiami, ktoré umožnia dosiahnuť výsledky, ktoré by s tými štandardnými možné neboli. Ide o bezdrôtový protokol Loxone Air a zbernicový Loxone Tree.

Tree je zbernicová technológia umožňujúca akúkoľvek topológiu kabeláže okrem kruhu. Na 1 vetvu Tree môžete pripojiť až 50 zariadení, čo v praxi znamená, že vám v príklade s 50 zariadeniami povedie späť do rozvádzača len 1 kábel.

Ľubovoľná topológia:

Ľubovoľná topológia vďaka technológií Tree

Air je bezdrôtová technológia, ktorá dokáže signál opakovať, takže s dosahom po celom dome nie je problém. V prípade kompletného riešenia pomocou technológie Air nemusíte do rozvádzača pridávať vôbec nič (vhodné na rekonštrukcie), Miniserver Go si môžete postaviť napríklad na pracovný stôl.

Aký veľký rozvádzač to teda bude? V tomto príklade v ňom musí byť Miniserver a dva napájacie zdroje, celkom teda 12 – 15 pozícií (podľa typu zdroja) tj. 210 – 262 mm miesta na DIN lište. Viac o oboch komunikačných technológiách nájdete tu. Ďalej je nutné vypočítať pozície pre samotné ističe, k tomu vám môže pomôcť napríklad tento článok a konfigurátor.

Závisí však od typu ovládaných zariadení, nie všetko je možné pripojiť pomocou Tree alebo Air, preto odporúčame konzultovať vašu elektroinštaláciu s inštalačnou firmou, radi vám pomôžeme s výberom na mieru. 

 

Čím definujeme rozmery domového rozvádzača?

Mnohé zariadenia, ktoré má Loxone v repertoári, sú rôzne schované po budove a tým pádom nemusia byť osadené do domového rozvádzača. Na meranie teploty a vlhkosti v miestnosti slúžia elegantné tlačidlá Touch, ktoré ovládajú osvetlenie, audio a tienenie. Na ovládanie osvetlenia a žalúzií je možné použiť napr. zariadenia Nano, ktoré sa zmestia do inštalačnej krabice. Osvetlenie od Loxone má dokonca integrované RGBW dimmery priamo vo svietidlách. Kúrenie je možné ovládať proporcionálnymi hlavicami či nenápadnými relátkami. Všetko vyššie menované môže využiť technológiu Tree i Air, a tak nie je zabrané žiadne miesto v rozvádzači.

Čo v inteligentnom rozvádzači so systémom Loxone zaberá miesto sú tzv. Extensiony. To sú moduly, ktoré umožňujú rôzne ďalšie komunikačné protokoly a rozhrania. Napr. Modbus RTU (vzduchotechnika, vykurovanie a MaR), DALI a DMX (osvetlenie) atď. Potom sú to napájacie zdroje, poistky a nakoniec samotný Miniserver.

Riešenie od Loxone šetrí vaše vrecko hneď v troch etapách. Na realizáciu je potreba značne menej materiálu. A s tým výrazne ubúda práca potrebná na inštaláciu. Navyše vďaka nevídaným funkciám programovacieho softvéru to, čo sa inde programuje týždne, je možné zvládnuť za pár dní.

Zapojenie domového rozvádzača

Odporučenie pre zapájanie kabeláže pre Tree

Odporučanie: Odporúčame rozdeliť systém na niekoľko samostatne napájaných okruhov pre bezpečie a stabilitu celého systému. Tiež odporúčame pripojiť za plusové svorky zdrojov poistky. Zapojenie zdrojov je najvhodnejšie podľa ochrany PELV.

Nutné:Je nutné prepojiť GND všetkých zdrojov, ktoré napájajú káblom spojené zariadenia so systémom Loxone (Tree, Link, Modbus RTU, RS485, atď.), inak hrozí poškodenie komponentov.

Napájací zdroj pre periférie (tlačidlá Touch, Senzor prítomnosti Tree, …)
Napájací zdroj pre 24 V osvetlenie (LED spoty RGBW 24 V Dimmer Tree, …)
Napájací zdroj pre systém (Miniserver + Extensiony, …)
Napájací zdroj pre Audioserver a Stereo Extensiony

Extensiony sú potom do rozvádzača doplnené podľa funkcií, ktoré budete chcieť integrovať do Loxone.

Zhrnutie: Schéma domového rozvádzača obsahuje: Miniserver, zdroj pre Miniserver a Extensiony. Ďalej samotné Extensiony (podľa potreby), ďalšie zdroje (podľa potreby), ďalšie Miniservery a Audioservery (podľa potreby).

Ako to potom vyzerá?

Toto je rozvádzač priamo v kancelárii Loxone v Českých Budějoviciach. Vľavo vidíte systém Loxone a vpravo ističe potrebné pre silnoprúdové zariadenia napr. zásuvky. Rozvádzač je tak malý, pretože podľa nášho štandardu obsahuje iba Miniserver, Audioserver, niekoľko zdrojov a ističe. Všetky ostatné zariadenia sú schované v podhľadoch a inštalačných škatuliach.

Rozvádzač Loxone
Rozvádzač silnoprúd
Oba rozvádzače vedľa seba

Toto rozhodne nie je nutné:

Nižšie je tiež rozvádzač v kancelárii Loxone, slúži pre showroom, ktorý je zámerne predimenzovaný – z dôvodu „wow efektu“ a taktiež z testovacích dôvodov. V ňom sa nachádza napríklad cca 160 m RGBW LED pásikov (to len tak niekto mať doma nebude), ktoré sú zapojené „do hviezdy“. V rozvádzači je na to potrebných 25 RGBW Dimmerov, niekoľko zdrojov a každý Dimmer má svoju poistku. Bez riešenia pre LED pásky by bol rozvádzač menší asi o 70 %. Ale aj Dimmery je možné schovať kdekoľvek po budove. Použijeme preto náš RGBW 24V Compact Dimmer, ktorý sa krásne schová do podhľadu, alebo napríklad pod gauč, či do skrinky.

Komplexný rozvádzač Loxone

Zaujalo vás to?

Elektrikár Loxone spolupráca

Chcete robiť elektroinštalácie inteligentne?

Príďte sa pozrieť na webinár o systéme Loxone. Už stovky elektrikárov na Slovensku s nami nadviazali spoluprácu. Dopyt po inteligentných domácnostiach stále stúpa a my vám veľmi radi ponúkneme spoluprácu, z ktorej ťažia obe strany.

Lopata Loxone vlastný projekt

Chcete inteligentnú elektroinštaláciu?

Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách