Ako vybrať systém domácej automatizácie?


24/08/2020 in Know How

Dneska je všetko inteligentné a šikovné. Ovláda sa to cez telefón a je to strašne sexi. Aká je skutočnosť a na čo si počas výberu systému automatizácie domu dať pozor? Poďme sa na to pozrieť rýchlo, stručne a bez obalu.

Dneska je všetko inteligentné a chytré. Ovláda sa to cez telefón a je to strašne sexi. Aká je skutočnosť a na čo si počas výberu systému automatizácie domu dať pozor? Poďme sa na to pozrieť rýchlo, stručne a bez obalu.

Čo je to Home Automation?

Home Automation je v zahraničí veľmi rozšírený pojem. Slovenský preklad v podobe domácej automatizácie vyhľadávajú skôr pokročilejší užívatelia. Bežnejšie je u nás skôr pojem smart home, ktorý zámerne v tomto texte nechcem používať. Má niekoľko negatívnych významov a spájame si ho skôr s jednotlivými produktmi než uceleným riešením, ktoré prinesie väčší úžitok.

Aby sme si v texte rozumeli, navrhujem si popísať základné pojmy:

Hračka = hračkami budem nazývať všetko, čo patrí do svetla IoT. Je to módne, väčšinou sexi zabalené, jednoúčelové zariadenie, ktoré sa zdá byť cenovo dostupné.

Inteligencia = veľa vecí na internete začína označením inteligentné alebo šikovné. Často sa jedná len o ovládanie cez mobilný telefón. Môžem vás uistiť, že ovládať zariadenie telefónom a nie vypínačom alebo termostatom naozaj inteligentné nie je a ak ho tak chceme nazvať, tak musí robiť aj niečo samo. Niečo, čím ušetrí majiteľovi prácu robí niečo automaticky. Ovládanie cez mobilný telefón by mal byť len bonus.

Cloud = k svojmu ovládaniu (alebo aspoň nastaveniu) potrebuje pripojenie k internetu. Posiela dáta (v lepšom prípade šifrovane) von z domácnosti a zase späť. To, či sa dostanú do cudzích rúk závisí na mnohých okolnostiach. Niekedy sú dáta (áno, vaše dáta) účelovo predávané, niekedy môžu uniknúť do nesprávnych rúk (hacker) a tak je možné zistiť, či ste doma alebo nie a pod.

Aktualizácie = týmto spôsobom zariadenie / systém dostáva nové funkcie (väčšinou lepšie), bezpečnostné záplaty, a pod. Ak chcete, aby s vami zariadenie žilo naozaj dlho (20 a viac rokov), chcite aktualizácie. Ak ho chcete za 2 roky vyhodiť s vyjadrením „Podpora ukončená“, preskočte.

Udržateľnosť a budúcnosť

Väčšina z nás nechce vyhadzovať peniaze z okna a nechať sa ovplyvňovať každú chvíľu novými trendmi. Systém pre automatizáciu domácnosti nie je televízia, ktorú môžem jednoducho vziať a vymeniť. To ani vzhľadom k počiatočnej investícii neodporúčam. Čo ale odporúčam, je dať si pozor na to, čo a prečo kupujete. Ak ste mladí, bývate v prenájme a viete, že vlastné (to naozajstné a poriadne) bývanie budete riešiť za rok alebo za dva, môžete si dovoliť kúpiť si pár hračiek, ktoré budete ovládať cez nejakú aplikáciu. Po 2 rokoch ich vyhodíte, pretože sa buď rozbijú alebo im skončí podpora a výrobca ich jednoducho odpojí. Ak k tomu pristupujete týmto spôsobom, je to pre vás cesta.

Pre tých, ktorí to s domácou automatizáciou myslia vážne (mám tým na mysli, že chcete, aby ste systém nemuseli po 5 rokoch meniť, ale vydrží s vami 20 a viac rokov), odporúčam overený systém, ktorý je na trhu aspoň 10 rokov, nevydáva každé 3 roky novú verziu, ktorá nie je kompatibilná s tou predchádzajúcou a nie je založený na cloudovom riešení. Takýto systém nemusí nutne stáť ako polovica domácnosti a k jeho základnej správe nemusíte volať raketového inžiniera, ktorý si za správu vypýta nekresťanské peniaze.

To, či systém dostáva aktualizácie po celú dobu životnosti komponentov alebo len v čase zákonnej záruky, je dosť často veľký rozdiel, ktorý hrá na prospech predajcu. Vám potom neostane nič iné, než systém kompletne vymeniť. Dajte si na to pri nákupe pozor.

Cena automatizácie domácnosti

Na prvom mieste je nutné si povedať, že hračky nie je možné s plnohodnotným systémom cenovo príliš porovnávať. Ich životný cyklus sa počíta na roky a výrobca počíta s tým, že ho, rovnako ako iný spotrebný tovar, za 2 roky vymeníte (buď sa rozbije alebo nebude dostávať aktualizácie, čím vás vlastne tiež vyradí z hry). Ich cena je teda preto často výrazne nižšia.

Kvalitný systém automatizácie domácnosti, ktorý má slúžiť 20 a viac rokov, je však vyvíjaný od začiatku inak. Nároky, materiály a celý prístup je ďaleko robustnejší, a hoci sa môže zdať, že počiatočné náklady sú väčšie, nemusí to tak byť. Zariadenia väčšinou neslúžia jednoúčelovo, ale v domácnosti sa používajú opakovane (napr. pohybový senzor sa nevyužije len na osvetlenie, ale aj pre zabezpečenie, hudbu, vykurovanie, a pod.).

Dôkaz o tom, že cena domácej automatizácie sa zásadne nelíši od ceny bežného ovládania, môžete nájsť tu.

Vzdialený prístup a cloud

Žijeme v dobe internetovej s tým nič neurobíme. O svojom súkromí by sme však mali vedieť všetko a snažiť sa ho chrániť. Vzdialený prístup (či už ovládanie alebo nastavovanie) k inteligentnej domácnosti patrí. Je to štandard a ak vás niekto presviedča o opaku, berie si za neho peniaze alebo dokonca tvrdí, že to nejde (napr. upraviť program vzdialene), tak klame, alebo sa vás snaží obrať o peniaze alebo ste na zlej adrese.

Najjednoduchším spôsobom, ako vyriešiť vzdialený prístup, je cloudové riešenie. V tú chvíľu dáta putujú pri každej interakcii s domácou automatizáciou do centrálneho cloudu (mimo váš domov) a späť. Väčšinou nepotrebujete vonkajšiu IP adresu, ale zase sa môžete stretávať s väčšou odozvou, nedostupnosťou v prípade výpadkov a s istou dávkou rizika.

Každý výrobca vás bude uisťovať, že jeho cloudové riešenie je perfektne zabezpečené a pod. Pozrime sa ale na velikánov ako je Facebook, LinkedIn a ďalší, ktorí sú na cloude založení. Ako často čítame o úniku dát od týchto firiem, ktoré investujú do zabezpečenia svojho cloudu niekoľkokrát viac, než si môže dovoliť väčšina výrobcov elektroniky?
Rada je jednoduchá: Nevsádzajte na cloudové riešenia, spoliehajte sa na vstavané firewally, silné heslá, HTTPS, …

Inteligencia

Všetko okolo nás je inteligentné od chladničky, cez robotický vysávač, … Je to ale to, čo potrebujete? Ak naozaj chcete prísť domov a rozsvietiť si z aplikácie (modlite sa, aby ste mali žiarovky od jedného výrobcu, inak budete mať appiek viac) jednu žiarovku po druhej, potom otvoriť inú app na hudbu a pod., tak si môžete kúpiť čokoľvek.

To isté platí v prípade, že ak máte v obývačke 3 okruhy osvetlenia, 3 žalúzie, kúrenie, klimatizáciu, rekuperáciu a alarm a nejaký špecialista vám navrhne 5 vypínačov na osvetlenie, 6 na žalúzie, termostat na kúrenie, termostat na chladenie, regulátor na rekuperáciu a ako bonus skvelú odklápajúcu klávesnicu na alarm.

V 21. storočí, kde sa technológie okolo nás kopia, by mal byť hlavný prínos inteligencie v tom, že technológie robia to, čo majú, komunikujú spolu a hlavne, ak je to už nutné, je ich ovládanie maximálne jednoduché.

 

Náklady na programovanie automatizácie

Medzi nastavením systémov je veľký rozdiel a spoznáte to hlavne na vašej peňaženke a to v nielen čase inštalácie, ale aj v budúcnosti. Rozdiely v cenách sú extrémne a v najhoršom prípade môžete za samotné nastavenie zaplatiť aj viac ako za komponenty.

Čím to je? Do ceny sa môžu premietnuť licenčné poplatky, každá hodina nastavovania, kedy existujú systémy, ktoré sa nastavujú týždne, aby vôbec boli schopné fungovať tak, ako užívateľ očakáva. V neposlednom rade to potom môže byť vytvorenie vizualizácie (ovládanie cez mobilný telefón), ktorý sa v drvivej väčšine prípadov musí robiť zvlášť (nová parametrizácia).
Akonáhle budete chcieť v budúcnosti na domácej automatizáciu čokoľvek prerobiť, tak opäť platíte hodiny a hodiny, výjazdy servisného technika, nové licencie, aktualizácie, …

Ako z toho von? Nájdite si moderný systém, kde neplatíte licencie, SW aktualizácie sú zadarmo a akýkoľvek zásah ide urobiť behom pár minút odkiaľkoľvek na svete. Nastavenie systému by malo byť jednoduché (v rámci niekoľkých hodín a nie týždňov) a vizualizácia by sa mala vygenerovať automaticky. Tiež sa pýtajte na to, či si môžete najdôležitejšie zmeny urobiť sami.

koláž z produktov Loxone pre automatizáciu domácnosti

 

Konzultácie projektu domácej automatizácie zadarmo


Ak sa chcete dozvedieť viac o výbere systému pre efektívne ovládanie a inteligentnú automatizáciu domácnosti, radi vám poradíme.

 

Chcem byť informovaný o novinkách