Loxone s produktami De Dietrich prináša inteligentné ovládanie tepelného čerpadla a klimatizácie


09/12/2021 in Technológie

Skupina BDR Thermea využíva Loxone pre vzdialenú obsluhu tepelných čerpadiel a klimatizácií poprednej značky De Dietrich (alebo tiež plynových kotlov BAXI). Tieto zariadenia je možné teraz do systému jednoducho integrovať! Skupina tak svojim zákazníkom ponúka hotové riešenie, s ktorých ich tepelné čerpadlá a klimatizácie získajú jednoduché ovládanie a možnosť vzdialenej správy pre prípad servisu. Kombinácia špičkových technológií prináša automatické, inteligentné ovládanie vykurovania a chladenia, maximálnu efektivitu, servisné notifikácie aj mobilnú appku s nastavením a prehľadmi. Riešenie dokáže zapojiť každý kúrenár. Vďaka jednoduchej integrácii získali produkty De Dietrich označenie „works with Loxone“. 

Predstavte si, že je teplota v dome každý deň presne taká, ako ste si raz nastavili v mobilnej aplikácii. Interiér sa vykuruje alebo ochladzuje včas, bez oneskorenia, pretože sa systém dokáže učiť a prispôsobiť podmienkam. A vďaka spolupráci viacerých technológií reguluje teplotu vždy najúspornejšou a najefektívnejšou cestou.

Toto všetko Loxone dokáže aj s tepelnými čerpadlami a klimatizáciami známej značky De Dietrich, ktoré je teraz možné bez problémov integrovať do systému automatizácie. Ako spoločne fungujú? Systém Loxone spracováva požiadavky užívateľa na teplotu a odovzdáva si ich s tepelným čerpadlom. To potom dokáže pracovať maximálne efektívne a ekonomicky.

Obyvateľ domu si ľahko nastaví vykurovanie alebo chladenie podľa svojich požiadaviek – v aký čas chce mať doma konkrétnu teplotu. Potom sa už o nič nestará. Teplota sa síce reguluje automaticky, napriek tomu môže užívateľ v aplikácii kedykoľvek zasiahnuť a odkiaľkoľvek zmeniť aktuálnu teplotu alebo novo prenastaviť režimy. V mobile má navyše aktuálny prehľad o spotrebe elektriny.

Nastavenie teploty pomocou Loxone App
Nastavene teploty pomocou Loxone App

Spojením Loxone a De Dietrich navyše vzniká servisné prostredie. O akomkoľvek probléme v systéme vykurovania sa užívateľ ihneď dozvie, príde mu notifikácia. Dá vedieť servisnému odborníkovi, ktorý si po dovolení zákazníka dokáže na diaľku zobraziť napríklad tlak či teplotu vody v sústave a diagnostikovať chybu. Všetky problémy sú odhalené včas a tým sa predchádza ďalším. Majetok je v bezpečí.

Čo naviac? Zónová regulácia

S ovládaním teploty je možné zájsť ešte ďalej. Prečo nepovýšiť váš komfort a mať ideálnu teplotu v každej miestnosti? Loxone umožňuje rozmiestnenie teplotných čidiel a využitie hlavíc na automatické ovládanie teploty v jednotlivých okruhoch. Inteligentná zónová regulácia je na svete a všetky spomínané výhody zostávajú. A keď je reč o komforte – zabudnite na zložité termostaty na stenách, nie sú potrebné žiadne! Toto je skutočne automatické a inteligentné riadenie teploty, ktoré nás ovládaním prakticky vôbec nezaťažuje.

Systém je ďalej rozšíriteľný a je možné do neho napojiť aj ďalšie technológie. Napríklad také, ktoré reguláciu teploty ešte posunú. Kúrenie, chladenie, tienenie či ventilácia potom fungujú vo vzájomnej kooperácii. Svojou súhrou dosiahnu úplnú efektivitu a úspory v regulácii teploty. S Loxone nie je potrebné pre tieto technológie kupovať jednoúčelové riadiace systémy, ktoré nespolupracujú a komplikujú ovládanie. Ide o univerzálne a rozšíriteľné riešenie.

Mnohé možnosti použitia Miniservera

Nie je to skvelé, zaobstarať si riadenie tepelného čerpadla a mať zároveň možnosť pokračovať v budovaní inteligentného domu?

Hlavne bezpečne! Hoci technológie je možné sledovať a ovládať pomocou aplikácie a Miniserver získava dáta, nikam ich neposiela. Informácie nie sú ukladané v žiadnom cloude a zostávajú tam, kde majú byť – doma.

Teraz o systéme, zapojení a regulácii

Zariadenie De Dietrich je možné do systému Loxone zapojiť behom pár minút. Pri tepelných čerpadlách najčastejšie využívame komunikáciu Modbus RTU. Modbus je jednoduchý a robustný komunikačný protokol, ktorý umožňuje Miniserveru vyčítať hodnoty z tepelného čerpadla a naopak. Tu je nutné použiť Modbus Extension.

Na komunikáciu s klimatizáciou De Dietrich využijeme IR Control Air, ktorý pracuje na báze infračerveného ovládača. Podobne, ako klasické ovládače klimatizácií (jednostranná komunikácia). Miniserver pre obe zariadenia určuje iba niekoľko hodnôt a preberá funkcie regulácie. Riadenie vykurovacej sústavy a výpočtov pre ňu nutných nie je problém. Rovnako ako ekvitermická zónová regulácia, tienenie riadené podľa slnka a ďalšie schopnosti systému Loxone.

Schéma prepojenia oboch systémov

O riadení tepelných čerpadiel De Dietrich

Tepelné čerpadlo odovzdáva údaje o teplote vody, tlaku, režime, v ktorom sa nachádza. Miniserver informuje tepelné čerpadlo o požadovanej teplote vody a o zvyšok už sa postará sám. Pokiaľ si zákazník praje zónovú reguláciu, je možné to dosiahnuť, pomocou proporcionálne regulovaných hlavíc. Na obrázku vidíme nadstavbu s hlavicami a 1-Wire čidlami. Čidlami je možné merať teplotu v podlahe a ďalšími potom priestorovú teplotu. Pokiaľ by vás zaujímalo viac o regulácii s Loxone zanechajte nám na seba nižšie kontakt, môžeme ju prebrať do detailu a poslať vám ďalšie materiály.

Koľko inteligencie?

Keď si zaobstaráte k tepelnému čerpadlu Loxone, máte základný mozog chytrej elektroinštalácie, ktorý je možný ľubovoľne rozšíriť. Ak by ste ho využili na ovládanie tienenia a osvetlenia, nebudú potrebné vyššie zmienené 1-Wire čidlá na meranie priestorovej teploty, pretože tlačidlá Touch majú v sebe teplotný a vlhkostné čidlo (odporúča sa monitorovať teplotu vykurovanej podlahy, tlačidlá Touch merajú iba priestorovú teplotu).

Touch Pure v antracitovej farbe

Učí sa a stará

Cieľom automatizácie je orchester všetkých funkcií a technológií budovy. Keď ho diriguje Loxone, majiteľ sa oň nemusí vôbec starať. Miniserver sa naučí, ako dlho trvá nakúriť/ochladiť danú miestnosť a podľa toho sa snaží o maximálnu efektivitu. Tzv. požiadavky na kúrenie/chladenie jednotlivých miestností, sú porovnávané s vonkajšou teplotou a predpoveďou počasia. Tiež závisí od užívateľského režimu, t.j. komfort, úspora, neprítomnosť. Potom prichádza spolupráca FVE, klimatizácia, rekuperácia, vykurovanie a tienenie. Všetky tieto kritériá slúžia na perfektný chod MaR systému budovy. Je to hlavne vďaka tomu, že ich ovláda jeden systém, ktorý presne vie, čo má robiť.

Ovládanie klimatizácie je tiež hračka

Štandardne ovládame klimatizáciu podľa troch parametrov: Rýchlosť ventilátora, výstupná teplota a naklopenie lamiel. O všetky rozhodovacie algoritmy a smart funkcie sa opäť stará Miniserver. Prehriatiu miestnosti sa snaží predísť, preto si zaťahuje tienenie ešte pred spustením klimatizácie. Tá sa tak spustí iba pokiaľ to bude nutné.

Tip

Odborníci pozor! Vedeli jste, že:
Naši partneri sú schopní naprogramovať podobné funkcie v priebehu pár hodín? Rýchlosť, flexibilita, neobmedzená rozšíriteľnosť, to sú prednosti práce s naším systémom. Tiež jeden bezplatný softvér, ktorý automaticky vytvára vizualizáciu, umožňuje diagnostiku, programovanie, vzdialenú správu aj plánovanie projektu.

Prečo by vás to malo zaujímať? Šikovným elektrikárom, kurenárom či špecialistom ponúkame prekvapivé možnosti spolupráce. Informácie o partnerskom programe nájdete nižšie:

Elektrikár Loxone spolupráca

Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom ponúknuť efektívne riešenie MaR systémov? Chcete byť schopní naprogramovať zónovú ekvitermickú reguláciu za pár hodín? Nižšie sa dozviete viac o pridanej hodnote systému a o našom partnerskom programe. Môžeme vás kontaktovať a prebrať s vami všetko čo vás bude zaujímať.

Lopata Loxone vlastný projekt

Máte vlastný projekt?

Chcete zariadenie De Dietrich s inteligentným ovládaním Loxone? Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách